Θερμοπύλες φυλάσσουν  οι κάτοικοι των νησιών

Συνεργασία με φορείς και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης στα νησιά Κάλυμνο, Πάτμο και Αγαθονήσι είχε  ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Φλεβάρης στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα.

 

Κατά τις συναντήσεις που είχε στα νησιά συζητήθηκαν κυρίως θέματα που αφορούσαν έργα πνοής τα οποία θα συμβάλλουν στην καλυτέρευση της ζωής των κατοίκων, ενώ είχε την ευκαιρία να δει και τα μέλη της ομάδας Αιγαίου που βρέθηκαν εκεί για τη φετινή τους ιατρική αποστολή.

Το ταξίδι του συνέπεσε με τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για το καθεστώς των νησιών και για τα όσα προέβλεπε η συνθήκη της Λωζάννης, και με αφορμή αυτό το γεγονός ο κ. Φλεβάρης ανέδειξε τη συμβολή των νησιωτών στην ελληνικότητα του Αιγαίου.

Μάλιστα όπως δήλωσε χτες επιστρέφοντας από το ταξίδι του, στα μικρονήσια της Δωδεκανήσου, συνάντησε τους ακρίτες μας και με πολύ μεγάλη συγκίνηση μίλησε με τους ανθρώπους αυτούς που κατοικούν εκεί, τονίζοντας ότι το σημαντικότερο είναι να κατοικούνται αυτοί οι τόποι και να έχουν οικονομία και παραγωγή.

«Η ψυχή τους γνωρίζει με τι θυσίες και τι αγώνα είναι υψωμένη εκεί η ελληνική σημαία, και διατρανώνουν όλα τα νησιά την ελληνικότητα του Αιγαίου που σήμερα αμφισβητείται.

Η περιφερειακή αρχή και ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος με την ανάληψη των καθηκόντων μας βάλαμε ένα στόχο: να κάνουμε πράξη το σύνθημα «Καστελλόριζο έως Κέα» για να υπάρχει σε όλη αυτή την έκταση φυσική παρουσία» δήλωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας τα εξής: «Συνέπεσαν οι μέρες του ταξιδιού μου με δηλώσεις που έγιναν από επικεφαλής γειτονικού κράτους για τη συνθήκη της Λωζάννης και περί ευθείας αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Εμείς είμαστε περιφέρεια ελληνικών νησιών δεν κάνουμε εξωτερική πολιτική αλλά μιλάμε για τα νησιά της περιφέρειάς μας.

Γι’ αυτό μας εξέλεξε ο λαός και αυτό υπηρετούμε. Όλοι αυτοί οι βράχοι και οι βραχονησίδες είναι ελληνικά. Υπάρχουν ελληνικές δραστηριότητες χιλιετιών εκεί και όλοι οι κάτοικοι αποδεικνύουν ότι είναι έλληνες.

Τέθηκαν ξεκάθαρα το 1923 από τη συνθήκη της Λωζάννης και τη συνθήκη των Παρισίων που ακολούθησε το 1948 τα όρια και οι διαχωρισμοί.

Τα 3 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Τουρκίας οριοθετούν την κυριαρχία του γειτονικού κράτους, πέρα από εκεί αρχίζει το ελληνικό Αιγαίο».

Τέλος ο αντιπεριφερειάρχης ευχαρίστησε εκ μέρους της περιφέρειας όλους τους κατοίκους των νησιών μικρών και μεγάλων γιατί φυλάσσουν όπως είπε Θερμοπύλες.