Εξαφανίσεις αλλοδαπών στη Ρόδο

Τις τελευταίες μέρες, διαβάζουμε στη «ΡΟΔΙΑΚΗ», τις προσπάθειες ανεύρεσης των οστών του μικρού Μπεν, και τις κινητοποιήσεις της Γερμανικής Αστυνομίας, για την εξαφάνιση του τριανταπεντάχρονου Γερμανού τουρίστα, που τα ίχνη του χάθηκαν “μυστηριωδώς”.

Κατ’ αρχήν πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η Ελληνική Αστυνομία, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις Τρεις καλύτερες Αστυνομίες της υφηλίου, και πρέπει να αναγνωρίσουμε την οξυδέρκεια, την ετοιμότητα, την εντιμότητα και την υψηλή κατάρτιση της ΕΛΑΣ, παρ’ όλο που δυστυχώς ακόμα, δεν έχει επαρκώς εκτιμηθεί από όλους.

Κι ας σκεφτούν σοβαρά οι ιθύνοντες τη μείωση του αριθμού των Αστυνομικών μας, οι οποίοι πολλές φορές με αυτοθυσία, προστατεύουν εμάς τους απλούς νομοταγείς πολίτες και τις περιουσίες μας. Με νοσταλγία αναπολώ τις “πεζές περιπολίες”,  των αστυνομικών μας, που με το χαρακτηριστικό αργό βηματισμό τους, περιδιάβαιναν τις συνοικίες, χαμογελαστοί.

Είχε γίνει μια προσπάθεια πριν από λίγα χρόνια στη Ρόδο, να έχομε και πάλι “πεζές περιπολίες”, και ο κάθε πολίτης ένοιωθε πιο ασφαλής, καθώς γνώριζαν τους κατοίκους της κάθε συνοικίας, ακόμα και τις συνήθειες τους, αν π.χ. έβλεπαν κλειστά κάποια παράθυρα για μέρες, ή κάτι άλλο “ύποπτο” έπεφτε στην κοφτερή τους αντίληψη, χτυπούσαν την πόρτα με έκδηλο ενδιαφέρον.

Πρέπει να αναγνωρίζομε ακόμα, ότι η Εγκληματολογική μας Υπηρεσία, είναι εξοπλισμένη με τα τελειότερα μηχανήματα ανίχνευσης και στελεχώνεται με άξιους εξειδικευμένους Επιστήμονες/Αστυνομικούς. Αυτό έγινε ευρύτερα γνωστό και από την ενδιαφέρουσα επιστημονική Ημερίδα, που είχε οργανώσει πριν μερικά χρόνια, ο γνωστός Δικηγόρος μας στη Ρόδο, Γιάννης Χαρίτος.

 

Ο Υπουργός Υγείας Kenneth Clarile, η Θάτσερ και ο στενός της συνεργάτης/Βουλευτής Geoffrey DickensΟ Υπουργός Υγείας Kenneth Clarile, η Θάτσερ και ο στενός της συνεργάτης/Βουλευτής Geoffrey Dickens


Η Εγκληματολογική Υπηρεσία, υπενθυμίζομε πως ιδρύθηκε και εξοπλίστηκε με εξειδικευμένα όργανα, στην Αθήνα τα τέλη της δεκαετίας του ’40, όταν υπήρχε Αστυνομία Πόλεων μόνον στην Αθήνα, στον Πειραιά, στην Πάτρα και στην Κέρκυρα, ενώ στην υπόλοιπη επικράτεια είχαμε  Χωροφυλακή.

Η Εγκληματολογική Υπηρεσία - «Σήμανση» - ιδρύθηκε από τον Καθηγητή Εγκληματολογίας Γαρδίκα, τον τότε Αρχηγό της Αστυνομίας Πόλεων  Έβερτ (πατέρα του πρώην Πρωθυπουργού Μιλτιάδη Έβερτ, γνωστό και για τις εθνικές του δραστηριότητες κατά την περίοδο της Κατοχής), τον Αστυνομικό Διευθυντή Αθηνών Ρακιτζή και τον Εγκληματολόγο Διευθυντή της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας Δημήτριο Καρανάσο, επίσης γνωστό για τις επιτυχείς εξιχνιάσεις, με τη συνεργασία της Scotland Yard, και Διευθυντής Εργαστηρίου ήταν ο Χημικός Κορνιλάκης. Η «Σήμανση» στεγαζόταν στην Πλατεία Συντάγματος, Όθωνος 6. Στη Ρόδο, υπάρχει παράρτημα «Εγκληματολογικής Υπηρεσίας», εδώ και πολλές δεκαετίες.

