Οι Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες ως μοχλός ανάπτυξης

Το αθλητικό γεγονός της χρονιάς για τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους, οι 28οι Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες Στίβου, διεξάγονται αύριο και την Κυριακή στο δημοτικό στάδιο Καλλονής στη Λέσβο.

Οι αγώνες διοργανώνονται από το Υπουργείο Ναυτιλίας – Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, τον Σ.Ε.Γ.Α.Σ – Ε.Α.Σ. Σ.Ε.Γ.Α.Σ. Λέσβου με συνδιοργανωτές το  δήμο Λέσβου και τις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. 

 Θα συμμετέχουν 500 περίπου αθλητές – αθλήτριες από  38 σωματεία στίβου του Αιγαίου, αλλά και αθλητές της κατηγορίας ΑμεΑ από τα αντίστοιχα σωματεία και ειδικά σχολεία, που προέρχονται από 18 νησιά, και συγκεκριμένα: Λέσβο, Λήμνο, Νάξο, Μύκονο, Άνδρο, Μήλο, Πάρο, Σαντορίνη, Τήνο,  Χίο, Σάμο, Ικαρία, Ρόδο, Κάλυμνο, Λέρο, Κω, Πάτμο και Σύμη.

 Οι Αιγαιοπελαγίτικοι αγώνες διεξήχθησαν για πρώτη φορά το 1927 στη Μυτιλήνη. 

Το 1986 το τότε Υπουργείο Αιγαίου, σημερινό Υπουργείο Ναυτιλίας -  Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και ο Σ.Ε.Γ.Α.Σ., αναγνωρίζοντας την έλλειψη κινήτρων στη νησιωτική νεολαία, αναβίωσαν τους Αιγαιοπελαγίτικους αγώνες στίβου και τους κατέταξαν στους κυρίαρχους στόχους της ετήσιας δραστηριότητάς τους. 

Από το 1986 μέχρι σήμερα, οι αγώνες διεξάγονται κάθε χρόνο κυκλικά  σε μία από τις τέσσερις  Ε.Α.Σ. Σ.Ε.Γ.Α.Σ. του Αιγαίου πελάγους:

Λέσβου – Λήμνου, Χίου – Σάμου – Ικαρίας, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, έτσι ώστε κάθε χρόνο να διεξάγονται σε διαφορετική  Ε.Α.Σ. και εάν είναι δυνατόν σε διαφορετικό νησί.

Η συνεισφορά των Αγώνων στα Νησιά του Αιγαίου  
Στο χρονικό διάστημα αυτό, ο χώρος του αιγαιοπελαγίτικου συμπλέγματος, με αρχικό κίνητρο τους αγώνες στίβου,  ανέδειξε στην πορεία ολυμπιονίκες και παγκόσμιους πρωταθλητές. Επίσης διπλασίασε τον αριθμό σωματείων και ενεργών αθλητών και  οι αθλητές τους διακρίνονται μαζικά στα πανελλήνια πρωταθλήματα και στελεχώνουν τις εθνικές ομάδες όλων των κατηγοριών.

 Το μεγαλύτερο όμως επίτευγμα αυτών των αγώνων είναι ότι έγιναν αιτία να δημιουργούνται στο νησί που διεξάγονται κάθε χρόνο, άριστες αθλητικές εγκαταστάσεις (νέα σύγχρονα στάδια ή ανακατασκευή, συντήρηση και εξοπλισμός των παλαιών), που βοηθούν την περαιτέρω ανάπτυξη του αθλητισμού και αποτελούν πόλο έλξης για τη νεολαία των νησιών του Αιγαίου. 

 Πιο συγκεκριμένα, με αφορμή τους Αιγαιοπελαγίτικους Αγώνες, έχουν κατασκευαστεί και εξοπλιστεί τα χρόνια αυτά δώδεκα στάδια διεθνών προδιαγραφών (ελαστικός τάπητας κ.λ.π.) άλλα και τέσσερα με στίβο από κουρασάνι, όλα σε διαφορετικά νησιά.

 Η κατασκευή ολοκληρωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία όλο και περισσοτέρων αθλητικών σωματείων και την αλματώδη ποσοτική και ποιοτική άνοδο του αιγαιοπελαγίτικου αλλά και του ελληνικού στίβου συνολικά. 

