Πέθανε ο τελευταίος καμπανοποιός του Αιγαίου

Σε ηλικία 90 χρονών πέθανε χθες στη Σύμη, ο τελευταίος καμπανοποιός του Αιγαίου Τάσος Αναστασιάδης.

Ήταν ένας από τους τελευταίους τεχνίτες, καμπανοποιός όπως ο πατέρας και ο παππούς του, και υπολογίζεται ότι κατασκεύασαν ως οικογένεια 600 και πλέον καμπάνες, που βρίσκονται στις εκκλησίες και στα μοναστήρια της Δωδεκανήσου, αλλά και άλλων περιοχών της χώρας.

Σε ρεπορτάζ του για τον Τάσο Αναστασιάδη, στα «ΝΕΑ», την 1η Οκτωβρίου του 2008 ο δημοσιογράφος Γ. Ζαχαριάδης, είχε αναφέρει τα εξής:
«Εάν δεν παρθούν σύντομα τα απαραίτητα μέτρα υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει το κτίριο του μοναδικού  καμπανοποιείου στο Αιγαίο».Τα λόγια αυτά ανήκουν στον 82χρονο Τάσο Αναστασιάδη, που ο παππούς του Μιχάλης Αναστασιάδης ίδρυσε το έτος 1863 στη Σύμη το καμπανοποιείο το οποίο  μέχρι σήμερα  οι απόγονοι του συνεχίζουν να το λειτουργούν και να κατασκευάζουν καμπάνες για τις εκκλησίες, κυρίως των νησιών.

 Για 145 χρόνια στην περιοχή Νιμποριό της Σύμης η οικογένεια Αναστασιάδη συνεχίζει με αξιοθαύμαστο τρόπο την παράδοση. Αρχικά ο παππούς Μιχάλης  που ίδρυσε το χυτήριο επί τουρκοκρατίας, στη συνέχεια ο γιός του  Δημήτρης και μέχρι πρόσφατα ο Τάσος που τώρα παρέδωσε την σκυτάλη στο γιό του Φιλήμονα ο οποίος  με  ίδια μαεστρία κατασκευάζει χειροποίητες καμπάνες.

«Το καμπανοποιείο μας έχει κατασκευάσει μέχρι τώρα εκατοντάδες καμπάνες» λέει ο Τάσος Αναστασιάδης που υπολογίζει ότι ο παππούς του με τον πατέρα του έφτιαξαν περίπου 600 καμπάνες,ο ίδιος 45 και ο γιός του 27 μέχρι τώρα. «Είναι μια δύσκολη δουλειά που θέλει μεράκι και τέχνη, αλλά το καλό αποτέλεσμα το απολαμβάνει κανείς στο τέλος από τον ήχο» υπογραμμίζει ο «καμπανοποιός του Αιγαίου» που μέχρι και σήμερα εξακολουθεί να επιβλέπει στο χυτήριο και να δίνει τις πολύτιμες οδηγίες του.

 Για την κατασκευή τους χρησιμοποιούνται τα απαραίτητα καλούπια από κεραμίδι και χώμα μέσα στα οποία ρίχνουν τον χαλκό κατά ποσοστό 80% και κασίτερο κατά 20%, που ψήνονται μέσα σε ξυλόφουρνο. Μέσα στο υλικό αυτό γίνεται και σμίλευση ώστε «εάν θέλουμε να έχουμε βαρύτονο ήχο αυξάνουμε τον χαλκό, ενώ όταν θέλουμε υψίτονο ήχο αυξάνουμε τον κασίτερο», λέει ο Τάσος Αναστασιάδης.

Οι καμπάνες που κατασκευάζονται  είναι βάρους από 8 μέχρι 150 κιλά, αλλά ο πατέρας του Τάσου το έτος 1910 κατασκεύασε την καμπάνα της Μονής του Πανορμίτη Σύμης που  είναι βάρους 750 κιλών και μέχρι σήμερα οι γλυκύτατοι ήχοι της καλωσορίζουν τους επισκέπτες του μοναστηριού.
Το καμπανοποιείο της Σύμης έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο κτίριο επί υπουργίας Μελίνας Μερκούρη το 1982.

Εκτός από την μοναδικότητα του, υπάρχουν ακόμη και  ξύλινα και πήλινα καλούπια και άλλα εξαρτήματα για την κατασκευή  μηχανημάτων στα τέλη του 18ου αιώνα, όπως π.χ. αντλιών, γερανών, κλπ. όπως επίσης και μια ατμομηχανή που ο παππούς Αναστασιάδης έφερε από την Σμύρνη το έτος 1868!.. «Όλα αυτά τα μοναδικά αντικείμενα βρίσκονται μέσα σ΄ένα κτίριο που θα πρέπει να συντηρηθεί για να μην πέσει.

Έχουμε κάνει προσπάθειες για να ενδιαφερθεί κάποια αρμόδια υπηρεσία, αλλά κανένας δεν μας έδωσε σημασία» λέει με παράπονο ο Τάσος Αναστασιάδης, που τώρα στα γεράματά  του φοβάται μήπως μια μέρα δει να καταρρέει το κτίριο του μοναδικού παραδοσιακού  «καμπανοποιείου του Αιγαίου».