Ιστορική απόφαση από την ΕΠΣΔ με ισχυρό μήνυμα ενότητας!

Ιστορική χαρακτηρίζεται η απόφαση που έλαβε προχθές το βράδυ η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΣΔ για την ψήφο της στις εκλογές της ΕΠΟ, στις 26 Οκτωβρίου στα Χανιά. Λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στα γραφεία της του έτερου υποψήφιου για την προεδρία της ΕΠΟ, Δημήτρη Ελευθεριάδη και με συντριπτική πλειοψηφία 9 υπέρ και 1 παρών (ο Γιάννης Σημαντηράκης από την Κω απουσίαζε), η Ένωση Δωδεκανήσου επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που την ήθελαν να τάσσεται στο πλευρό του επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Βαγγέλη Γραμμένου!   

Για πρώτη φορά από το 1997 και τις εκλογές της Αλεξανδρούπολης, η ΕΠΣ Δωδεκανήσου τολμά να εγκαταλείψει την επίπλαστη «ασφάλεια» του συστήματος (τα… «ευεργετικά» αποτελέσματα της πρόσδεσης και της αντιμετώπισής της ως δεδομένης, είναι για το δωδεκανησιακό ποδόσφαιρο γνωστά), να διαπραγματευτεί σκληρά την ψήφο της και να κάνει τις επιλογές της με γνώμονα αυτό που αντιλαμβάνεται ως συμφέρον της και συμφέρον του ποδοσφαίρου του τόπου και όχι αυτό που της υποδεικνύουν ως «συμφέρον» της (στην ουσία δικό τους), αυτόκλητοι «προστάτες».  

 Επιπλέον, η προχθεσινή ήταν μία από τις σπάνιες φορές που η απόφαση για την ψήφο στις εκλογές της ΕΠΟ ήταν συλλογική, φανερή και απολύτως δεσμευτική, καθώς το κάθε μέλος της διοίκησης κλήθηκε να τοποθετηθεί επί της παρουσίας των δύο υποψήφιων προέδρων, καθώς και επί της εισήγησης του προέδρου Διακοφώτη και να την εγκρίνει, ή να την απορρίψει.  

                                Υπερασπίστηκαν ενότητα και συνοχή

  Εδώ και αρκετές μέρες ήταν φανερό πως έχοντας «ζυγίσει» τις δύο επιλογές, στη βάση των όσων έζησε παρακολουθώντας από κοντά τις διεργασίες και στα δύο «στρατόπεδα», ο Παναγιώτης Διακοφώτης έκλινε προς την πλευρά του Βαγγέλη Γραμμένου. Ήταν εμφανές, πως η άλλη πλευρά γνώριζε και προχθές το βράδυ έπαιξε, με αφορμή την επίσκεψη του εκλεκτού της Δημήτρη Ελευθεριάδη, ίσως το τελευταίο χαρτί της.

 Οι πιέσεις που κατά πληροφορίες ασκήθηκαν από εξωθεσμικούς  παράγοντες όχι μόνο προχθές, αλλά και τις μέρες που προηγήθηκαν, δεν κατευθύνθηκαν τόσο προς τον Παναγιώτη Διακοφώτη, αλλά προς μέλη της διοίκησης, με την προσδοκία τα τελευταία είτε να έπειθαν, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, τον πρόεδρο της διοργανώτριας να αλλάξει «ρότα», είτε στην ύστατη περίπτωση, να καταψήφιζαν κατά πλειοψηφία την εισήγηση του, γεγονός που θα οδηγούσε αναπόφευκτα στην απαξίωσή του, στην παραίτησή του και στη βολική αντικατάστασή του από άλλους «πρόθυμους» ταξιδιώτες στα Χανιά.

 Αυτό το οποίο επιχειρήθηκε προχθές το βράδυ έμοιαζε με «αθόρυβη», αλλά ωμή απόπειρα πραξικοπήματος (άραγε, η παρουσία ανθρώπου με κάμερα, που δεν γνώριζε καν πού βρίσκονται τα γραφεία της ΕΠΣΔ και το τι θα συνέβαινε εκεί, σε τι ακριβώς αποσκοπούσε;), το οποίο δεν πέρασε για έναν και μοναδικό λόγο. Στη συνεδρίαση που ακολούθησε μετά την αποχώρηση του Δημήτρη Ελευθεριάδη, τα μέλη της διοίκησης στήριξαν με συντριπτική πλειοψηφία,  μετά από συζήτηση και χωρίς αντιρρήσεις και «αστερίσκους», την εισήγηση του Παναγιώτη Διακοφώτη, διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση πως η Ένωση πορεύεται ενωμένη και συσπειρωμένη.

Στα Χανιά θα ψηφίσουν, κατόπιν της σύμφωνης γνώμης των μελών, οι Παναγιώτης Διακοφώτης, Χρυσόστομος Ψέλλας και Φάνης Πελλός, οι οποίοι δεσμεύτηκαν να υλοποιήσουν στο ακέραιο την απόφαση για τη στήριξη της υποψηφιότητας Γραμμένου.   

