Δυσαρέσκεια της Περιφέρειας για τη στάση του δήμου Καρπάθου

Στους λάθος χειρισμούς που έκανε ο δήμος Καρπάθου, αποδίδει ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Θωμάς Σωτρίλλης το… μπέρδεμα που έγινε με την εκπροσώπηση της περιφέρειας στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση του νησιού.

Μάλιστα στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε χτες στιγμάτισε και τη συμπεριφορά των υπευθύνων δημοσίων σχέσεων της προεδρείας της Δημοκρατίας για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε ο ίδιος και ο αντιπεριφερειάρχης Ηλίας Ζωγραφίδης οι οποίοι εκπροσώπησαν την περιφέρεια νοτίου Αιγαίου και τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο.

Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο αποχώρησαν από την εκδήλωση μαζί με τον έπαρχο Καρπάθου-Κάσου Γιάννη Μηνατσή.
Στις εκδηλώσεις όπως είναι γνωστό παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Σωτρίλλης με βάση το νόμο, τον περιφερειάρχη εκπροσωπεί ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου ή όποιος οριστεί από τον ίδιο τον περιφερειάρχη ως εκπρόσωπός του.
Σημειώνεται ότι στις εκδηλώσεις παραβρέθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Χαράλαμπος Κόκκινος, ο οποίος σύμφωνα με τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου δεν εκπροσώπησε την περιφέρεια, αλλά τον… εαυτό του.

Εξηγώντας το ιστορικό της υπόθεσης ο κ. Σωτρίλλης είπε τα εξής: «Η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου προσκλήθηκε από το δήμο Καρπάθου να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επανάσταση στις Μενετές.
Διοργανωτής ήταν ο δήμος Καρπάθου με τη συμμετοχή του προέδρου της Δημοκρατίας.

Επειδή ο περιφερειάρχης αδυνατούσε να παραβρεθεί όρισε εμένα, τον πρόεδρο του περιφερειακού ως εκπρόσωπό του και τον αντιπεριφερειάρχη Ηλία Ζωγραφίδη υπεύθυνο για θέματα υγείας.
Είναι ξεκάθαρο με βάση το ΦΕΚ και το νόμο, ότι ο περιφερειάρχης αντικαθίσταται από τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου. Η παρουσία μου εκεί επιβεβαιώθηκε με τηλεφωνική επαφή με το δήμαρχο Καρπάθου. Η εντολή από τον περιφερειάρχη ήταν προφορική και το γραφείο της περιφέρειας είχε ενημερώσει ότι θα παραστούμε ως εκπρόσωποι του περιφερειάρχη.

Είχα τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπεύθυνο υπάλληλο του δήμου ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει και ότι η παρουσία μας θα γίνει κανονικά».

Την οργή του προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου προκάλεσε και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε από τις υπεύθυνες δημοσίων σχέσεων της προεδρείας της Δημοκρατίας τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Ζωγραφίδης, κάνοντας λόγο για προσβλητική συμπεριφορά.

«Φτάσαμε στο χώρο της γιορτής, και η κα Μολυβιάτη από το γραφείο δημοσίων σχέσεων της προεδρείας της Δημοκρατίας σχεδόν με αυταρχικό ύφος σαν να απευθύνεται σε μαθητές του δημοτικού μας είπε ότι δεν ήμασταν… ταυτοποιημένοι, για να βρισκόμαστε στο χώρο υποδοχής του προέδρου.

Μετά σε έντονο ύφος μας έστειλε στην αυλή της εκκλησίας γιατί εκεί θα γινόταν η υποδοχή μαζί με τον κ. Ζωγραφίδη και τον έπαρχο κ. Μηνατσή, όπου καταφτάνει μία άλλη κυρία της προεδρείας που μας έστειλε μέσα στην εκκλησία.

Μου έκανε εντύπωση το έντονο ύφος τους, δεν υπήρχε κανένα σημείο συνεννόησης με τις κυρίες που μας είπαν ότι δεν έχουμε ταυτοποιηθεί ως προσκεκλημένοι, πράγμα που είχαμε κάνει με το δήμο το προηγούμενο βράδυ.
Έτσι βλέποντας αυτή την κατάσταση συνεννοηθήκαμε και οι τρεις και αποχωρήσαμε, γιατί θεωρήσαμε ότι δεν είμαστε καλοδεχούμενοι σε αυτό το χώρο.

Ο δήμαρχος ήταν σε έξαλλη κατάσταση και είπε ότι φεύγοντας θα χαλάσουμε τη γιορτή. Τη γιορτή δεν τη χαλάσαμε εμείς τη χάλασε ο ίδιος γιατί δεν ήξερε να μας διαχειριστεί. Και αν ακόμα δεν ήμασταν πιστοποιημένοι θα μπορούσαν να μας πουν με καλύτερη συμπεριφορά τι έπρεπε να κάνουμε» δήλωσε ο κ. Σωτρίλλης.

Μάλιστα υπογράμμισε ότι η όλη ιστορία ήταν προσβλητική για την περιφέρεια και τον περιφερειάρχη αλλά και για τους ίδιους τους εκπροσώπους της περιφέρειας. «Σε τελική ανάλυση δεν ήμασταν και τυχαίοι άνθρωποι, κατά την επίσκεψή μας στην Κάρπαθο βρέθηκαν τουλάχιστον 2000 άτομα να μας χαιρετίσουν» δήλωσε και πρόσθεσε:  «Ήταν απαράδεκτη η συμπεριφορά του δήμου και των δύο κυριών από την προεδρεία της δημοκρατίας. Θεωρώ ότι η κατάσταση ήταν απαράδεκτη δεν υπήρχε κανένας σεβασμός στο πρόσωπο της περιφέρειας».

Σε ερώτηση για το αν ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Χαράλαμπος Κόκκινος που παραβρέθηκε εκπροσώπησε την περιφέρεια ο κ. Σωτρίλλης απάντησε: «Ο κ. Κόκκινος εκπροσώπησε τον εαυτό του δεν είχε κανένα δικαίωμα να εκπροσωπήσει την περιφέρεια.

Την περιφέρεια εκπροσωπεί ο περιφερειάρχης ή αυτός που θα εξουσιοδοτηθεί από τον περιφερειάρχη. Κανένας αντιπεριφερειάρχης και κανένας σύμβουλος δεν μπορεί να τον εκπροσωπήσει» ενώ κατέληξε λέγοντας ότι «αν ο δήμος αισθάνεται υπεύθυνος για ότι έγινε ας πάρει θέση ο δήμαρχος.  Εκ μέρους του υπήρξαν λάθος χειρισμοί και δεν ενημερώθηκε η προεδρεία της Δημοκρατίας».