Masterplan για τα αναγκαία έργα αποχέτευσης στο νησί της Ρόδου

Ο «μπούσουλας» για τον σχεδιασμό των υποδομών αποχέτευσης για τα επόμενα είκοσι έως σαράντα χρόνια, για όλο το νησί της Ρόδου, καθώς και απαραίτητη πλέον προϋπόθεση για την ένταξη έργων σε χρηματοδοτικά προγράμματα, αποτελεί το masterplan για την εκπόνηση του οποίου, χθες το μεσημέρι, υπεγράφη η σχετική σύμβαση ανάμεσα στη ΔΕΥΑΡ και τον ανάδοχο, που είναι σύμπραξη τριών Εταιριών, παρουσία του Δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου.

Κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν προηγουμένως οι αρμόδιοι, τονίστηκε ότι, η σύνταξη της μελέτης αυτής, θα αποσκοπεί στο βασικό σχεδιασμό των δικτύων αποχέτευσης καθώς και στη χωροθέτηση των αναγκαίων εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων, για ολόκληρο το νησί της Ρόδου. Τη σύμβαση υπέγραψαν ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, κ. Νίκος Τσίκκης, και ο εκπρόσωπος του αναδόχου κ. Νίκος Κάρτσωνας, ο οποίος θα είναι και ο υπεύθυνος του έργου. Πρόκειται για τη σύμπραξη των εταιρειών: ΝΑΜΑ Σύμβουλοι Μηχανικοί ΑΕ, ΕΡΑΣΜΟΣ Σύμβουλοι Μηχανικοί ΕΠΕ και Αυγητίδης Βασίλειος χημικός μηχανικός.

Παρόντες ήταν, ακόμη, ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Δημήτρης Καρατζιάς, ο ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου σε θέματα Περιβάλλοντος κ. Χρήστος Γαμβρούδης και υπηρεσιακοί παράγοντες της ΔΕΥΑΡ.

Η μελέτη, το κόστος της οποίας ανέρχεται στα 265.000 ευρώ (σ.σ. μαζί με το ΦΠΑ) στοχεύει:
Στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό των Υποδομών Αποχέτευσης σε όλο το νησί της Ρόδου
Στην εφαρμογή νέων περισσότερων οικολογικών λύσεων στις μεθόδους επεξεργασίας αποβλήτων στους μικρούς οικισμούς

Στην προστασία των επιφανειακών νερών
Στην επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων για διάφορες λύσεις
Την καλύτερη προστασία του Περιβάλλοντος
Στη θεσμοθέτηση προτεραιοτήτων μεταξύ των νέων εγκαταστάσεων και των αναβαθμίσεων των ήδη υπαρχόντων.

Ο Δήμαρχος
Προλογίζοντας ο κ. Χατζηδιάκος, ξεκίνησε λέγοντας ότι φέτος ήταν μία πολύ δύσκολη χρονιά για τη ΔΕΥΑΡ, κυρίως λόγω της μεγάλης ανομβρίας που ανέδειξε πάρα πολλά προβλήματα και, κατά την εκτίμησή του, το 70% της δραστηριότητας της Επιχείρησης είχε να κάνει είτε με τον σχεδιασμό ανόρυξης γεωτρήσεων, είτε με αποκατάσταση δικτύων τα οποία ήταν και είναι πεπαλαιωμένα, είτε με προβλήματα που είχαν να κάνουν με την αποχέτευση.

Εδώ και αρκετό καιρό, όμως, έχουν ζητήσει και από τις υπηρεσίες της ΔΕΥΑΡ-τις οποίες και ευχαρίστησε-να εξετάσουν στον τομέα της αποχέτευσης και γενικά των όποιων δομών εξυπηρετούν τη διαχείριση των αποβλήτων και κάθε μορφής λυμάτων, ακόμα και των όμβριων, τι έχει καταγεγραμμένα η Επιχείρηση, προκειμένου να διαφυλάξουμε το φυσικό περιβάλλον του νησιού.

