Το συνέδριο των νέων αγροτών στη Ρόδο

Στη Ροδιακή της 21ης Σεπτεμβρίου 2016  υπήρχε το αναλυτικό πρόγραμμα  του Συνεδρίου των Νέων  Αγροτών, που θα άρχιζε στις 24  του ίδιου  μηνός, ημέρα Παρασκευή.

Στο τέλος αυτού του προγράμματος, μεταξύ των άλλων, υπήρχε και το τηλέφωνο 76184  για  συμμετοχές και πληροφορίες. 

Επειδή τα θέματα  του Συνεδρίου και οι ομιλητές ήταν  σημαντικά, αποφάσισα να το παρακολουθήσω. Τηλεφώνησα σ’ αυτόν τον αριθμό,   μα καμία απάντηση.  Επί τρεις ημέρες, προ του Συνεδρίου, και κάθε μισή ώρα, τηλεφωνούσα  σ’ αυτόν τον αριθμό, μα κανένας δεν απαντούσε.

Προσωπικά, βρήκα άλλο τρόπο να επικοινωνήσω και να συμμετάσχω στο Συνέδριο.  Στις  είκοσι τρεις του μηνός, παραμονή του Συνεδρίου, διάβασα μια δημοσίευση του Δήμου, που καλούσε σε συνάντηση τους Νέους Αγρότες στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 7 μ.μ.  για ενημέρωση.  ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΑΥΤΟ ΕΓΙΝΕ ΑΝΤΙΛΗΠΤΟ.

Ήθελα κι εγώ να παραβρεθώ, και στις 7 μ.μ. ακριβώς  τηλεφωνώ,  για να ρωτήσω  αν προλαβαίνω να πάω. Μου απάντησε κάποιος κύριος και μου είπε:  «Είμαστε εδώ καμιά  Δεκαριά, ελάτε κι εσείς να γίνουμε πολλοί». Δεν πήγα. Το πρωί του Συνεδρίου, (9 π.μ.) Ήμουν εκεί ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ.

Τμηματικά, μέχρι τις 12 η ώρα το μεσημέρι ήμασταν καμιά τριανταριά. Αμέσως  και πάλι το μυαλό μου πήγε δεκαετίες πίσω, όταν σπούδαζα στην Πίζα  της Ιταλίας. (Γιατί στην Πίζα;), για να μάθουν οι νεότεροι, αν θέλουν.

Επί  Ιταλίας, τους Δασκάλους, τους Δημόσιους Υπαλλήλους Τραπεζών  και Οργανισμών  (Ροδίτες) τους στέλνανε στην Πίζα  για εκπαίδευση. Μια μέρα, πηγαίνοντας στο Πανεπιστήμιο, όλοι οι δρόμοι ήταν γεμάτοι από μεγάλες αφίσες: ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ  ΤΣΙΡΚΟ,  την τάδε του μηνός.

Άρχισε το ενδιαφέρον την τάδε του μηνός, στις ίδιες αφίσες κόλλησαν μια μικρότερη που έγραφε: ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ για δέκα ημέρες λόγω παρουσιάσεως σε άλλες πόλεις. Το ενδιαφέρον για το  Τσίρκο  φούντωσε.

Την παραμονή  της έναρξης των παραστάσεων, όλο  το «τσίρκο» ζώα, καλλιτέχνες  και ακροβάτες, παρέλασε  σε όλους τους δρόμους. Στην έναρξη, ήμουν εκεί, χαμός από κόσμο, ούτε θέση για όρθιους. Ήρθανε και από τα χωριά. Επιτυχία μεγάλη. Τώρα, όποιος  από τους Αρμοδίους  κατάλαβε, ΚΑΤΑΛΑΒΕ.

Του Βασίλη Μαυράκη