Οδοιπορικό προσφοράς από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

Από τη Ρόδο ξεκινάει το κοινό οδοιπορικό προσφοράς του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Ε.Ε.Σ.) και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), των οποίων εκπρόσωποι της κεντρικής διοίκησης βρέθηκαν χθες εδώ, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε και κατά την οποία αναδείχθηκε ότι η διαχρονική προσφορά των εθελοντών είναι σήμερα πιο αναγκαία από ποτέ στη χώρα μας ενώ το νησί μας δεν εξαιρείται από τις επιπτώσεις της κρίσης καθώς και εδώ έχουν αυξηθεί οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Συγκεκριμένα, ο Ε.Ε.Σ., παρουσία του Προέδρου του, Δρα Αντώνιου Αυγερινού και σε συνεργασία με το Περιφερειακό Τμήμα Ε.Ε.Σ. Ρόδου, παρουσίασαν, χθες, τις δράσεις για την υποστήριξη ευάλωτων κοινωνικών πληθυσμιακών ομάδων και ιδιαίτερα παιδιών σχολικής ηλικίας στο Περιφερειακό Τμήμα Ε.Ε.Σ. Ρόδου, στο χώρο της Β’ ΔΥΠΕ στο παλιό νοσοκοομείο.

Επίσης, διοργανώθηκε ημερίδα στο Παράρτημα Προστασίας Παιδιού Δωδεκανήσου, με στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα αγωγής υγείας, προσέγγισης της διαφορετικότητας και προσφοράς, σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές του Ερυθρού Σταυρού.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι το πρόγραμμα υλοποιείται με την ευγενική χορηγία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος και, χθες, ο Διευθυντής του κ. Μιχάλης Χειμώνας, ο οποίος επίσης ήταν παρών, ανακοίνωσε την προσφορά υγειονομικών υλικών και αναλώσιμων στις τέσσερις δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο της κοινωνικής πρωτοβουλίας «προΣfΕΕρουμε» για τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες των απομακρυσμένων περιοχών της χώρας μας.


Στην Περιφέρεια
Ο Δρ Αυγερινός, συνοδευόμενος από μέλη του Περιφερειακού Παραρτήματος, χθες το πρωί, πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στην Περιφέρεια όπου έγινε δεκτός από τον Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Πολιτικής κ. Ηλία Ζωγραφίδη ο οποίος είπε, μεταξύ άλλων, ότι είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς που βρίσκεται στη Ρόδο ως Πρόεδρος ενός φορέα του οποίου το όνομα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη σωτηρία του ίδιου του ελληνικού έθνους αλλά και μετέπειτα της ελληνικής κοινωνίας. Επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης δεν παρέλειψε, για άλλη μια φορά, να πει ότι είναι αυτονόητο ότι η Περιφέρεια θα είναι στο πλευρό τους, συμπαραστάτης τους, όπως και εκείνοι είναι συμπαραστάτες της ελληνικής κοινωνίας.

Από την πλευρά του, ο Δρ Αυγερινός, αφού ευχαρίστησε τον κ. Ζωγραφίδη εκ μέρους όλου του Ε.Ε.Σ. για τη θερμή φιλοξενία και τη συμπαράσταση στο έργο του και την αναγνώρισή του, ιδιαίτερα στο ακριτικό νησί της Ρόδου που, όπως είπε, χωρίς ίχνος υπερβολής, υπάρχει ένα από τα καλύτερα, αν όχι το καλύτερο, Τμήμα του Ε.Ε.Σ. αφού «τόσο η Πρόεδρος, όσο και τα μέλη του Δ.Σ. και οι εθελοντές είναι πραγματικά ό,τι πιο άξιο και ικανό έχουμε και είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς γιατί αυτοί οι άνθρωποι ξέρω ότι συνεισφέρουν όσο μπορούν, από εθελοντική και μόνο διάθεση, χωρίς καμία ιδιαίτερη πίεση από πουθενά. Απλώς είναι μία προσφορά ψυχής στην τοπική κοινωνία  που πιστεύω ότι ιδιαίτερα αυτή τη σημερινή δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία έχει ανάγκη ο τόπος», τόνισε.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι από εδώ, τη Ρόδο, ο Ε.Ε.Σ. ξεκινά ένα οδοιπορικό με την τεράστια βοήθεια του ΣΦΕΕ, που έχει την ίδια ευαισθησία και ανησυχίες, σε όλες τις ακριτικές περιοχές της Ελλάδας για να βοηθήσουν τις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες.

