Οι Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες ως μοχλός ανάπτυξης

Οι Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες ως μοχλός ανάπτυξης

Οι Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες ως μοχλός ανάπτυξης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 315 ΦΟΡΕΣ

Από το 1986 έως και σήμερα η διοργάνωση στίβου του Αρχιπελάγους έχει συμβάλλει ώστε να κατασκευαστούν νέα στάδια σε νησιά

Το αθλητικό γεγονός της χρονιάς για τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους, οι 28οι Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες Στίβου, διεξάγονται αύριο και την Κυριακή στο δημοτικό στάδιο Καλλονής στη Λέσβο.

Οι αγώνες διοργανώνονται από το Υπουργείο Ναυτιλίας – Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, τον Σ.Ε.Γ.Α.Σ – Ε.Α.Σ. Σ.Ε.Γ.Α.Σ. Λέσβου με συνδιοργανωτές το δήμο Λέσβου και τις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Θα συμμετέχουν 500 περίπου αθλητές – αθλήτριες από 38 σωματεία στίβου του Αιγαίου, αλλά και αθλητές της κατηγορίας ΑμεΑ από τα αντίστοιχα σωματεία και ειδικά σχολεία, που προέρχονται από 18 νησιά, και συγκεκριμένα: Λέσβο, Λήμνο, Νάξο, Μύκονο, Άνδρο, Μήλο, Πάρο, Σαντορίνη, Τήνο, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Ρόδο, Κάλυμνο, Λέρο, Κω, Πάτμο και Σύμη.

Οι Αιγαιοπελαγίτικοι αγώνες διεξήχθησαν για πρώτη φορά το 1927 στη Μυτιλήνη.

Το 1986 το τότε Υπουργείο Αιγαίου, σημερινό Υπουργείο Ναυτιλίας - Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και ο Σ.Ε.Γ.Α.Σ., αναγνωρίζοντας την έλλειψη κινήτρων στη νησιωτική νεολαία, αναβίωσαν τους Αιγαιοπελαγίτικους αγώνες στίβου και τους κατέταξαν στους κυρίαρχους στόχους της ετήσιας δραστηριότητάς τους.

Από το 1986 μέχρι σήμερα, οι αγώνες διεξάγονται κάθε χρόνο κυκλικά σε μία από τις τέσσερις Ε.Α.Σ. Σ.Ε.Γ.Α.Σ. του Αιγαίου πελάγους:

Λέσβου – Λήμνου, Χίου – Σάμου – Ικαρίας, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, έτσι ώστε κάθε χρόνο να διεξάγονται σε διαφορετική Ε.Α.Σ. και εάν είναι δυνατόν σε διαφορετικό νησί.

Η συνεισφορά των Αγώνων στα Νησιά του Αιγαίου
Στο χρονικό διάστημα αυτό, ο χώρος του αιγαιοπελαγίτικου συμπλέγματος, με αρχικό κίνητρο τους αγώνες στίβου, ανέδειξε στην πορεία ολυμπιονίκες και παγκόσμιους πρωταθλητές. Επίσης διπλασίασε τον αριθμό σωματείων και ενεργών αθλητών και οι αθλητές τους διακρίνονται μαζικά στα πανελλήνια πρωταθλήματα και στελεχώνουν τις εθνικές ομάδες όλων των κατηγοριών.

Το μεγαλύτερο όμως επίτευγμα αυτών των αγώνων είναι ότι έγιναν αιτία να δημιουργούνται στο νησί που διεξάγονται κάθε χρόνο, άριστες αθλητικές εγκαταστάσεις (νέα σύγχρονα στάδια ή ανακατασκευή, συντήρηση και εξοπλισμός των παλαιών), που βοηθούν την περαιτέρω ανάπτυξη του αθλητισμού και αποτελούν πόλο έλξης για τη νεολαία των νησιών του Αιγαίου.

Πιο συγκεκριμένα, με αφορμή τους Αιγαιοπελαγίτικους Αγώνες, έχουν κατασκευαστεί και εξοπλιστεί τα χρόνια αυτά δώδεκα στάδια διεθνών προδιαγραφών (ελαστικός τάπητας κ.λ.π.) άλλα και τέσσερα με στίβο από κουρασάνι, όλα σε διαφορετικά νησιά.

Η κατασκευή ολοκληρωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία όλο και περισσοτέρων αθλητικών σωματείων και την αλματώδη ποσοτική και ποιοτική άνοδο του αιγαιοπελαγίτικου αλλά και του ελληνικού στίβου συνολικά.