Στη συνέχεια, εξήγησε ότι είχαμε δέκα Δήμους που ο κάθε ένας ξεχωριστά σχεδίαζε κατά το δοκούν και δεν γνώριζε...τι έκανε ο διπλανός του, είτε σε σχέση με τη διαχείριση των υδάτινων πόρων ή γενικά με τη διαχείριση και την επεξεργασία των λυμάτων και έτσι δεν υπήρχε μία πλήρη εικόνα του τι έχουμε.

Για τους λόγους αυτούς, εδώ και δύο χρόνια, υπήρξε αυτή η  ιδέα και ξεκίνησε η διαδικασία για να γίνει μία μελέτη που να καλύπτει οριζόντια όλο το νησί, η οποία θα κατέγραφε τις υφιστάμενες δομές και, όπως τον ενημέρωσαν οι μελετητές, για να μελετήσεις, να καταγράψεις και να αξιολογήσεις αυτές που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση των λυμάτων, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να καταγραφούν ακόμα και οι πηγές, οι γεωτρήσεις κτλ. ώστε να δουν από που προέρχονται όλα αυτά.

Συνοψίζοντας, είπε ο κ. Χατζηδιάκος: «Ολοκληρώθηκε μία διαδικασία που θα βοηθήσει το Δήμο της Ρόδου στο να έχει μία πλήρη εικόνα του τι δομές, υποδομές και μετά ανάγκες και τι σχεδιασμό μπορεί να κάνει στον τομέα αυτό της διαχείρισης των αποβλήτων, των λυμάτων. Και, από εκεί και πέρα, ιεραρχώντας τις ανάγκες και τις προτεραιότητες, μπορούμε ακόμα και σ’ αυτή την περίοδο της έλλειψης πόρων, να κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις ως ΔΕΥΑΡ, στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων της, στη λογική πάντα ότι αυτά είναι ανταποδοτικά».

Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, για τη φιλοξενίας 2,5 εκατομμυρίων και πλέον επισκεπτών το νησί, την απαίτηση να έχεις υψηλότερες τιμές και πιο ποιοτική παροχή υπηρεσιών και τουρισμό, είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα αυτό που έγινε από τη ΔΕΥΑΡ και αισίως είμαστε από τους πρώτους Δήμους που κάνουμε μία τέτοια ολοκληρωμένη μελέτη.

Είπε, ακόμη, ότι χιλιάδες μελέτες έχουν γίνει και έχουν μείνει…σε κάποια συρτάρια και γι’ αυτό στο αντικείμενο περιλαμβάνεται ότι μέσα στο πρώτο δίμηνο θα πρέπει να συγκεντρωθούν, ει δυνατόν, όλες οι υφιστάμενες μελέτες που έχουν σχέση με το αντικείμενο αυτό ή που το εξυπηρετούν και να συμπεριληφθούν τα οποία συμπεράσματα, επικαιροποιημένα ώστε να έχουν σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα.
Παράλληλα, ανοίγουν κάποια προγράμματα στο ΕΠΠΕΡΑΑ και υπάρχουν κάποιοι κωδικοί στο ΕΣΠΑ το περιφερειακό και, εφόσον ιεραρχηθούν και υπάρχουν οι μελέτες, μπορεί να ενταχθεί κάποιο έργο. «Υπάρχουν οι δυνατότητες αλλά πρέπει να έχεις τα ντοκουμέντα, τόνισε ο Δήμαρχος.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, μετά και τη συνάντησή του την περασμένη Τρίτη με τον Γ.Γ. του ΣΔΙΤ κ. Ματζούφα. Όπως είπε, λοιπόν, τώρα, δειλά-δειλά, έχει αρχίσει να γίνεται κατανοητό ότι, εφόσον δεν υπάρχουν διαθέσιμοι εθνικοί πόροι, εφόσον δεν επαρκούν οι Ευρωπαϊκοί πόροι γι’ αυτές τις δράσεις, για να υποβάλεις μία πρόταση για ΣΔΙΤ πρέπει να υπάρχει μελέτη. Έτσι, με αυτή τη σύμβαση, η Ρόδος θα είναι από τους πρώτους Δήμους που θα έχουν στα χέρια τους τα στοιχεία εκείνα που θα διευκολύνουν την προσπάθεια της ένταξης, είτε σε προγράμματα εθνικά ή ευρωπαϊκά ή ακόμα και μέσω ΣΔΙΤ της υλοποίησης κάποιων έργων που είναι απαραίτητα για το Δήμο και το νησί. Τέλος, ευχαρίστησε τους υπηρεσιακούς της ΔΕΥΑΡ που το έβαλαν σε προτεραιότητα, τη Διοίκηση της Επιχείρησης και τη σύμπραξη Εταιριών που, όπως είπε, είναι μελετητές με εμπειρία, δυνατότητες και υπηρεσία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, πράγμα που εγγυάται τη σωστή εκπόνηση της μελέτης και μέσα στο χρονικό ορίζοντα των οκτώ μηνών.

