Τσίπρας: Επικίνδυνη η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης!

Επικίνδυνη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης στην συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης που ρύθμισε ξεκάθαρα και οριστικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών του, είναι επικίνδυνη, τόσο για τις σχέσεις των δύο χωρών μας όσο και για την ευρύτερη περιοχή» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ανεξάρτητα από τις πραγματικές αιτίες που προκαλούν παρόμοιες δηλώσεις αμφισβήτησης της διεθνούς νομιμότητας, η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο. Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα τον ρόλο της Ελλάδας, ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας σε μία εύθραυστη περιοχή. Ως χώρας που υπερασπίζεται σταθερά τα κυριαρχικά της δικαιώματα επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου» πρόσθεσε.
Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ τέθηκαν επί τάπητος τα ζητήματα της συμμετοχής των ενόπλων δυνάμεων στα μέτρα διαβεβαίωσης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας 2015-2016, της ενεργοποίησης εξοπλιστικών υποπρογραμμάτων και της επιλογής νέου αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ για τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά ζητήματα ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.

Ξυδάκης:
«Αστόχαστες και εμπρηστικές»
οι δηλώσεις Ερντογάν

«Αστόχαστες και εμπρηστικές» χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τις οποίες ευθέως αμφισβήτησε την Συνθήκη της Λωζάννης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης.
Ο κ. Ξυδάκης είπε ότι η δήλωση του Ερντογάν έγινε σε «κοινό μουχτάρηδων τοπικών διοικητών», ανέφερε ότι «δεν υπάρχει καμία κυβέρνηση ευνομούμενης δημοκρατίας, η οποία να αμφισβητεί τις Διεθνείς Συνθήκες, μέσω των οποίων έχουν χαραχτεί τα σύνορα πριν από έναν αιώνα».

«Είναι αδιανόητο αυτό, δεν μπορεί να τεθεί καν, όχι ως συζήτηση, ούτε ως απάντηση επί της ουσίας δεν μπορεί να τεθεί» προσέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει απάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εντός της ημέρας.
«Έχω την εντύπωση ότι σήμερα ίσως να υπάρξει μια απάντηση και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ίσως να αρμόζει μια απάντηση τέτοια, ώστε να κοπεί αυτή η συζήτηση» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ξυδάκης τόνισε επίσης, πως πρέπει να δούμε το «συγκείμενο», μέσα στο οποίο κάνει «αυτές τις αστόχαστες και εμπρηστικές καταγραφές ο κ. Ερντογάν και να δούμε τις απαντήσεις που του δίνει όλο το κεμαλικό κατεστημένο».
«Μπορεί τα κίνητρά του να είναι προφανή, μπορεί η δυσχέρεια στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνησή του και στο εξωτερικό μέτωπο και στο εσωτερικό, να είναι προφανής» είπε και πρόσθεσε, καταλήγοντας την δήλωσή του ο κ. Ξυδάκης, πως «μπορεί η ελληνική κυβέρνηση και όλοι οι Έλληνες να υποστήριξαν την αποκατάσταση της έννομης τάξης και της ειρήνης στην Τουρκία, μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος, αυτό όμως δεν μας επιτρέπει να δεχθούμε οποιαδήποτε παρόμοια αναθεωρητική τάση μείζονων ιστορικών Συμφωνιών, που έχουν καθορίσει τον χάρτη της περιοχής εδώ και έναν αιώνα, για οποιοδήποτε λόγο, εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης».
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, Μάρτιν Σέφερ, είπε: «Η Γερμανική κυβέρνηση είναι της άποψης ότι αυτές οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά και κατά τα άλλα απέχει μίας έκφρασης άποψης και σίγουρα δεν θα πάρει το μέρος κανενός».

Λίγο αργότερα το υπουργείο ανασκεύασε, σημειώνοντας ότι η Συνθήκη της Λωζάνης «εξακολουθεί να ισχύει».
Από την πλευρά του, ο βουλευτής Β’ Αθηνών, Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, είπε: «Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι θεμελιώδης διεθνής συμφωνία, πάνω στην οποία στηρίζεται η ειρήνη στην, κατά τα άλλα, εύφλεκτη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
 «Οποιαδήποτε συζήτηση αφήνει ακόμα και απειροελάχιστη υπόνοια αμφισβήτησής της είναι εξόχως επικίνδυνη για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ειρήνη σε αυτήν την περιοχή» τόνισε.

«Αυτό οφείλουν να το γνωρίζουν και να το διασφαλίζουν όλοι: Το σύνολο της διεθνούς κοινότητας.
Ιδιαίτερα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολλά από τα οποία είναι συμβαλλόμενα μέρη στη Συνθήκη της Λωζάνης» πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος.