Το δίπτυχο μενού του επίσημου γεύματος της Ενσωμάτωσης από το αρχείο του Δημάρχου Κώστα Κυπραίου

Αναδιφώντας ό,τι απέμεινε από τη συστηματική λεηλασία του αρχείου του τέως Δημάρχου Κώστα Κυπραίου, ανακάλυψα το μοναδικό σπάνιο δίπτυχο μενού του επίσημου γεύματος που παρέθεσε, στις 8 Μαρτίου 1948, επόμενη ημέρα της Ενσωμάτωσης, στο Ξενοδοχείο των Ρόδων, προς τιμή των Βασιλέων και των άλλων επισήμων, ο Στρατιωτικός Διοικητής Δωδεκανήσου και νονός του γράφοντος Αντιναύαρχος Περικλής Ιωαννίδης.

Στο δίπτυχο υπογράφουν οι Βασιλείς Παύλος και Φρειδερίκη, ο Πρίγκιπας Γεώργιος και η σύζυγός του ανεψιά του Μ. Ναπολέοντα Πριγκίπισσα Μαρία Βοναπάρτη, ο Αλέξανδρος Παπάγος και ο Αντιναύαρχος Περικλής Ιωαννίδης.             Ο  Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Κωνσταντίνος Τσαλδάρης υπέγραψε ένα μήνα αργότερα, στις 8 Απριλίου 1948, όταν Συμαϊκή Αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Κώστα Κυπραίο, του επέδωσε ψήφισμα με το οποίο ανακηρύχθηκε επίτιμος Δημότης Σύμης.           

Η αυτοσχέδια και πολύ ωραία ζωγραφισμένη στο αριστερά άκρο του δίπτυχου ελληνική σημαία, έγινε προφανώς από τον Βασιλέα Παύλο, ο οποίος  είχε και το τάλαντο της ζωγραφικής.

Το παρατεθέν επίσημο ιστορικό γεύμα έχει ως εξής:                                                           
ΓΕΥΜΑ                                                             Ζωμός

Αστακός πιλάφι

Όρνις παραγεμιστή Ανδρούτσου

Διάφορα χόρτα

Γεώμηλα αμυγδαλωτά

Σαλάτα της εποχής           

Μπαμπά μετά ρουμίου

Διάφορα φρούτα

Καφφές

ΟΙΝΟΙ ΚΑΙ ΠΟΤΑ ΡΟΔΟΥ

Λευκός – ερυθρός – μοσχάτος

Ηδύποτα διάφορα

Οι φήμες για τα δήθεν πολυτελή γεύματα των βασιλέων είναι προφανές ότι δεν αποδίδουν την πραγματικότητα και διαδίδονται για τη δημιουργία εντυπώσεων στην κοινή γνώμη.            Η σύγκριση αυτού του επίσημου γεύματος με τα σημερινά λουκούλλεια γεύματα και τις πανδαισίες με τις εισαγόμενες πανάκριβες γαλλικές σαμπάνιες, κρασιά και λοιπές σπεσιαλιτέ, καθώς και τους ειδικά προσκεκλημένους και πανάκριβα αμειβόμενους διάσημους τραγουδιστές, είναι φανερό ότι αποτελούν κακοποίηση της αλήθειας.

Γράφει o πολιτευτής Δωδεκανήσου Ηλίας Κ. Κυπραίος