Το καλοκαίρι του 1986, τη Ρόδο συγκλόνισε η εξαφάνιση της Αγγλίδας Κοινωνικής Λειτουργού και Γραμματέα του Εργατικού Κόμματος της Αγγλίας, Liz Collins, η οποία είχε έρθει για διακοπές. Η Liz Collins, ζούσε κι εργαζόταν στο Λονδίνο, και το ταξίδι της το αποφάσισε ξαφνικά. Δεν είχε άλλους συγγενείς, παρά μόνον μία ηλικιωμένη θεία, που την είχε αναθρέψει από μικρή, όταν έχασε τους γονείς της και επικοινωνούσε μαζί της καθημερινά, όσο βρισκόταν στη Ρόδο.

Όταν πέρασαν τρεις μέρες και η Liz Collins δεν είχε τηλεφωνήσει όπως συνήθιζε στη θεία της, εκείνη ανήσυχη, επικοινώνησε με το Αγγλικό Προξενείο της Ρόδου. Ο τότε επίτιμος Πρόξενος Μ. Βρετανίας Δημήτρης Δημητριάδης, ήρθε σε επαφή με Άγγλους που ζούσαν μόνιμα στη Ρόδο, αλλά η εξαφανισθείσα, δεν είχε συναντηθεί με κανέναν. Στη Ρόδο έφθασε αμέσως φίλος της Liz Collins και δήλωσε στην Αστυνομία την εξαφάνισή της.

Η Αστυνομία μας ταχύτατη, συνεπέστατη και αποτελεσματική, βρήκε το Βρετανικό τουριστικό γραφείο με το οποίο είχε έρθει στη Ρόδο και το ξενοδοχείο που έμενε. Στο ξενοδοχείο υπήρχαν όλες της οι αποσκευές, μέχρι το χρυσό ρολόι της και το διαβατήριό της. Βρήκαν και την απόδειξη αυτοκινήτου που είχε ενοικιάσει. Οι Αστυνομικοί μας, ανακάλυψαν το ενοικιασμένο αυτοκίνητο, παρκαρισμένο κοντά στο Ορφανοτροφείο και μέσα σ’ αυτό τη φωτογραφική της μηχανή, μια πλεκτή ζακέτα και μία μισοφαγωμένη μπάρα σοκολάτας.

Ο Άγγλος φίλος της Liz Collins, ειδοποίησε στο Λονδίνο τη θεία της Evelin Eddison και το Κόμμα των Εργατικών, που κινητοποιήθηκε αμέσως, και με την έγκριση της βασίλισσας της Αγγλίας Ελισάβετ, έστειλαν στη Ρόδο, τον διάσημο ντεντέκτιβ Tony (Τοm για τους φίλους του) Still, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την Ασφάλεια της βασίλισσας Ελισάβετ.

 

Η επιστολή που έλαβα από το Bakinghum, (Ήμουν και είμαι πάντα αντιμοναρχική), αλλά έστειλα στη βασίλισσα του Τομ ένα κεντητό σελιδοδείχτη για να μη νομίσει ότι μισώ και τη βασίλισσά του, με μια κάρτα μου, όπου έγραφα στα αγγλικά: «Μεγαλειότατη, ο Θουκυδίδης είχε πεί στον Επιτάφιο του Περικλή: «Ευτυχία είναι η Ελευθερία και Ελευθερία η Δυνατή Ψυχή». Πιστεύω ότι είσαστε Ευτυχισμένη, επειδή είσαστε δυνατή Ψυχή. Με σεβασμό στον τίτλο σας, Μαίρη Παπανδρέου.»

Η επιστολή που έλαβα από το Bakinghum, (Ήμουν και είμαι πάντα αντιμοναρχική), αλλά έστειλα στη βασίλισσα του Τομ ένα κεντητό σελιδοδείχτη για να μη νομίσει ότι μισώ και τη βασίλισσά του, με μια κάρτα μου, όπου έγραφα στα αγγλικά: «Μεγαλειότατη, ο Θουκυδίδης είχε πεί στον Επιτάφιο του Περικλή: «Ευτυχία είναι η Ελευθερία και Ελευθερία η Δυνατή Ψυχή». Πιστεύω ότι είσαστε Ευτυχισμένη, επειδή είσαστε δυνατή Ψυχή. Με σεβασμό στον τίτλο σας, Μαίρη Παπανδρέου.»


