Δράσεις  για  εκπαιδευτικούς και μαθητές

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας  «Δίοδος», συνεχίζει τις παρεμβάσεις πρόληψης, με στόχο την κατά το δυνατόν ενίσχυση και ολόπλευρη στήριξη του σύγχρονου ανθρώπου. Η βασική θεματική που θα διατρέχει τα προγράμματα για την τρέχουσα χρονιά, θα είναι η Τέχνη εντάσσοντας τα υπό το τίτλο: «Η ζωή είναι τέχνη».

Συνεκτιμώντας τόσο τις τοπικές όσο και τις ευρύτερες συνθήκες για το ακαδημαϊκό έτος 2016-17 σχεδιάστηκαν νέες δράσεις, προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες ανάγκες των ομάδων, όπως διαμορφώνονται μέσα στις παραπάνω συνθήκες, εφόσον θεωρούμε τον άνθρωπο ως ολότητα και σε αδιάσπαστη ενότητα με το εν γένει περιβάλλον του.
Στο πλαίσιο αυτής της φιλοσοφίας πρόκειται να υλοποιηθούν οι παρακάτω δράσεις σε εκπαιδευτικούς & μαθητές/ιες της B΄βάθμιας εκπαίδευσης:

Α. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ.
1. Βιωματικό Πρόγραμμα με τίτλο:  «Αναστοχασμός και ονείρεμα στο ρόλο μου».

(Δίνεται η δυνατότητα υλοποίησης και σε Συλλόγους Διδασκόντων)
Έναρξη: 31/10/2016 (Οι συναντήσεις είναι μηνιαίες και θα επαναλαμβάνονται κάθε τελευταία Δευτέρα του μήνα).
Ώρες πραγματοποίησης: 17.00-19.30 στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης «Δίοδος».
Στόχος  της ομάδας είναι η σύνθεση θεωρίας και πράξης, αξιοποιώντας τη βιωματική μεθοδολογία. Μέσα από το  μοίρασμα εμπειριών, συναισθημάτων και σκέψεων των συμμετεχόντων αναπτύσσονται διαδικασίες για την επεξεργασία των αιτημάτων που εκφράζονται για την επεξεργασία των αιτημάτων που εκφράζονται ή αναδύονται. Η ομάδα επεξεργάζεται δυσκολίες με στόχο την αναπλαισίωση και την ενίσχυση της διαδικασίας του ονειρέματος.
Δίνεται έμφαση στην ομάδα των εκπαιδευτικών καθώς το σχολείο ειδωμένο ως σύστημα εξαρτάται από την καλή λειτουργία και συνεργασία των υποσυστημάτων του, άρα η καλή συνεργασία στο σύλλογο των εκπαιδευτικών αντανακλάται και επηρεάζει τις υπόλοιπες διεργασίες της σχολικής ζωής.
Δηλώσεις συμμετοχής τηλεφωνικά στο τηλ. 22410-77205 ως την Πέμπτη, 27/10.
Εξαιτίας του βιωματικού χαρακτήρα του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες δε θα ξεπερνούν τα 20 άτομα.

2. Βιωματικό  εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με τίτλο: « Σεξουαλική Αγωγή για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου:  Νοιάζομαι, ζω, αλλάζω!»
Ημερομηνία υλοποίησης: 2 δίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στις  12/10 &  19/10/2016.
Ώρες πραγματοποίησης: 17.30-20.30 στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης «Δίοδος».
Πρόκειται για εργαστήρι διερεύνησης της σεξουαλικότητας όπως αυτή συνδέεται με τις ψυχοκοινωνικές ανάγκες των εφήβων και την ταυτότητά τους καθώς και την έμφυλη διάσταση. Πιο συγκεκριμένα, στόχοι του σεμιναρίου είναι η διασαφήνιση των προσωπικών αξιών, η διαμόρφωση θετικής αντίληψης του εαυτού και η ανάπτυξη των δεξιοτήτων της επικοινωνίας με τους άλλους. Ακόμη να λάβουν γνώση μέσα από διαλογική συζήτηση για την αποφυγή σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων (Σ.Μ.Ν.).
Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Β’ βάθμιας και σε μαθητές. Μετά την εκπαίδευση, υλοποιούνται δράσεις στα σχολεία τους.
Δηλώσεις συμμετοχής τηλεφωνικά στο τηλ. 22410-77205  ως τη Δευτέρα, 10/10.
Εξαιτίας του βιωματικού χαρακτήρα του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες δε θα ξεπερνούν τα 20 άτομα.

Β. ΒΡΑΧΕΙΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.
1)  «ΜΜΕ και στερεότυπα: Ο ρόλος της διαφήμισης στη χρήση ουσιών!».

Πρόκειται για εργαστήριο διερεύνησης στάσεων και στερεοτύπων, καθώς και ευαισθητοποίησης αναφορικά με τον τρόπο που διαχέεται το μήνυμα στους νέους ανθρώπους. Μέσα από βιωματικά παιχνίδια, παιχνίδια ρόλων, κλπ δίνεται ο χώρος να επεξεργαστούν ερεθίσματα, συνδέοντάς τα με τη χρήση ουσιών.
2) «Εγώ και οι άλλοι: Μαθαίνω να αγαπώ το σώμα μου».
Πρόκειται για εργαστήριο με στόχο τη διασαφήνιση των προσωπικών αξιών, τη σχέση με το άλλο φύλο, τη διαμόρφωση θετικής αντίληψης εαυτού και την ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας με
Όλα τα προγράμματα της «Διόδου» παρέχονται  δωρεάν.

Για περισσότερες πληροφορίες, καλέστε   στο 22410-77205 ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα:  www.kpdiodos.pblogs.gr