Εκτός τόπου και χρόνου το Πανεπιστήμιο Αιγαίου!

Εκτός τόπου και χρόνου το Πανεπιστήμιο Αιγαίου!

Εκτός τόπου και χρόνου το Πανεπιστήμιο Αιγαίου!

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1224 ΦΟΡΕΣ

Αποφάσισε να ιδρύσει τουριστική σχολή στη... Χίο, αγνοώντας για μία ακόμη φορά τη Ρόδο

Σε μία ακόμα απρέπεια, σε βάρος της Ρόδου προέβη η διοίκηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου!

Η σύγκλητος με απόφασή της, προτείνει την ίδρυση τμήματος οικονομικής και διοίκησης Τουρισμού στη... Χίο, αγνοώντας για μία ακόμα φορά επιδεικτικά τη Ρόδο!
Την ίδια απόφαση είχε πάρει και πριν από πέντε χρόνια το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αλλά... δεν κατάφερε να την υλοποιήσει.

Τώρα επανέρχεται σ’ αυτήν, ενώ είναι σαφές ότι η σχολή αυτή ανήκει στη Ρόδο. Και λόγω υποδομών και λόγω ΑΣΤΕΡ και λόγω συνεισφοράς του νησιού στο τουριστικό γίγνεσθαι.
Δυστυχώς, όμως, όπως και πριν από 5 χρόνια, έτσι και τώρα οι αρμόδιοι του Πανεπιστημίου Αιγαίου μας έχουν γραμμένους στα παλαιότερα των υποδημάτων τους!

Η ΑΠΟΦΑΣΗ
Σε ανακοίνωσή του το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, για την απόφασή του, αναφέρει τα εξής:
«Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ανταποκρινόμενο στις εθνικές αναπτυξιακές ανάγκες και την διεθνή ακαδημαϊκή πραγματικότητα, με απόφαση της Συγκλήτου σήμερα Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016, αποφάσισε να ζητήσει από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων την επανίδρυση του Τμήματος Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού. Το Τμήμα αποφασίστηκε να ενταχθεί στη Σχολή Επιστημών της Διοίκησης, με έδρα την Χίο.

Η ίδρυση του νέου Τμήματος είναι αποτέλεσμα διεκδίκησης πολλών ετών, καθώς ήδη από το 2007 είχε διατυπωθεί η ανάγκη λειτουργίας ενός ακαδημαϊκού Τμήματος, η οποία θα προσεγγίζει διεπιστημονικά την λειτουργία και ανάπτυξη του Τουρισμού στη χώρα μας και διεθνώς και θα επιφέρει πολλαπλά κοινωνικά, οικονομικά και πολιτιστικά οφέλη.

Το Τμήμα είχε ιδρυθεί και το 2009 στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με το Π.Δ. 170/01.09.2009 (ΦΕΚ Α΄205), χωρίς ποτέ να ενταχθεί στο μηχανογραφικό δελτίο επιλογής για τις εισαγωγικές εξετάσεις, ενώ στη συνέχεια καταργήθηκε με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σήμερα, έχοντας στραμμένη την προσοχή της στο Διεθνή χώρο, αποφάσισε να επενδύσει σε ένα καινοτόμο πρόγραμμα σπουδών, που συνδυάζει αφ’ ενός ολοκληρωμένη θεωρητική υποδομή στις επιστήμες της οικονομίας και διοίκησης και αφ’ ετέρου εμβάθυνση και εφαρμοσμένη εξειδίκευση στον τομέα του τουρισμού, δίνοντας τη δυνατότητα για προπτυχιακές σπουδές σε έναν από τους πρωταρχικούς τομείς της Εθνικής μας Οικονομίας.

Η Σχολή Επιστημών της Διοίκησης, που εδρεύει στη Χίο, προσφέρει το πλέον πρόσφορο ακαδημαϊκό έδαφος για την γόνιμη ένταξη του νέου Τμήματος: παρουσιάζει ισχυρή συνάφεια γνωστικών αντικειμένων και διαμορφώνονται βέλτιστες ακαδημαϊκές προοπτικές διδακτικών και ερευνητικών συνεργειών με τα υπόλοιπα Τμήματα της Χίου, δεδομένης της εξωστρέφειας και διεθνούς επιστημονικής αναγνώρισης της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης στους αλληλένδετους τομείς της οικονομικής επιστήμης και διοίκησης επιχειρήσεων, ναυτιλίας, μεταφορικών συστημάτων και νέων τεχνολογιών.