Η ΔΕΥΑΡ
Ο Πρόεδρος, από την πλευρά του, ανέφερε ότι μετά από μία διαγωνιστική διαδικασία που διήρκεσε ένα χρόνο περίπου και μετά από το έναυσμα που έδωσαν στους υπηρεσιακούς για τη διενέργεια του διαγωνισμού αυτού εκπόνησης masterplan, δηλαδή του «διαχειριστικού σχεδίου αποχέτευσης  επεξεργασίας λυμάτων ολόκληρου του νησιού», βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να υπογράψουν με τον ανάδοχο και δήλωσε βέβαιος ότι μετά τη συνάντηση που είχαν χθες με τον Δήμαρχο και τις διαβεβαιώσεις που πήραν από τον κ. Κάρτσωνα, ενδεχομένως θα είναι έτοιμοι και νωρίτερα του συμβατικού όρου του συμφωνητικού που υπέγραψαν χθες.
Ανέφερε, ακόμη, ότι αυτή η μελέτη θα είναι ένα εργαλείο απαραίτητο στη ΔΕΥΑΡ για κάθε χρηματοδότηση και με αυτό θα είναι πιο εύκολο να σχεδιάσουν για το μέλλον.

Ο κ. Καρατζιάς είπε ότι αν δεν έχουν αυτό το masterplan δεν σου δίνουν άδεια για τίποτα και πρώτα πρέπει να υπάρχει ο αποδέκτης και μετά τα δίκτυα, σε αντίθεση με ό,τι γινόταν πριν από μερικά χρόνια.

Ο ανάδοχος
Από πλευράς της σύμπραξης Εταιριών, ο κ. Κάρτσωνας είπε ότι η μελέτη έχει αντικείμενο αφενός μεν την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης αλλά κυρίως, σε δεύτερο στάδιο, τη διαμόρφωση εναλλακτικών προτάσεων και προτεραιοτήτων ολοκλήρωσης των δικτύων αποχέτευσης, εγκατάστασης-επεξεργασίας λυμάτων, διάθεσης λυμάτων, στο νησί της Ρόδου. Και δήλωσε:

«Όπως είπε και ο Δήμαρχος, είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο αυτό για τη ΔΕΥΑΡ και είναι πολύ σημαντικό γιατί, πλέον, όλα τα έργα τα οποία, εν συνεχεία, θα μελετήσει και θα κατασκευάσει η ΔΕΥΑΡ θα είναι ενταγμένα σε ένα συνολικό σχέδιο, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται πολύ πιο εύκολα η χρηματοδότηση και από εθνικούς και από κοινοτικούς πόρους».
Σε πρώτη φάση θα γίνει η καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, για το οποίο αναμένεται να χρειαστούν δυόμιση μήνες και τους υπόλοιπους τέσσερις μήνες θα γίνει η προετοιμασία των εναλλακτικών σχεδίων ενώ ευχήθηκε να είναι έτοιμο σε οκτώμισι μήνες.