Ο κ. Ζωγραφίδης είπε, ακόμη,  ότι επειδή η παρούσα Περιφερειακή Αρχή από τότε που ξεκίνησε έχει θέσει ξεκάθαρα ως κεντρικό άξονα της πολιτικής της τον άνθρωπο και ως μεγαλύτερο στοίχημά της τη συγκράτηση του πληθυσμού, οι στόχοι και οι επιδιώξεις που έχουν βρίσκουν απόλυτα σύμφωνη την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου η οποία δεν θα φεισθεί ούτε κόπων ούτε πόρων, μέσα στα νόμιμα πλαίσια  που της επιτρέπει το δημοσιονομικό πλαίσιο, προκειμένου να είναι στο πλευρό του Ε.Ε.Σ. έμπρακτα, προτείνοντας να ξεκινήσουν έναν ουσιαστικό διάλογο.

Η εκδήλωση
Ήταν όλοι τους εκεί, εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και φορέων αλλά και απλοί εθελοντές, στην εκδήλωση που ακολούθησε στα γραφεία της Β’ ΔΥΠΕ για την παρουσίαση των δράσεων.
Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, παρόντες ήταν ο Πατέρας Ιωάννης Χαλκιάς εκπροσωπώντας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρόδου, ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Πρόεδρος του δ.σ. Ρόδου κ. Βαγγέλης Μανδρακός, ο κ. Ζωγραφίδης, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κα Άννα Ζωάννου, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του δ.σ. Ρόδου, πρώην Δήμαρχος κ. Χατζής Χατζηευθυμίου, η περιφερειακή σύμβουλος κα Χαρούλα Γιασιράνη, εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος, ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρόδου κ. Νίκος Φουτούλης, ο πρώην Δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς, η πρώην βουλευτής κα Μίκα Ιατρίδη, εκπρόσωποι των κοινωνικών ιδρυμάτων της περιοχής μας, στελέχη της Δημοτικής και Περιφερειακής Αρχής και αρκετοί εθελοντές.


Ανοίγοντας την εκδήλωση, η Πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος, κα Δέσποινα Δελαπόρτα, είπε ότι εδώ και πολλά χρόνια ο Ε.Ε.Σ. διαδραματίζει έναν σπουδαίο ρόλο στη ζωή των πολιτών και θεωρούν ότι η παρουσία τους εδώ φανερώνει την αναγνώριση της προσφοράς του τοπικού τμήματος και τους ενδυναμώνει για να συνεχίσουν.

Από την πλευρά του, ο κ. Αυγερινός, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, είπε ότι ο Ε.Ε.Σ. είναι το σύμβολο της αλτρουιστικής προσφοράς χωρίς αντάλλαγμα και επιδιώκει και πρέπει να πετύχει να μπορέσει να συμπαρίσταται πλήρως σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία της πατρίδας μας στις ευάλωτες κοινωνικές πληθυσμιακές ομάδες. Καθημερινά-συνέχισε- οι ανάγκες χιλιάδων συμπολιτών μας αυξάνονται συνεχώς και οι σύγχρονες αυτές ανάγκες τους προβλημάτισαν και τους ανάγκασαν να επαναπροσδιορίσουν στόχους και σκοπούς και να δώσουν νέες προτεραιότητες προκειμένου ο Ε.Ε.Σ. να αποκτήσει ένα σύγχρονο κοινωνικό αλτρουιστικό προφίλ, όπως πραγματικά αρμόζει στη σημερινή εποχή.


Μέσα σ’ αυτούς τους στόχους εντάσσεται και αυτή η προσπάθεια που ξεκινούν με τον ΣΦΕΕ για να βοηθήσουν αυτές τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και η παρουσία τους εδώ σηματοδοτεί την έναρξη μίας γόνιμης συνεργασίας. Δήλωσε, ακόμη, χθες, από τη Ρόδο ο κ. Αυγερινός:  «Η σημερινή παρουσία στο ακριτικό νησί της Ρόδου, εντάσσεται σε ένα οδοιπορικό το οποίο ξεκινάμε από το ωραίο ακριτικό αυτό νησί, με τη βοήθεια, τη συμπαράσταση και, βεβαίως, τη χορηγία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών  Επιχειρήσεων Ελλάδος.