Ο Tom Still, δεν θέλησε να διαμείνει σε ξενοδοχείο. Ενοικίασε ένα διαμέρισμα στην πόλη της Ρόδου, που όπως ζήτησε, διέθετε δύο εισόδους. Ενοικίασε επίσης κι ένα μικρό αυτοκίνητο.  Επισκέφτηκε αμέσως την Ανωτέρα Διοίκηση της Αστυνομίας μας, τους ευχαρίστησε και τους συνεχάρη για την ενδελεχή έρευνα. Επισκέφτηκε επίσης τον τότε Νομάρχη Μαχαιρίδη, τον Δήμαρχο,  Δικαστές στο Δικαστικό Μέγαρο.

Εξέτασε με ιδιαίτερη προσοχή το δωμάτιο της Liz Collins και άρχισε τις έρευνες από το Λιμεναρχείο, σημείωσε τα δρομολόγια προς όλους τους προορισμούς εκείνη την αποφράδα ημέρα και ήρθε σε επαφή με τα πληρώματα των πλοίων που απέπλευσαν από τη Ρόδο εκείνη την ημέρα, όπως και την επόμενη, δείχνοντας φωτογραφίες της Liz Collins.

Ερεύνησε επίσης τα αεροπορικά δρομολόγια, όλων των εταιρειών. Από τα τουριστικά πρακτορεία ήλεγξε εκδρομές και συμμετέχοντες σε εκδρομές τη συγκεκριμένη ημέρα. Από το Λιμεναρχείο έμαθε ποια κότερα με ξένη σημαία, είχαν αποπλεύσει από τη Ρόδο, την ημέρα και την επομένη της εξαφάνισης της Λίζ Κόλλινς. Επισκέφτηκε επίσης κέντρα, ταβέρνες, ζαχαροπλαστείο, στέκια που σύχναζαν αλλοδαποί.

Για όλες τις ενέργειές του, ενημέρωνε τον Ανώτερο Αστυνομικό Διευθυντή Δωδεκανήσου, τα Ανάκτορα του Buckingham, το Εργατικό Κόμμα και την μοναδική συγγενή της Λιζ Κόλινς, Evelin Eddison.  Οι έρευνές του όμως, δεν οδήγησαν πουθενά. Κατέληξε στη σκέψη πως η Λίζ Κόλλινς προσκλήθηκε σε πολυτελές κότερο με ξένη σημαία, απ’ όπου την είχαν απαγάγει, μάλλον για εμπορία ανθρώπων και μάλιστα μιας νέας, ανοιχτόχρωμης, ξανθιάς, που θα απέδιδε πολλά κέρδη σε Αραβόφωνους σωματέμπορους.

Ο Tom Still επέστρεψε στο Λονδίνο, μετά από τρεις εβδομάδες εξονυχιστικών ερευνών.  Όμως ποτέ δεν ξέχασε τη Ρόδο, τις ομορφιές της, τους κατοίκους της και τη φιλοξενία τους, το ειλικρινές ενδιαφέρον όλων και τη βοήθεια που του πρόσφεραν στην υπόθεση της εξαφάνισης της συμπατριώτισσάς του.

 

Η επιστολή του Geoffrey Dickens, πριν έρθει στη Ρόδο. Γίναμε στενοί φίλοι. Πραγματικά αξιαγάπητοι.Η επιστολή του Geoffrey Dickens, πριν έρθει στη Ρόδο. Γίναμε στενοί φίλοι. Πραγματικά αξιαγάπητοι


Τον επόμενο χρόνο ήρθε και πάλι στη Ρόδο, μαζί με τη σύζυγό του, Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, για να γνωρίσει κι εκείνη το νησί που τον είχε μαγέψει.
Μετά την επιστροφή του Tom Still στο Λονδίνο, έλαβα μια ευγενέστατη επιστολή από το   Buckingham που έκφραζε τις ευχαριστίες της Ελισάβετ για τη βοήθεια και συμπαράσταση που δέχθηκε ο Υπεύθυνος της Ασφάλειάς της Tοny Still.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μια βασίλισσα - εν προκειμένω η βασίλισσα της Αγγλίας - δεν επιτρέπεται από το Πρωτόκολλο να απευθύνει η ίδια επιστολή σε μια “κοινή θνητή πολίτη”, όπως είμαι κι εγώ, γι αυτό και «διέταξε» τον Αξιωματούχο ακόλουθό της Kenneth Scott να μου απευθύνει επιστολή! Αγγλοσαξονική τυπολατρία που ξέμεινε καθηλωμένη σε περασμένους αιώνες. 

