Σαν σήμερα το 1942 έγινε η δίκη των καταδρομέων της Ρόδου Νικολάου Σάββα και Γεωργίου Κυρμιχάλη

Σαν σήμερα το 1942, έγινε η δίκη των καταδρομέων τής Ρόδου Νικολάου Σάββα και Γεωργίου Κυρμιχάλη, οι οποίοι δικάσθηκαν και καταδικάσθηκαν ως Ιταλοί υπήκοοι και όχι ως αιχμάλωτοι πολέμου.

Ο Νικόλαος Σάββας εκτελέσθηκε στις 7 Οκτωβρίου αντιμετωπίζοντας την ποινή με περηφάνια. Ο Γεώργιος Κυρμιχάλης μεταφέρθηκε σε φυλακές τής Ιταλίας. Απελευθερώθηκε το 1944 αλλά προσβλήθηκε από φυματίωση. Μετά τον πόλεμο νοσηλεύθηκε σε σανατόριο στην Αθήνα και στην Ελεούσα αλλά τελικά απεβίωσε ταλαιπωρημένος στις 15 Αυγούστου 1949.

Και οι δύο τους είχαν διαφύγει το 1941 στην Μέση Ανατολή και έθεσαν τον εαυτό τους στην υπηρεσία τού Ελληνικού Φρουραρχείου. Χάρις στις πληροφορίες που έδωσαν, σχεδιάστηκε η καταδρομική επιχείρηση με στόχο τα αεροδρόμια Καλάθου και Μαριτσών, στην Ρόδο. Η αποβίβαση των καταδρομέων - μεταξύ των οποίων ήταν και οι δύο Δωδεκανήσιοι ήρωες - έγινε στις 4 Σεπτεμβρίου με το υποβρύχιο «Παπανικολής».

Πέρασαν ορισμένες ημέρες αναγνωρίσεως, και στις 13 Σεπτεμβρίου, η μεν ομάδα τής Καλάθου κατάφερε να ανατινάξει περί τα 13-15 αεροσκάφη, η δε ομάδα των Μαριτσών ανατίναξε 2 αεροσκάφη και εγκαταστάσεις. Η επιχείρηση όμως κατέληξε στην σύλληψη καταδρομέων μεταξύ των οποίων και ο Νικόλαος Σάββας και Γεώργιος Κυρμιχάλης.

* Φώτο: Οι προτομές των ηρώων Νικολάου Σάββα και Γεωργίου Κυρμιχάλη στη Ρόδο

Πηγή: Ἑλληνικό Ἡμερολόγιο - http://ellinoistorin.gr