Η συμπαράσταση αυτή με τον ΣΦΕΕ, στηρίζεται βασικά στους κοινούς στόχους, τις κοινές αντιλήψεις, τις κοινές θέσεις που έχουμε επάνω στα σύγχρονα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα στην πατρίδα μας. Και είναι η απαρχή, πιστεύουμε, μίας γόνιμης, δημιουργικής, ανθρωπιστικής και, βεβαίως, εθελοντικής συνεργασίας, πάντοτε προς όφελος των ευάλωτων κοινωνικών ελληνικών πληθυσμιακών ομάδων.


Ξεκινήσαμε, λοιπόν, με την παροχή βασικών γνώσεων πρώτων βοηθειών σε ευάλωτα κοινωνικά ιδρύματα και αυτό το κάναμε γιατί, φέτος ειδικά, που γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα των πρώτων βοηθειών το δεύτερο Σάββατο του Σεπτεμβρίου, την ημέρα αυτή την αφιερώσαμε στις πρώτες βοήθειες για τα παιδιά από τα παιδιά.

Είναι πάρα πάρα πολύ σημαντική εθελοντική προσφορά οι γνώσεις και η παροχή πρώτων βοηθειών…Οι γνώσεις, λοιπόν, των πρώτων βοηθειών, ειδικά για τα παιδιά που είναι μία εκ της φύσεως ενθουσιώδης πληθυσμιακή ομάδα, επιρρεπής πολλές φορές σε εύκολα ατυχήματα, είναι μία βασική προτεραιότητα του Ε.Ε.Σ. και είμαστε ευτυχείς που σ’ αυτή την προσπάθεια, έχουμε την αρωγή και χορηγία του ΣΦΕΕ»

Από πλευράς παρισταμένων, ο πατέρας Ιωάννης Χαλκιάς μετέφερε τους χαιρετισμούς του Σεβασμιώτατου. Ο κ. Σαντορινιός είπε, μεταξύ άλλων, ότι είμαστε υπερήφανοι για το Παράρτημα του Ε.Ε.Σ. της Ρόδου αφού μας κάνει και αισθανόμαστε ασφαλείς και τόνισε ότι είναι πολλές οι ευάλωτες ομάδες και στη Ρόδο, αν και οι δείκτες υποχωρούν και φαίνεται ότι πάμε για ανάπτυξη.

Η κα Ζωάννου είπε ότι για το Δήμο είναι μία μεγάλη ανάσα που βρίσκονται κοντά του και ευχαρίστησε το τοπικό Παράρτημα για το έργο του εδώ και πολλά χρόνια και εξήρε την παρουσία τους στα απομακρυσμένα μέρη αφού την έχουν ανάγκη οι άνθρωποι. Είπε, ακόμη, ότι μέσα από τις δομές κοινωνικής πολιτικής του Δήμου, ο Ε.Ε.Σ. είναι πάντα δίπλα τους σε ό,τι και αν ζητάει ο Δήμος.

Ανέφερε, ακόμη, ότι μέσα από το Γραφείο εθελοντισμού του Δήμου γίνονται πολλές δράσεις σε συνεργασία με τις εθελοντικές ομάδες και τον Ε.Ε.Σ. και είπε ότι το θέμα των φαρμάκων είναι πολύ σημαντικό για το Δήμο γι’ αυτό και από του χρόνου στον ΔΟΠ θα λειτουργεί κοινωνικό φαρμακείο ενώ ευχαρίστησε και τον φαρμακευτικό σύλλογο Ρόδου.

Τέλος, η κα Ιατρίδη τους συνεχάρη για τις δράσεις τους γιατί, όπως είπε, πραγματικά πολύς κόσμος έχει ανάγκη και επειδή οι κοινωνίες εδώ είναι κλειστές δεν μοιράζονται εύκολα το πρόβλημά τους ενώ είπε ότι είναι δίπλα τους ενεργά.

«προΣfΕΕρουμε»
Η κοινωνική υπευθυνότητα και το αίσθημα προσφοράς χαρακτηρίζουν το νέο πρόγραμμα «προΣfΕΕρουμε», μία πρωτοβουλία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (Ε.Ε.Σ.). Αποστολή του «προΣfΕΕρουμε» είναι η ουσιαστική συνδρομή στην αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων και η άμβλυνση των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, μέσω της προσφοράς, αλλά και της εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, η πρωτοβουλία καλύπτει ανάγκες σε φαρμακευτικά σκευάσματα, υγειονομικά υλικά, είδη πρώτης ανάγκης και αναλώσιμα για παιδιά σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Παράλληλα, εκπονούνται εκπαιδευτικά σεμινάρια από κοινωνικούς λειτουργούς και νοσηλευτές του Ε.Ε.Σ. με σκοπό να διαμορφώσουν πρότυπα υγιεινής αγωγής, καθώς και να ενισχύσουν το αίσθημα ευθύνης των ατόμων για την προαγωγή της υγείας τους.