Η ετήσια διεξαγωγή των αγώνων αποτελεί επίσης σημαντική στήριξη της οικονομίας του τόπου φιλοξενίας τους, αφού το σύνολο των δαπανών των αγώνων απορροφάται και διατίθεται στις τοπικές επιχειρήσεις, ειδικά την περίοδο που η τουριστική σεζόν είναι στο τέλος της.

 Η συνεισφορά και η συμμετοχή, διαχρονικά στους αγώνες, της Πολιτείας και ιδιαίτερα του Υπουργείου Ναυτιλίας – Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, του Σ.Ε.Γ.Α.Σ, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών, συνέβαλαν καθοριστικά στην καταξίωση και στην εξέλιξή τους ως μία από τις σημα-ντικότερες περιφερειακές αθλητικο-πολιτιστικές εκδηλώσεις της χώρας μας.

 

Στάδια που κατασκευάστηκαν και εξοπλίστηκαν 
 Με την ευκαιρία διεξαγωγής των αγώνων σε διάφορα νησιά του Αιγαίου, πολλά στάδια κατασκευάστηκαν ή εξοπλίστηκαν ώστε να διεξαχθούν οι αγώνες κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες αλλά και να παραδοθούν μετά από τους αγώνες στην αθλούμενη νεολαία   

ΕΛΑΣΤΙΚΟΣ ΤΑΠΗΤΑΣ:
Μυτιλήνη, Καλλονή, Λήμνος, Χίος, Καρλόβασι, Άνδρος, Νάξος, Κάλυμνος, Λέρος, Κάρπαθος, Κως, Ρόδος.

ΣΤΑΔΙΟ ΑΠΟ ΚΟΥΡΑΣΑΝΙ  - ΧΩΜΑΤΙΝΟΣ ΣΤΙΒΟΣ
Ικαρία, Μήλος, Σύρος, Σάμος (Βαθύ)

Ιστορική διαδρομή των Αιγαιοπελαγίτικων Αγώνων:

ΕΤΟΣ            Ε.Α.Σ.  Σ.Ε.Γ.Α.Σ.            ΝΗΣΙ

 1986            ΛΕΣΒΟΥ            ΜΥΤΙΛΗΝΗ

1987            ΧΙΟΥ            ΧΙΟΣ

1988            ΚΥΚΛΑΔΩΝ            ΣΥΡΟΣ

1989            ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ            ΡΟΔΟΣ

1990            ΛΕΣΒΟΥ            ΛΗΜΝΟΣ

1991            ΧΙΟΥ            ΣΑΜΟΣ - ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ

1992            ΚΥΚΛΑΔΩΝ            ΝΑΞΟΣ

1994            ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ            ΚΑΛΥΜΝΟΣ

1995            ΛΕΣΒΟΥ            ΜΥΤΙΛΗΝΗ

1996            ΧΙΟΥ            ΙΚΑΡΙΑ

1997            ΚΥΚΛΑΔΩΝ            ΜΗΛΟ

1998            ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ            ΚΩ

1999            ΧΙΟΥ            ΧΙΟΣ

2000            ΛΕΣΒΟΥ            ΚΑΛΛΟΝΗ

2001            ΚΥΚΛΑΔΩΝ            ΑΝΔΡΟΣ

2002            ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ            ΚΑΡΠΑΘΟΣ

2003            ΛΕΣΒΟΥ            ΛΗΜΝΟΣ

2004            ΛΕΣΒΟΥ            ΜΥΤΙΛΗΝΗ

2005            ΧΙΟΥ - ΣΑΜΟΥ            ΣΑΜΟΣ - ΚΑΡΛΟΒΑΣΙ

2006            ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ            ΚΩΣ

2007            ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ            ΛΕΡΟΣ

2008            ΚΥΚΛΑΔΕΣ            ΑΝΔΡΟΣ

2010            ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ            ΡΟΔΟΣ

2011            ΛΕΣΒΟΥ            ΜΥΤΙΛΗΝΗ

2012            ΚΥΚΛΑΔΩΝ            ΝΑΞΟΣ

2013            ΧΙΟΥ – ΣΑΜΟΥ            ΧΙΟΣ

2014            ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ            ΚΩΣ

2016            ΛΕΣΒΟΥ            ΚΑΛΛΟΝΗ