Mόνον ο Κολοκοτρώνης είχε  το Ηθικό Ανάστημα του: «Είπα, ξείπα…»

Όλοι οι Έλληνες γνωρίζομε και εκτιμούμε το «είπα, ξείπα…» του Κολοκοτρώνη, που είχε βροντοφωνήσει ως Υπουργός Εξωτερικών, σε Υπουργό ξένης χώρας.

Όμως, ο Κολοκοτρώνης ήταν ένας και μοναδικός, είχε πολεμήσει για την ‘Ανεξαρτησία’ της Πατρίδας από αλλοδαπούς και ημεδαπούς επίδοξους κατακτητές, διέθετε Ηθικό ανάστημα και κύρος. Σήμερα το ιστορικό «είπα, ξείπα…», το νέμονται πολλοί και διάφοροι, χωρίς να έχουν ούτε τη συνέπεια, ούτε και άλλα  φερέγγυα προσόντα για  να τους επιτρέπεται να το εκστομίσουν.

Τις ‘αντιθέσεις’ και ΄θέσεις’ που ανακοινώνει και δημοσιοποιεί με ιδιαίτερα μεγάλη ‘ευγλωττία’  η σημερινή Κυβέρνηση, σε κλάσματα χρόνου τις ερμηνεύει κατά το δοκούν, και δεν είναι ούτε καν ‘ήξεις αφίξεις’, αλλά κυριολεκτικά τις μεταλλάσσει ταχύτατα και μάλιστα σε όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς τομείς,  όπως μεταλλάσσονται γρήγορα και αθόρυβα οι ‘ιοί’ και τα μικρόβια.

Μπράβο στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, που θα δεχθεί τον υπουργό Παιδείας – ας μην ξεχνάμε πως είναι και Θρησκευμάτων – στις 4 Οκτωβρίου. Καιρός είναι ν’ ακούσει και μερικά σθεναρά «ΟΧΙ» ο υπουργός παιδείας και μακάρι ν’ ακούσουν «όχι» και άλλοι υπουργοί.

Ας έχομε πάντα κατά νου, ότι ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, είναι μια προσωπικότητα αναγνωρισμένη όχι μόνον σε Πανελλήνιο και Ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά χαίρει βαθύτατης εκτίμησης και από Ποιμενάρχες άλλων Χριστιανικών Εκκλησιών.

Είναι βέβαια, οξύμωρο, το γεγονός πως ο υπουργός παιδείας είναι και θρησκευμάτων, αντί να στηρίζει την επίσημη αναγνωρισμένη από το Ελληνικό Σύνταγμα επικρατούσα Θρησκεία και ακόμα περισσότερο, που είναι η θρησκεία του 98% των Ελλήνων, να ‘επιχειρεί’ να την καταργήσει.

Πολλοί εχθροί του Έθνους,  του Χριστιανισμού γενικά και της Ορθοδοξίας, έχουν κατά το παρελθόν προσπαθήσει να καταργήσουν το μάθημα των Θρησκευτικών, (με την δικαιολογία να γίνει προαιρετικό), αλλά ευτυχώς, απέτυχαν παταγωδώς.  Θέλουμε να πιστεύομε ότι είμαστε ένα ευνομούμενο κράτος που σέβεται τον εαυτό του και τους πολίτες του. 

Να θυμόμαστε, πως τόσο ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α’ όσο και ο Πάπας Φραγκίσκος, είχαν διαμαρτυρηθεί για την μη αναφορά της ΕΕ στο αναμφισβήτητο γεγονός, ότι ο Ευρωπαϊκός Πολιτισμός στηρίζεται και στον Χριστιανισμό. Ιδού τώρα πού καταντήσαμε, να θεωρούμε το Μάθημα των Θρησκευτικών τόσο επουσιώδες, που να επιχειρείται η αντικατάστασή του, από το μάθημα της «Θρησκειολογίας».

Ξεχάσαμε εμείς οι πολλοί, τον Πρωθυπουργό της χώρας, Αλέξη Τσίπρα, που επισκέφτηκε τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο και του ζήτησε εκπέμποντας SOS, να βοηθήσει η Εκκλησία μας τους συμπολίτες μας οι οποίοι λιμοκτονούσαν και ο Αρχιεπίσκοπος στήριξε και στηρίζει με συσσίτια εκατοντάδες συνανθρώπους μας καθημερινά, όπως κάνει και η Αρχιεπισκοπή Ρόδου.

