Μεγάλη άσκηση στη Ρόδο για τη διαχείριση φυσικών καταστροφών

Μεγάλη άσκηση στη Ρόδο για τη διαχείριση  φυσικών καταστροφών

Μεγάλη άσκηση στη Ρόδο για τη διαχείριση φυσικών καταστροφών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1162 ΦΟΡΕΣ

Από το Σάββατο μέχρι και την Τρίτη

Σε…σκηνικό από ταινία δράσης, αναμένεται να μετατραπεί η πόλη της Ρόδου τις αμέσως επόμενες ημέρες καθώς θα πραγματοποιηθεί εδώ, από δύο μεταπτυχιακά προγράμματα του Πανεπιστημίου Αθηνών, η μεγαλύτερη άσκηση που έχει γίνει στον Ελλαδικό χώρο, κατά την οποία θα υλοποιηθούν εφιαλτικά σενάρια διαχείρισης θυμάτων καταστροφών!

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διεθνής Ιατρική – Διαχείριση Κρίσεων Υγείας» της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» της Γεωλογικής σχολής Αθηνών, σε συνεργασία με το Δήμο Ρόδου, την Περιφέρεια αλλά και όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, θα συμμετάσχουν η ΠΥΡ, το Λιμενικό Σώμα, η ΥΠΑ, η Πυροσβεστική του αεροδρομίου, η 95 ΑΔΤΕ, το Νοσοκομείο, η ΕΛ.ΑΣ και η Β’ βάθμια εκπαίδευση.

Σημαντική θα είναι και η συμμετοχή εθελοντικών οργανώσεων, όπως: Οι Σαμαρείτες του ΕΕΣ, το ΕΚΑΒ, η ΕΟΔ-παράρτημα νότιου συγκροτήματος, η Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Δωδεκανήσου, η εθελοντική οργάνωση ΠΠ του Δήμου Ρόδου, η Λέσχη 4x4 Ρόδου, ο Δωδεκανησιακός Σύλλογος 4x4, οι πρόσκοποι και ο ΕΟΠΚ CBRS.

Το σεμινάριο αυτό, θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως και τις 12 Οκτωβρίου, και αυτή είναι η έκτη φορά που γίνεται ενώ για πρώτη φορά θα υλοποιηθεί στη Ρόδο.

Σε τέσσερις μέρες θα διεξαχθούν τέσσερις μεγάλης κλίμακας ασκήσεις διαχείρισης θυμάτων καθώς και μία άσκηση για διαχείριση σεισμικού κινδύνου. Δηλαδή, μέσα σε πέντε ημέρες θα γίνουν πέντε μεγάλες ασκήσεις. Η τελετή έναρξης έχει προγραμματιστεί για μεθαύριο, Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, στις 7:30 το βράδυ, πιθανότατα στο Ισπανικό κατάλυμα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί το επίσημο πρόγραμμα, ωστόσο είναι, πράγματι, εντυπωσιακά τα σενάρια των ασκήσεων, όπως τα περιγράφει ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου της Ρόδου, κ. Ηλίας Αργύρης. Αναλυτικά:

Σάββατο 8 Οκτωβρίου
Το Σάββατο το πρωί θα γίνουν δύο ασκήσεις, τη μία θα κάνει το μεταπτυχιακό της Ιατρικής Σχολής και την άλλη το μεταπτυχιακό της Γεωλογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στο Νοσοκομείο της Ρόδου: Το πρώτο σενάριο είναι ένα τροχαίο ατύχημα σχολικού πούλμαν με μαθητές, η μεταφορά και η αντιμετώπισή τους από το Νοσοκομείο Ρόδου. Εκεί, δοκιμάζεται το σχέδιο του Νοσηλευτικού μας Ιδρύματος όσο αφορά στην αντιμετώπιση αυτού του έκτακτου μεγάλου συμβάντος, δηλαδή με ταυτόχρονη είσοδο πολλών τραυματιών σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Συνολικά, θα συμμετάσχουν 44 εθελοντές ως θύματα, από τους οποίους οι 30 θα είναι μαθητές ενώ κάποιοι θα υποδύονται τους γονείς αφού εκτός από τα θύματα του τροχαίου, το Νοσοκομείο θα πρέπει να διαχειριστεί και όσους υπέστησαν ψυχολογικό σοκ. Σημειώνεται ότι για τους εθελοντές θα γίνει μακιγιάζ ώστε να φαίνονται ως θύματα.
Στην άσκηση αυτή, εκτός από τα ιατρικά συστήματα, συμμετέχουν και οι διαχειριστές των κρίσεων από την κάθε υπηρεσία.

