Αστυνομικοί χωρίς διακριτικά και  αστυνομική στολή ποιοι είναι  τι εκπροσωπούν;

Παρακολουθώ δελτίο ειδήσεων μεγάλου κεντρικού τηλεοπτικού σταθμού με θέμα τι άλλο τις τηλεοπτικές άδειες και στο ρεπορτάζ ο δημοσιογράφος δηλώνει ότι δεν υπάρχει καμία κίνηση μέσα στο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης παρά μόνον αστυνομικοί που σε τακτά χρονικά διαστήματα αντικαθίστανται και έδειξε μια ομάδα ανδρών και γυναικών με πολιτικά να εξέρχωνται του κτιρίου.

Η ομάδα αυτή που για μένα δεν θύμιζε δεν έδειχνε να πρόκειται για ομάδα αστυνομικών που ήλθαν να εποπτεύσουν την τάξη, πειθαρχία και ασφάλεια, όπως ήθελε, όπως του αρέσει κανένα διακριτικό, κανένα στοιχείο ότι πρόκειτια για αστυνομικούς 20 ή 30 άτομα περίπου, σωστή διμοιρία, εκινείτο σε πλήρη αταξία, καμία σχέση με τον τρόπο που θα πρέπει να κινούνται στιχισμένοι ένα αστυνομικό, στρατιωτικό σύνολο.

Μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι σε προηγμένες χώρες στην Ευρώπη, στην Αμερική και αλλού, οι αστυνομικοί όταν είναι εν υπηρεσία, έχουν πλήρη αστυνομική στολή, εξάρτηση καπέλο ή πηλίκιο, οπλισμό και τα απαραίτητα διακριτικά σε σχέση με το βαθμό και την ταυτότητα του αστυνομικού, στολές όμορφες, εντυπωσιακές, αλλά και εύκολα χρηστικές προκειμένου να φέρουν επάνω τους τον απαραίτητο σε κάθε περίπτωση εξοπλισμό για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, μικρά ή μεγάλα με επιτυχία γιατί έτσι δείχνουν καθαρά ποιοι είναι και βέβαια εμπνέουν σεβασμό και φόβο μαζί.

Γιατί οι δικοί μας αστυνομικοί ευτυχώς όχι σε όλες τις περιπτώσεις κινούνται με πολιτικά ακόμη και εν ώρα υπηρεσίας κα γιατί ο πολίτης να πιστέψει ένα πολίτη-αστυνομικό εννοώ με πολιτικά αστυνομικό όταν τον σταματά δικαίως για έλεγχο, νομίζω έχει το δικαίωμα να τον αμφισβητήσει και σε τέτοιες περιπτώσεις προκαλούνται επεισόδια, φασαρίες με αστυνομικούς, που όλοι σεβόμαστε και υπολιπτόμεθα.

Ο αξιότιμος υπουργός Προστασίας του Πολίτη ή αλλιώς Δημόσιας Τάξεως στρατηγός κ. Τόσκας που στο στρατό διδάχθηκε και δίδαξε τις αρχές της τάξεως και της πειθαρχίας, που θα πρέπει να διέπουν τα αστυνομικά όργανα σε κάθε τους κίνηση και εμφάνιση, νομίζω ότι ξέχασε μοναμιάς δυστυχώς εις δόξαν της πολιτικής και των σκοπιμοτήτων.

Στις ένοπλες δυνάμεις η τάξη και η πειθαρχία, η στρατιωτική στολή και εξάρτηση, η εμφάνιση του αστυνομικού οργάνου, καθαρού, ξυρισμένου και περιποιημένου χωρίς γένια και άλλο που τον υποβαθμίζουν και δεν το καθορίζουν ως αναγνωρίσιμο αστυνομικό, είναι απαραίτητα, εμπνέουν σεβασμό ακόμη και αγάπη, για το πολύ σημαντικό έργο που επιτελούν.

Γράφει ο Γεώργιος Β. Παπαγεωργίου