Ν. Σαντορινιός: «Ο μόνος κόφτης που πρέπει να ενεργοποιηθεί, είναι ο κόφτης ψεύδους της Ν.Δ.» (βίντεο)

Στην εκπομπή (5/10/2016) του ΣΚΑΙ, Πρώτη Γραμμή, με τον Βασίλη Λυριτζή και τον Δημήτρη Οικονόμου ήταν προσκεκλημένος ο Νεκτάριος Σαντορινιός.

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου αφιέρωσε μεγάλο μέρος της τοποθέτησής του στο θέμα της αλλαγής του μαθήματος των Θρησκευτικών αλλά και στην επεξήγηση της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης.

Για τις αλλαγές στα Θρησκευτικά

 «Η αναμόρφωση του μαθήματος των Θρησκευτικών είχε δρομολογηθεί από το 2011 και βασίστηκε σε ένα ανοιχτό διάλογο που έγινε εδώ και τρία χρόνια με Θεολόγους, την Εκκλησία, Πανεπιστήμια, κα. Ήδη έχει γίνει πιλοτική εφαρμογή αυτών των προγραμμάτων σε αρκετά σχολεία και φέτος εφαρμόζονται για πρώτη φορά σε όλα τα σχολεία. Περιμένουμε τα αποτελέσματα αυτής της εφαρμογής και του χρόνου οι αλλαγές θα αποτυπωθούν  σε νέα σχολικά βιβλία από του χρόνου. Με λίγα λόγια είναι μια διαδικασία που ξεκίνησε από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις- και καλώς ξεκίνησε- και συνεχίζεται από την δική μας».

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για όλες αυτές τις αλλαγές και τις τελικές αποφάσεις αρμόδιο είναι το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και όχι ο εκάστοτε Υπουργός Παιδείας- γιατί κακώς επικεντρωνόμαστε σε ένα πρόσωπο- ή η Εκκλησία. Εμείς θέλουμε να ακούσουμε τις απόψεις της Εκκλησίας, αλλά δε θα γίνει διάλογος από μηδενική βάση, ο διάλογος έχει ήδη ξεκινήσει».

«Χθες δημοσιοποιήθηκε μια επιστολή της ομάδας που έχει αναλάβει την αναμόρφωση των Θρησκευτικών, όπου εξηγείται όλη η φιλοσοφία των αλλαγών. Το μάθημα διαπνέεται από την Ορθοδοξία αλλά δίνει και ερεθίσματα στους μαθητές για να γνωρίσουν με ένα διαφορετικό τρόπο τόσο την Ορθοδοξία, όσο και τις άλλες θρησκείες. Στόχος είναι να γίνει πιο παραγωγικό το μάθημα και πιο ουσιαστικό».

Για το περιστατικό με τη διαδήλωση των συνταξιούχων

«Η Ν.Δ. δε θα έπρεπε να μιλάει καν για δακρυγόνα. Γιατί με την δική της αντίληψη περί νόμου και τάξης, 4.000 δακρυγόνα το χρόνο έριχνε σε διαδηλώσεις μισθωτών, συνταξιούχων, φοιτητών και μαθητών».

«Ακόμη και σε αυτή την εκπομπή, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., ο κ. Κυριανάκης παραδέχτηκε ότι είναι υπέρ της χρήσης βίας όπου χρειάζεται. Προέτρεψε μάλιστα τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης να στείλει τα ΜΑΤ και τα δακρυγόνα για να βάλει τάξη όπως είπε στα Εξάρχεια». «Αυτή είναι η αποθέωση του λαϊκισμού».

Για τις συντάξεις και το PSI

«Η Ν.Δ. πρέπει να σταματήσει να τρομοκρατεί τον κόσμο. Δεν θα γίνουν άλλες μειώσεις σε συντάξεις. Η αναφορά για μείωση των δαπανών στον προϋπολογισμό είναι σε σχέση με το 2016, που περιλαμβάνει τις αλλαγές που ήδη έχουν συμβεί».

«Η αλήθεια είναι ότι έγιναν μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και όποιες μειώσεις έγιναν στις κύριες είναι λόγω των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΟΠΥΥ. Οι επικουρικές χρειάστηκαν να περικοπούν γιατί τα ταμεία ήταν ελλειμματικά κατά 800 εκ ευρώ και αν εφαρμοζόταν η ρήτρα μηδενικού ελλείματος, στο τέλος θα φτάναμε σε μηδενικές επικουρικές συντάξεις. Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε ότι δεν επιτρέπεται να επιχορηγηθούν τα επικουρικά από τον κρατικό προϋπολογισμό».

«Η ελλειμματικότητα των επικουρικών ταμείων δεν οφείλεται στην πολιτική που εφαρμόσαμε εμείς. Οφείλεται ότι πέρασε από πάνω τους ένα PSI- που διέλυσε τα απωθεματικά των Νοσοκομείων, των Πανεπιστημίων, των Επιμελητηρίων-, το οποίο κόστισε 16,2 δις στα επικουρικά, σύμφωνα με τη χθεσινή δήλωση του κ. Προβόπουλου στην Εξεταστική Επιτροπή. Επίσης, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι τα χρήματα των επικουρικών τα χρησιμοποιούσαν οι «κολλητοί» για τα δομημένα ομόλογα».

Για την οικονομική πολιτική

«Εμείς καταφέραμε να έχουμε πλεόνασμα 0,6%- κάτι που επιβεβαιώνει και το ΔΝΤ- το οποίο είναι πάνω από το στόχο που είχε τεθεί από το Μνημόνιο. Και οι επιστροφές το διάστημα Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2016, είναι 998 εκ. Αυτό σημαίνει ότι δε θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης που τόσο πολύ μας μιλάει για αυτόν η αντιπολίτευση από το πρωί ως το βράδυ. Ίσως ο μόνος κόφτης που πρέπει να ενεργοποιηθεί είναι ο κόφτης ψεύδους της Ν.Δ».

«Η Ν.Δ. επίσης μας επιπλήττει για την αύξηση των φόρων, και εμείς ρωτάμε: αν κόψετε φόρους, όπως υπόσχεστε, από που θα χρηματοδοτήσετε την Υγεία, την Παιδεία και το Κοινωνικό Κράτος; Να μας πει λοιπόν η Ν.Δ. τι θα κάνει. Εμείς φέραμε 3.500 προσλήψεις στα νοσοκομεία, αναμένονται οι προσλήψεις άλλων 2.000 μόνιμων εργαζομένων μέσα το 2017 και ακόμη θα πραγματοποιηθούν ετήσιες συμβάσεις για  4.000 άτομα- με κονδύλια από τα 48 εκ που πλήρωσαν τα κανάλια για τη διαδικασία αδειοδότησης. Μόνο στο Νοσοκομείο της Ρόδου, προσλήφθηκαν 14 μόνιμοι ιατροί το καλοκαίρι, 20 άτομα βοηθητικό προσωπικό και άλλα 30 των οποίων οι προσλήψεις μένει να ολοκληρωθούν».