Να πω λοιπόν, εγώ η απλή πιστή Ορθόδοξη, που δεν έχω μπερδέψει ούτε παρερμηνεύσει την Κοινωνιολογία, την Ψυχολογία, την Ψυχιατρική, την Ηθική και τα Διεθνή Προβλήματα που σπούδαζα, με την «Υπέρτατη Γνώση και Ηθική» του Ευαγγελίου, όπως την είχα διδαχθεί στο «Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος - Pierce», από τον έγκριτο και αναγνωρισμένο Χαλκίτη Θεολόγο Μιχαήλ Χατζή, πως «καμία άλλη Φιλοσοφία ή Θρησκεία δεν διδάσκει την υπέρτατη Ηθική Αξία, και την Υπέρτατη Αλήθεια όπως οι Ευαγγελικές ρήσεις».

Π.χ.: «Αγάπα τον πλησίον σου ως εαυτόν», και «αγαπάτε τους εχθρούς υμών…»(Ματθ. Ε43), διδάσκει την ισοτιμία τονίζοντας: «ουκ ένι Ιουδαίος ουδέ  Έλλην, ουκ ένι δούλος ή ελεύθερος, ουκ ένι άρσεν και θήλυ, πάντες υμείς εις έστε εν Χριστώ Ιησού» (Παύλος προς Γαλάτες Γ 28). Ποια άλλη Θρησκεία, Φιλοσοφία, Πολιτικό Κόμμα, είναι τόσο προοδευτικό όσο η ρήση: «Ουδείς βάλλει οίνον νέον εις ασκούς παλαιούς, δει δε μη, ρήσει ο οίνος ο νέος τους ασκούς, και ο οίνος εκχείται και οι ασκοί απολούνται, αλλά οίνον νέον εις ασκούς καινούς βλητέον»(Μάρκος Β 22). 

Και βέβαια πρέπει να διευκρινιστεί, ότι η χρονολογική ηλικία δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, αλλά βαρύτητα έχει η «Διανοητική και Συναισθηματική Ηλικία», καθώς προφανώς κάποιοι γεννήθηκαν γέροι, ας θυμηθούμε την συμβουλή: «…άφες τους νεκρούς, θάψε τους νεκρούς υμών…».

Και πάλι, η Υπέρτατη Ηθική Φιλοσοφία του Ευαγγελίου, μας συμβουλεύει αυτό που κανένα πολιτικό σύστημα ή Φιλοσοφία δεν διδάσκει, με την άκρως προοδευτική παραίνεση: «Ουδείς  επιβαλών την χείραν αυτού επ’ άροτρον και βλέπει εις τα οπίσω…» (Λουκάς Θ 62).

Πολλοί πιστεύουν πως σύντομα θα οδηγηθούμε σε εκλογές. Μια ιδιαίτερα σημαντική εκλογική αναμέτρηση, όχι για τα κόμματα που θα διεκδικήσουν την εξουσία, αλλά για το ίδιο το μέλλον της χώρας και της πλειονότητας των πολιτών. Ποτέ δεν υπήρξαμε τόσο εξαρτημένοι από την Πολιτική όσο σήμερα.

Είναι ευθύνη και υποχρέωση του κάθε πολίτη της χώρας, να ενημερώνεται αντικειμενικά και να συμμετέχει στα κοινά, μέσα από την πολυφωνική, πολύπλευρη και αντικειμενική ενημέρωση, που τόσο επιπόλαια προσπάθησαν οι ιθύνοντες να φιμώσουν με το κλείσιμο των τηλεοπτικών καναλιών, και μάλιστα στη χώρα μας που γεννήθηκε η Δημοκρατία, επειδή οι συγκεκριμένοι σκόπιμα ξέχασαν το νόημά της.

Ας προσέξουμε λοιπόν «τι» και προπαντός «γιατί» θα ψηφίσομε ό,τι επιλέξομε, έχοντας κατά νου, ακόμα μια από τις σοφές παραινέσεις του Ευαγγελίου, όπου ο Ματθαίος στο κεφάλαιο Ζ΄ και στην παράγραφο 6, συμβουλεύει: «Μη δώτε το άγιον τοις κυσί μηδέ βάλητε τους μαργαρίτας υμών έμπροσθεν των χοίρων,  μήποτε καταπατήσωσιν αυτούς εν τοις ποσίν αυτών και στραφέντες ρήξωσιν υμάς»… εάν τώρα έχουν κι ένα ιδιαίτερο ιδικόν βάρος, αλί και τρεις αλί.

Γράφει η Μαίρη Παπανδρέου