Το συνολικό πρόγραμμα ανάπτυξης Τουριστικών Σπουδών στο Αιγαίο, προβλέπει μακρά σειρά διεθνοποιημένων ακαδημαϊκών δράσεων και συνεργιών με φορείς του τουρισμού, γεγονός που αποτελεί συστατικό στοιχείο της πρότασης και περιέχεται στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος ίδρυσης του Τμήματος.
Από την Πρυτανεία του Ιδρύματος
Μυτιλήνη, 29/09/2016».

ΑΔΙΚΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑΦΩΡΑ Η ΡΟΔΟΣ
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, έκανε την ακόλουθη δήλωση, σχετικά με τη ίδρυση τμήματος διοίκησης τουρισμού στη Χίο αντί για τη Ρόδο:
«Για μία ακόμα φορά, η Ρόδος αδικείται κατάφωρα.
Αντί για τη Ρόδο, το τμήμα διοίκησης τουρισμού θα έχει ως έδρα τη Χίο.
Υπενθυμίζω ότι το Νοέμβριο του 2014, ο τότε Υπουργός Παιδείας, κ. Λοβέρδος, ανακοίνωσε την ίδρυση Τμημάτων Διοίκησης Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με έδρα τη Ρόδο.
Αμέσως μετά υπήρξε ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την ίδρυση πανεπιστημιακού τμήματος διοίκησης τουρισμού, με έδρα τη Ρόδο.

Υπενθυμίζω, επίσης, ότι με τροπολογία που είχε κατατεθεί και ψηφιστεί στη Βουλή, τον Δεκέμβριο του 2014, θεσπίστηκε η ίδρυση τμημάτων αγγλόφωνων τμημάτων τουριστικών και ναυτιλιακών σπουδών στα Πανεπιστήμια Κρήτης και Αιγαίου (με έδρα τη Ρόδο για το τμήμα τουριστικών σπουδών), που θα απευθύνονταν σε αλλοδαπούς φοιτητές με δίδακτρα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από την πρώτη στιγμή υπονόμευσε, ανοιχτά και απροκάλυπτα, την ίδρυση των δύο τμημάτων τουριστικών σπουδών με έδρα τη Ρόδο, του ελληνόφωνου και του αγγλόφωνου.
Συνειδητά δεν προχώρησε στην έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων, στην οποία δεν πρόλαβε να προχωρήσει λόγω των εκλογών η προηγούμενη κυβέρνηση.
Έτσι οδηγηθήκαμε στην απόφαση της Συγκλήτου, που βρίσκεται σε πλήρη αντίφαση με την προηγούμενη απόφαση, η οποία ανακηρύσσει τη Χίο ως έδρα του τμήματος διοίκησης τουρισμού.

Για κάποιους η αλλαγή κυβέρνησης δεν σηματοδοτεί την έννοια της συνέχειας του Κράτους.
Θεωρούν ότι έχει επέλθει καθεστωτική αλλαγή.
Η δημιουργία πανεπιστημιακών τμημάτων τουριστικών σπουδών με έδρα τη Ρόδο, υπηρετεί την ιδέα της ορθολογικής ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Το θέμα δεν πρόκειται να μείνει εδώ.

Η τοπική κοινωνία της Ρόδου και οι φορείς οφείλουν να αντιδράσουν, με τη δική τους, άλλωστε, στήριξη δρομολογήσαμε την ίδρυση των πανεπιστημιακών τμημάτων τουριστικών σπουδών με έδρα τη Ρόδο.
Άμεσα θα καταθέσω και Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Παιδείας».

Διαβάστε ακόμη

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία

Επίσκεψη γυναικών από το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης «Κορωνίς»

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο

Να καθαριστούν τα οικόπεδα ζητά η κοινότητα Σορωνής

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο

Ανακοίνωση της παράταξης του Αντώνη Καμπουράκη για την έκπτωση του Βάιου Καλοπήτα