Η ετήσια διεξαγωγή των αγώνων αποτελεί επίσης σημαντική στήριξη της οικονομίας του τόπου φιλοξενίας τους, αφού το σύνολο των δαπανών των αγώνων απορροφάται και διατίθεται στις τοπικές επιχειρήσεις, ειδικά την περίοδο που η τουριστική σεζόν είναι στο τέλος της.

Η συνεισφορά και η συμμετοχή, διαχρονικά στους αγώνες, της Πολιτείας και ιδιαίτερα του Υπουργείου Ναυτιλίας – Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, του Σ.Ε.Γ.Α.Σ, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών, συνέβαλαν καθοριστικά στην καταξίωση και στην εξέλιξή τους ως μία από τις σημα-ντικότερες περιφερειακές αθλητικο-πολιτιστικές εκδηλώσεις της χώρας μας.

Στάδια που κατασκευάστηκαν και εξοπλίστηκαν
Με την ευκαιρία διεξαγωγής των αγώνων σε διάφορα νησιά του Αιγαίου, πολλά στάδια κατασκευάστηκαν ή εξοπλίστηκαν ώστε να διεξαχθούν οι αγώνες κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες αλλά και να παραδοθούν μετά από τους αγώνες στην αθλούμενη νεολαία

ΕΛΑΣΤΙΚΟΣ ΤΑΠΗΤΑΣ:
Μυτιλήνη, Καλλονή, Λήμνος, Χίος, Καρλόβασι, Άνδρος, Νάξος, Κάλυμνος, Λέρος, Κάρπαθος, Κως, Ρόδος.

ΣΤΑΔΙΟ ΑΠΟ ΚΟΥΡΑΣΑΝΙ - ΧΩΜΑΤΙΝΟΣ ΣΤΙΒΟΣ
Ικαρία, Μήλος, Σύρος, Σάμος (Βαθύ)

Ιστορική διαδρομή των Αιγαιοπελαγίτικων Αγώνων:

ΕΤΟΣ Ε.Α.Σ. Σ.Ε.Γ.Α.Σ. ΝΗΣΙ

1986 ΛΕΣΒΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

1987 ΧΙΟΥ ΧΙΟΣ

1988 ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΣΥΡΟΣ

1989 ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΡΟΔΟΣ

1990 ΛΕΣΒΟΥ ΛΗΜΝΟΣ

1991 ΧΙΟΥ ΣΑΜΟΣ - ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ

1992 ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΝΑΞΟΣ

1994 ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΚΑΛΥΜΝΟΣ

1995 ΛΕΣΒΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

1996 ΧΙΟΥ ΙΚΑΡΙΑ

1997 ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΜΗΛΟ

1998 ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΚΩ

1999 ΧΙΟΥ ΧΙΟΣ

2000 ΛΕΣΒΟΥ ΚΑΛΛΟΝΗ

2001 ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΑΝΔΡΟΣ

2002 ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΣ

2003 ΛΕΣΒΟΥ ΛΗΜΝΟΣ

2004 ΛΕΣΒΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

2005 ΧΙΟΥ - ΣΑΜΟΥ ΣΑΜΟΣ - ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ

2006 ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΚΩΣ

2007 ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΛΕΡΟΣ

2008 ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΑΝΔΡΟΣ

2010 ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΡΟΔΟΣ

2011 ΛΕΣΒΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

2012 ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΝΑΞΟΣ

2013 ΧΙΟΥ – ΣΑΜΟΥ ΧΙΟΣ

2014 ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΚΩΣ

2016 ΛΕΣΒΟΥ ΚΑΛΛΟΝΗ

Διαβάστε ακόμη

Διαγόρας: Ψάχνει για ένα σημαντικό «διπλό»

Δημήτρης Γκαίδας: «Είναι κομβικό παιχνίδι, θέλουμε τη νίκη»

Συνέχεια δράσης στην Basket League, ανακοινώθηκαν οι διαιτητές

Στην Τουρκία για φιλικά παιχνίδια οι Παίδες του Κολοσσού!

Αύριο στην Καλλιθέα το Γ.Σ. Δωδεκάνησος-Άτλας Αθηνών

Νίκος Καραβασίλης και Κωνσταντίνα Ρεντοπούλου στο “Hereya Open”

Ετοιμάζεται πυρετωδώς ο Άγιος Γεώργιος

Η παρουσία στη Μαδέρα δεν επέτρεψε στον Νικόλαο Κοντού να είναι ένας από τους λαμπαδηδρόμους