Το ταξίδι ξεκίνησε από τη Ρόδο, όπου αποστολή του ΣΦΕΕ επισκέφθηκε το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας «Αγ. Ειρήνη». Η κοινωνική πρωτοβουλία «προΣfΕΕρουμε» αγκάλιασε περίπου 150 συνανθρώπους μας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, προσφέροντας αναλώσιμα και υγειονομικά υλικά για τις τέσσερις (4) δομές του Κέντρου (ανηλίκων ΑμΕΑ, ενηλίκων ΑμΕΑ, αυτοεξυπηρετούμενων υπερηλίκων και παράρτημα προστασίας παιδιού Δωδεκανήσου). Παράλληλα υλοποιήθηκε εκπαιδευτικό σεμινάριο πρώτων βοηθειών για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών σε παιδιά και νοσηλευτές και προωθήθηκαν οι έννοιες του εθελοντισμού, της προστασίας και προάσπισης των δικαιωμάτων των παιδιών, καθώς και της κοινωνικής προσφοράς.

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε με εισηγήτριες την Κοινωνική Λειτουργό, Προϊσταμένη Υπηρεσίας Εκπαίδευσης Εθελοντικού & Επαγγελματικού Δυναμικού, κ. Αρετή Κεντιστού και τη Νοσηλεύτρια και Εκπαιδεύτρια, κ. Αμαλία Λέντζη, που ταξίδεψαν στη Ρόδο, ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό. Η αποστολή του ΣΦΕΕ μοίρασε σχολικά είδη και παιχνίδια που έφεραν χαμόγελα ευτυχίας στα πρόσωπα των παιδιών και δώρισε κι ένα πλήρες φαρμακείο, το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες του Οικοτροφείου.

Στην κοινωνική πρωτοβουλία «προΣfΕΕρουμε» συμμετέχει και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) που προχώρησε σε δωρεές αναλώσιμων υλικών με τις εταιρίες μέλη του: ASCENSIA ΑΕ, BRACEMEDICAL AE, NUTRICIA, ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΑΥΡΟΓΕΝΗΣ - COLOPLAST ΑΕ, ΜΑΓΕΙΡΑΣ ΑΕΕ και Μ.Σ. ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ ΕΛΛΑΣ. Με αφορμή την πρωτοβουλία «προΣfΕΕρουμε» ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Πασχάλης Αποστολίδης, δήλωσε:

«Με μεγάλη μας χαρά και τιμή προχωρήσαμε σε μια στρατηγική συνέργεια με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό με στόχο να ενισχύσουμε δομές με ευπαθείς ομάδες σε όλη την Ελλάδα. Η πρωτοβουλία μας «προΣfΕΕρουμε» ξεκίνησε το ταξίδι της από τη Ρόδο. Η προτεραιότητά μας είναι τα παιδιά, αλλά οραματιζόμαστε ότι η δράση μας θα φτάσει σε κάθε συμπολίτη μας που το έχει ανάγκη, σε όλες τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Μέσω του προγράμματος αποδεικνύουμε ότι οι εταιρίες μέλη μας είναι δύναμη έμπρακτης υποστήριξης του κοινωνικού κράτους, παρέχοντας τη στήριξη που χρειάζονται οι ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Αποστολή μας είναι να είμαστε δίπλα σε εκείνους που μας έχουν ανάγκη».

Στη Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο, ο Γενικός Διευθυντής του ΣΦΕΕ, κ. Μιχάλης Χειμώνας, υπογράμμισε την αναγκαιότητα κι άλλων τέτοιων δράσεων κοινωνικής προσφοράς, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Με την κοινωνική αυτή πρωτοβουλία ο ΣΦΕΕ επενδύει στην υγεία, την κοινωνία, την ανάπτυξη και κυρίως σ’ ένα ευοίωνο μέλλον.

Το ταξίδι του «προΣfΕΕρουμε» στη Ρόδο είναι μόνο η αρχή. Με προσήλωση στις αξίες του ΣΦΕΕ και του Ε.Ε.Σ., οι οποίες συνδράμουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, η αποστολή μας θα συναντήσει πλήθος πολιτών ανά την Ελλάδα, ενώ είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε και τον δεύτερο σταθμό δράσης της κοινωνικής πρωτοβουλίας, το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Φλώρινας».