Νίκος Χριστοφόρου: «Εν τέλει κάποιοι άρχοντες του τόπου μας, χάνουν την ουσία και χαλούν τη συνταγή…»

Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι, η Λέσχη Αρχιμαγείρων δεν κλήθηκε στην πρόσφατη τιμητική εκδήλωση βράβευσης όσων προσέφεραν στις δράσεις προβολής και προώθησης της Ρόδου, που διοργάνωσε η Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου.

Βεβαίως, είδαμε να βραβεύονται αρκετοί συμπολίτες μας και επιχειρήσεις, που συγχαίρουμε και δεν αμφισβητούμε την προσφορά τους.

Η έκπληξή μας έγινε αγανάκτηση, όταν διαπιστώσαμε ότι η Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων δεν περιελήφθη στην επιλογή. Εύλογη λοιπόν είναι η απορία, για το πως αξιολογήθηκαν οι ατελείωτες εργατοώρες των Αρχιμαγείρων και των στελεχών από τις κουζίνες ξενοδοχείων & εστιατορίων, που πρόσφεραν πάντα, αφιλοκερδώς, σε κάθε πρόσκληση, σε πάμπολλες εκδηλώσεις, διοργανώσεις, εκθέσεις τουρισμού, road shows, εθιμοτυπικές συναντήσεις κλπ. εντός και εκτός Ρόδου.

Χρήσιμο είναι, να γνωρίζουν οι τοπικοί μας άρχοντες, ότι η γαστρονομία παγκοσμίως έχει πάρει τη θέση που δικαιούται και της αξίζει, αφού αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή των τουριστικών προορισμών. Ειδικότερα, η Λέσχη Αρχιμαγείρων έβαλε τις βάσεις, τόσο στην κουζίνα, όσο και στη διατήρηση, ανάδειξη και χρήση των παραδοσιακών συνταγών, αλλά και προϊόντων.

Μέγιστο δε έργο της, η συμβολή στην υιοθέτηση της τοπικής κουζίνας και των προϊόντων στη μαζική εστίαση, ξεκινώντας από το ελληνικό πρωινό της Ρόδου, που καθιερώθηκε σε πολλά ξενοδοχεία και συνεχίζοντας στο μπουφέ των All Inclusive, στα μενού a la carte και όχι μόνο

Τα τελευταία χρόνια, έχει επιτευχθεί η συστηματική συνεργασία εστιατορίων, ξενοδοχείων και τοπικών παραγωγών, ενισχύοντας περεταίρω την τοπική οικονομία. Η ανάπτυξη στις καλλιέργειες και η εμπορική ανάπτυξη καλλιεργητών και παραγωγών, έχει υποστηριχθεί από τη Λέσχη μας, στηρίζοντας την οικονομία της Ρόδου και προβάλλοντας μία άλλη διάσταση στον τουρισμό. Όλα αυτά, εδώ και 10ετίες, από την εποχή του ΠΡΟΤΟΥΡ μέχρι σήμερα, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου Ρόδου.

Η ΛΕΣΧΗ ΑΡΧΙΜΑΓΕΙΡΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ – ΚΥΚΛΑΔΩΝ, συμμετέχει σε εθνικούς και παγκόσμιους διαγωνισμούς μαγειρικής, διασφαλίζοντας σημαντικές διακρίσεις. Η τοπική κοινωνία παρακολουθεί το έργο, που επιβραβεύει με κάθε ευκαιρία, αναγνωρίζοντας το εξαιρετικά υψηλό όφελος για τον τόπο.

Αναφέρουμε δε, ότι τα εύσημα για την συμμετοχή των μελών της Λέσχης, αξίζουν και αρμόζουν αντίστοιχα στις επιχειρήσεις όπου εργάζονται και σταθερά συμμετέχουν όπου κληθούν, ακόμα σε περιόδους υψηλής τουριστικής κίνησης, αν και κοστίζει πολλαπλώς η απουσία των στελεχών από το έργο της κάθε κουζίνας.

Και οπωσδήποτε, δεν αισθανόμαστε απογοήτευση επειδή δεν μας παραδώσατε βραβείο, αλλά επειδή η έλλειψη της συμβολική αυτής κίνησης, αποδεικνύει πόσο ελάχιστη σημασία δίνετε στις αδιαμφισβήτητες πηγές πλούτου του τουρισμού.

Ένα μεγάλο «ΜΠΡΑΒΟ» λοιπόν, μαζί με ένα «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» για την απαξίωση της πολύχρονης προσφοράς. Το γεγονός, αποτελεί για εμάς, μια ακόμα αφορμή, για να διαπιστώσουμε ότι τελικά, παρά τις προσπάθειες, χάνετε την ουσία των πραγμάτων και η συνταγή, δεν έχει την απόδοση που χρειάζεται για να επιτευχθεί ο κοινός στόχος.

Για τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου-Κυκλάδων

Ο Πρόεδρος
Νίκος Χριστοφόρου