Σχεδόν ταυτόχρονα, ο Βουλευτής των Συντηρητικών και στενός συνεργάτης της Μάργκαρετ Θάτσερ, Geoffrey Dickens, με ενημέρωνε με επιστολή του από το Βρετανικό Κοινοβούλιο, ότι θα έρθει στη Ρόδο και αν μπορούσα να κλείσω ραντεβού με τις Αρχές, διότι τον παρακάλεσε η θεία της Λίζ Κόλλινς κα Eveline Eddison, την οποία είχα συναντήσει σε πρόσφατη επίσκεψή μου στο Λονδίνο, για να της εκφράσω τη λύπη μου για την εξαφάνιση της ανεψιάς της. Πραγματικά, ο βουλευτής της Θάτσερ Geoffrey Dickens ήρθε στη Ρόδο.

Πρώτη του επίσκεψη στον Αστυνομικό Διευθυντή για να τον συγχαρεί και να τον ευχαριστήσει για όλες τις ενέργειες των Αστυνομικών, αμέσως μετά  συνάντησε το Νομάρχη Μαχαιρίδη, ο οποίος δεν έκρυψε την έκπληξή του, επειδή ένας «βουλευτής άκρως συντηρητικός», η βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ και η Πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ, έδειξαν τόσο ενδιαφέρον για την Βρετανίδα που χάθηκε, παρ’ όλο που ήταν Γραμματέας του Κόμματος των Εργατικών!

Περιττό να περιγράψει κανείς, την έκπληξη του βουλευτή των «TORY», ο οποίος απάντησε: «Μα πρώτα απ’ όλα είναι ένας άνθρωπος που χάθηκε, δεύτερον είναι μια Βρεττανή υπήκοος, δεν μπορεί να έχει καμιά απολύτως σημασία που ήταν στέλεχος άλλου πολιτικού κόμματος, κι ακόμα, ήταν ψηφοφόρος στη δική μου εκλογική περιφέρεια». Μήπως, πρέπει να διαβάσομε προσεκτικά τις δηλώσεις των δύο αυτών ξεχωριστών προσωπικοτήτων και να πάρομε στα σοβαρά τα μαθήματα δημοκρατίας που έδωσαν;

 

Ο Βουλευτής Geoffrey Dickens (Βουλευτής και στενός συνεργάτης της Θάτσερ) κι εγώ (πριν 30 χρόνια), στην οδό ΙπποτώνΟ Βουλευτής Geoffrey Dickens (Βουλευτής και στενός συνεργάτης της Θάτσερ) κι εγώ (πριν 30 χρόνια), στην οδό Ιπποτών

 

Παραδείγματα ειλικρινούς ενδιαφέροντος, ευγένειας, ευαισθησίας και συνέπειας, από δύο άκρως συντηρητικούς Βρετανούς, με διεθνή αναγνώριση. Μήπως θα έπρεπε να ενημερώνομε και τις δικές μας “νέες/νέους” να είναι πιο προσεκτικοί στις προσκλήσεις που δέχονται; Μήπως θα πρέπει ν’ αναθεωρήσομε μερικοί-μερικοί τις απόψεις μας και να ξεχωρίσομε την διαφορά ανάμεσα στον “υλικό πλούτο” και τον “ηθικό πλούτο”, ανάμεσα στα “δημοκρατικά πιστεύω” και στην “κομματική τοποθέτηση”;  Μήπως θα πρέπει να επαναπροσδιορίσομε τις πραγματικές αξίες της Ζωής και τις επιλογές  μας σε κάθε τομέα του κοινωνικού μας βίου;

Η στάση των Αρχών της Ρόδου, όσο και η προθυμία των απλών πολιτών, στην υπόθεση της εξαφάνισης της Liz Collins, έδωσε στη Ρόδο, δύο υψηλά ιστάμενους  ένθερμους φίλους, που μέχρι σήμερα “διαφημίζουν” τις μοναδικές ομορφιές της, τον πολιτισμό της και τον συναισθηματικό πλούτο των κατοίκων, σε κάθε ευκαιρία, σε  άρθρα και  σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις. Ο διάσημος μάλιστα Ντετέκτιβ Tom Still, συγκαταλέγεται σήμερα, ανάμεσα στους μεγαλύτερους συγγραφείς αστυνομικών βιβλίων.

Γράφει η Μαίρη Παπανδρέου