                                        Ενδιαφέρουσες παρουσίες

  Ο Δημήτρης Ελευθεριάδης εμφανίστηκε στα γραφεία της Ένωσης συνοδευόμενος από τον πολιτευτή της Ν.Δ. Γιάννη Παπά και τον περιφερειακό σύμβουλο Νίκο Νικολή. Η παρουσία των τελευταίων δύο δεν εξέπληξε όσους γνώριζαν τα δεδομένα της βραδιάς. Με πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον περίμεναν οι παράγοντες της διοίκησης την επιβεβαίωση των πληροφοριών, που ήθελαν τον Βαγιανό Γαμβρούδη να τους υπενθυμίζει με την παρουσία του σε συνεδρίαση, μετά από μήνες ολόκληρους, πως παραμένει μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής. Όσοι στοιχημάτισαν υπέρ, κέρδισαν.

Η ξαφνική επανεμφάνιση Γαμβρούδη, η οποία, όπως σχολίαζαν οι κακές γλώσσες, προφανώς τυχαία συνέπεσε με την επίσκεψη Ελευθεριάδη, τη μάχη για την ψήφο της ΕΠΣΔ στις εκλογές της ΕΠΟ και την ψηφοφορία που ακολούθησε στους κόλπους της διοίκησης, προκάλεσε καταρχήν την έκρηξη του Σπύρου Κόκκινου, που όντας σε έξαλλη κατάσταση, επιτέθηκε φραστικά σε υψηλότατους τόνους στον Γαμβρούδη (οι εκρήξεις του ήταν…συνεχόμενες) και απαίτησε να μπει θέμα αντικατάστασής του από τη διοίκηση.

Σφόδρα ενοχλημένος εμφανίστηκε και ο Μιχάλης Αδαμάκης, ο οποίος αρνήθηκε να καθίσει στο τραπέζι του Δ.Σ. Σημειώνεται, πως o Βαγιανός Γαμβρούδης ήταν ο μόνος που διαφοροποιήθηκε από την κοινή απόφαση στήριξης του Βαγγέλη Γραμμένου. Ψήφισε «παρών», αιτιολογώντας πως άκουσε μεν τις θέσεις του Ελευθεριάδη, όχι όμως και του έτερου υποψήφιου, συνεπώς δεν μπορούσε να έχει ολοκληρωμένη εικόνα.

                                Υποψήφιοι Διακοφώτης και Μανιάς

  Στην κρίση των Ενώσεων θα θέσει τον εαυτό του ο πρόεδρος της ΕΠΣΔ Παναγιώτης Διακοφώτης στις εκλογές της ΕΠΟ, καθώς θα είναι υποψήφιος για μία θέση στη διοίκηση. Ο γνωστός παράγοντας Σεβαστός Μανιάς από την Κω θα διεκδικήσει μία θέση στη λίστα των αναπληρωματικών.             

                                         Η επίσκεψη Ελευθεριάδη

  Ενωτικός, «υπερκομματικός» και αποφασισμένος να κάνει βαθιές τομές, με «όπλα» τη μακρά διαδρομή του στο ερασιτεχνικό και στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, καθώς και την εμπειρία του ως ανθρώπου που προέρχεται από τον επιχειρηματικό κόσμο και μπορεί να λειτουργήσει τεχνοκρατικά, κάνοντας ξανά το ποδόσφαιρο ελκυστικό για τον κόσμο, επιχείρησε να εμφανιστεί ο πρόεδρος της ΕΠΣ Πιερίας. Δήλωσε δε σίγουρος για την εκλογή του στην προεδρία της ΕΠΟ, τονίζοντας πως είναι ο μόνος που μπορεί να καθίσει στο ίδιο τραπέζι και να ενώσει τους μεγάλους του ελληνικού ποδοσφαίρου. 

Ο τρόπος με τον οποίο απευθύνθηκε ο Δημήτρης Ελευθεριάδης στα μέλη της διοίκησης της ΕΠΣΔ ήταν εμφανώς προσαρμοσμένος στην ανάγκη να ανατραπεί, έστω και την τελευταία στιγμή, το κλίμα υπέρ του Γραμμένου και προφανώς δεν ήταν τυχαία η εκ μέρους του επανάληψη της παρατήρησης, πως ο Παναγιώτης Διακοφώτης ήταν αυτός που τον υπέδειξε για υποψήφιο πρόεδρο της ΕΠΟ.

Αργότερα στη συνεδρίαση του Δ.Σ., ο επικεφαλής της διοργανώτριας ξεκαθάρισε πως ναι μεν υπέδειξε τον Ελευθεριάδη, όμως ως διάδοχο του Γκιρτζίκη μέχρι τις εκλογές και αυστηρά με την προϋπόθεση πως η Ομοσπονδία θα οδηγούταν στις κάλπες με ενιαίο ψηφοδέλτιο, χωρίς συμπολίτευση και αντιπολίτευση. Ο κ. Ελευθεριάδης συζήτησε με τα μέλη της διοίκησης, ενημερώθηκε για τα προβλήματα του δωδεκανησιακού ποδοσφαίρου και ζήτησε από την ΕΠΣΔ τη στήριξή της από την πρώτη γραμμή.

  Εν τέλει, η διοίκηση της ΕΠΣΔ αποφάσισε να στηρίξει την υποψηφιότητα Γραμμένου, ο οποίος κατά τα περισσότερα μέλη της έπεισε περισσότερο, ενώ τονίστηκε η ανάγκη το ελληνικό ποδόσφαιρο να αλλάξει μετά από χρόνια σελίδα, με κάτι νέο και διαφορετικό.