Στην Παλιά Πόλη: Παράλληλα, το πρωί της ίδιας ημέρας, στην Παλιά Πόλη θα γίνει άσκηση σεισμού. Το σενάριο προβλέπει καταγραφή οδών διαφυγής από την Παλιά Πόλη, έλεγχο χώρων καταφυγής ενώ θα συνεδριάσει επιτόπου το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (ΣΤΟ) του Δήμου κατά τη διάρκεια της άσκησης. Αυτό θα είναι μία πανελλαδική πρωτοτυπία αφού το ΣΤΟ θα αναλύσει σενάρια πάνω στα σενάρια της άσκησης, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν και μία μερική εκκένωση κάποιων χώρων.

Η συγκεκριμένη άσκηση δεν προβλέπει θύματα. Σύμφωνα με το σενάριο έχει γίνει σεισμός σαν το πρόσφατο 5,2 ρίχτερ και έχουν διαπιστωθεί κάποιες ζημιές. Οι κάτοικοι της Παλιάς Πόλης δεν θα συμμετέχουν, αφού θα γίνει μόνο σε υπηρεσιακό επίπεδο, με στόχο να ελεγχθούν τα σχέδια αντιμετώπισης καταστροφών, και στο κομμάτι της ενημέρωσης του κόσμου που θα γίνει μετά.

Σημειώνεται ότι, κάθε φορά που θα τελειώνει μία άσκηση, οι φοιτητές θα επιστρέφουν στο ξενοδοχείο Ρόδος-Πάλλας όπου φιλοξενούνται, θα κάνουν την αποτίμησή της και θα προετοιμάζουν την επόμενη ημέρα. Επίσης, θα γίνει και media training, δηλαδή άσκηση πάνω στην απόδοση της καταστροφής μέσω των ΜΜΕ.

Κυριακή 9 Οκτωβρίου
Εμπορικός Λιμένας Ρόδου:
Το σενάριο λέει ότι, στον εμπορικό λιμένα, εκεί που βρίσκονται τα πλοία της γραμμής, σε ένα από αυτά γίνεται τρομοκρατική επίθεση και εκδήλωση πυρκαγιάς. Τα θύματα είναι 60 και γίνεται εξωνοσοκομειακή διαλογή των τραυματιών, δηλαδή στήνεται έξω χώρος περίθαλψης τραυματιών, εκείνη την ώρα, και γίνεται η διαχείρισή τους εκεί.

Πάλι υπάρχει media training και η άσκηση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τη 1:30 το μεσημέρι, το αργότερο.
Στο Δημαρχείο: Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, μετά την παραπάνω άσκηση πεδίου, το μεταπτυχιακό της Γεωλογικής Σχολής θα μεταβεί στο Δημαρχείο, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, και θα κάνει άσκηση προσομοίωσης κατάστασης ομηρίας.

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου
Στο αεροδρόμιο της Ρόδου:
Γύρω στις 9:00 το πρωί, σε ένα σημείο της πίστας του αεροδρομίου της Ρόδου, γίνεται αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους και συντριβή του, και υπάρχουν πολλά θύματα, 63 τον αριθμό, σε διαφορετική κατάσταση. Τα θύματα και εδώ διακομίζονται σε πρόχειρο καταυλισμό περίθαλψης τραυματιών που θα στηθεί εκεί, όπου και γίνεται η διαλογή τους. Δηλαδή, μεταφέρονται είτε στο νοσοκομείο της Ρόδου, είτε στην Αθήνα κτλ.

Τρίτη 11 Οκτωβρίου
Στο ξενοδοχείο Ρόδος-Πάλλας:
Το σενάριο προβλέπει σεισμικό επεισόδιο και πυρκαγιά.
Γίνεται απεγκλωβισμός 48 τραυματιών ενώ εδώ τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν η ΠΥΡ, το ΕΚΑΒ, η Περιφέρεια, ο Δήμος κτλ. και, βέβαια, μετά την ολοκλήρωσή της θα ακολουθήσει αποτίμηση .

Διαβάστε ακόμη

Αντ. Καμπουράκης: Απολύτως Διαφορετικοί! Ακραία Διαφορετικοί δε, όταν πρόκειται για Ήθος και Νομιμότητα!

Κυριάκος Κασάπης προς Αντώνη Καμπουράκη: Σταματήστε να εκτίθεστε

Στο δημοτικό συμβούλιο η διαχείριση του κυνοκομείου

Αυξημένη ανάγκη για αιμοδότες με ομάδα αίματος -0 στο Νοσοκομείο της Ρόδου

Νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδηγών και Κυκλοφοριακής Αγωγής - Πρόεδρος ο Στέφανος Πορτσέλλη

Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη στη Ρόδο

Γουρούνα "μπήκε" μέσα σε κατάστημα - Σοβαρά τραυματισμένος ο οδηγός

Επιστολή Αντώνη Β. Καμπουράκη προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου Κυριάκο Κασάπη