Η Βουλή τίμησε την παραολυμπιακή αποστολή

Ειδική εκδήλωση για την απόδοση τιμής στα μέλη της Ελληνικής Εθνικής Αποστολής που συμμετείχαν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο 2016, πραγματοποιήθηκε από τη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και την Υποεπιτροπή για τα θέματα των Ατόμων με Αναπηρία, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας της Βουλής. Να σημειωθεί πως, στην αποστολή συμμετείχαν ο Μιχάλης Σεΐτης και ο Θανάσης Μπαράκας από τη Ρόδο με πολύ καλή παρουσία.

Στην εκδήλωση απηύθυναν ομιλίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης, ενώ τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ κ. Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης και πολλοί βουλευτές. Την κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, η Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας κυρία Αθανασία Αναγνωστοπούλου και η Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Θεανώ Φωτίου.

 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε κορυφαία την επιτυχία των αθλητών, ιδίως υπό τις συνθήκες και τη συγκυρία κατά τις οποίες αυτή η επιτυχία σημειώθηκε. «Κάθε φορά που ακουγόταν το όνομα καθενός και της χώρας μας, κάθε φορά που κυμάτιζε η γαλανόλευκη, μεταφέρατε, μέσα από τη δική σας δύναμη, στα πέρατα του κόσμου το μήνυμα της Ελλάδας. Της Ελλάδας και της ιστορίας της, του παρόντος και του μέλλοντος, της Ελλάδας ως διαχρονικού λίκνου και κοιτίδας του ολυμπιακού πνεύματος και του ολυμπιακού ιδεώδους.
Είμαστε υπερήφανοι για το παράδειγμα και το υπόδειγμα που προσφέρατε σε όλους μας. Ιδιαίτερα δε το παράδειγμα αισιοδοξίας και δύναμης που προσφέρατε στη νέα γενιά, το μεγαλύτερο θύμα αυτής της κρίσης.

Τους μεταφέρατε πως μπορεί να μετατρέψει κανείς ακόμα και την αναπηρία σε δύναμη» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος και κατέληξε διαβεβαιώνοντας τους αθλητές πως η Πολιτεία, όχι ως αντίδωρο αλλά ως ανταπόδοση, θα κάνει «ό,τι είναι δυνατόν για να ανταποκριθούμε στο χρέος απέναντί σας που ταυτόχρονα είναι και χρέος απέναντι στην πατρίδα μας».

Ευχαριστώντας τους αθλητές «που μας έκαναν υπερήφανους με τη συμμετοχή τους, τις επιδόσεις και τα ρεκόρ που κατέρριψαν» ξεκίνησε τον χαιρετισμό του ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας. «Με τη βοήθεια των προπονητών σας και των συγγενών σας καταρρίψατε κάτι σημαντικότερο από τα ρεκόρ. Καταρρίψατε σύνορα. Το σύνορο ανάμεσα στον πόνο και την επιτυχία, το σύνορο ανάμεσα στον φόβο και στον θρίαμβο, το σύνορο ανάμεσα στην προκατάληψη και στην αποδοχή», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Αναγνωρίζοντας τον δρόμο που έχει να διανύσει η Πολιτεία ως προς την κατάρριψη προκαταλήψεων για τους ανθρώπους με αναπηρία, ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου που θα ορίζει ότι το 15% των θέσεων που θα προκηρύσσονται μέσω ΑΣΕΠ θα καλύπτονται αποκλειστικά από άτομα με αναπηρία «σαν μια έμπρακτη στήριξη του αγώνα που δίνετε καθημερινά, μα και σαν μια διαρκή υπόμνηση προς την κοινωνία πως εσείς δεν είστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Πως η ποιότητα και το ήθος μιας χώρας αποτυπώνονται πρωτίστως στον τρόπο που αντιμετωπίζει τους πιο αδύναμους, για να τους κάνει κι αυτούς πιο δυνατούς», κατέληξε.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και Αρχηγός της Ελληνικής Παραολυμπιακής Αποστολής του Ρίο 2016, κ. Γεώργιος Φουντουλάκης, λαμβάνοντας τον λόγο δήλωσε περήφανος για τους αθλητές του. «Αυτοί οι αθλητές, ανάμεσα στις 165 χώρες στο Ρίο, κατέταξαν την Ελλάδα στην 24η θέση. Έχουν σπάνιο ήθος, είναι αθλητές, εργαζόμενοι, οικογενειάρχες. Είναι αθλητές που παλεύουν με την αξία τους να κατακτήσουν αυτές τις διακρίσεις ενάντια στα αναβολικά και στη φαρμακοδιέγερση.

Είμαι υπερήφανος που έχω την πιο δυνατή ομάδα στην Ελλάδα και αυτό το αποδεικνύουν οι συνεχείς διακρίσεις τους σε όλο τον κόσμο», υπογράμμισε.

Τέλος, ο κ. Φουντουλάκης αναφέρθηκε στην απαξίωση και τον ρατσισμό που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με αναπηρία στην Ελλάδα, καθώς και στις δυσκολίες που δυσχεραίνουν την καθημερινότητά τους, ιδιαίτερα δε στα μέτρα που τους έπληξαν εν μέσω της κρίσης, και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να μπει ο ίδιος «φραγμός σε περαιτέρω περικοπές και μέτρα που θα κάνουν τον ανάπηρο να πάει σαράντα χρόνια πίσω, να κλειστεί στο σπίτι του».