Επιτυχημένες οι ασκήσεις στο νοσοκομείο και στην Παλιά Πόλη

«Πανικός» επικράτησε χθες το πρωί στα επείγοντα περιστατικά του νοσοκομείου της Ρόδου για την περίθαλψη 30 μαθητών που είχαν τραυματιστεί σε τροχαίο ατύχημα!

Το προσωπικό του νοσηλευτικού μας ιδρύματος ανταπεξήλθε πλήρως στο μεγάλο αυτό συμβάν, το οποίο φυσικά ουδέποτε συνέβη αλλά επρόκειτο για το σενάριο που εκτυλίχθηκε χθες λίγο μετά τις 11 το πρωί στο Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου στο πλαίσιο του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου «Διαχείριση Θυμάτων καταστροφών», που πραγματοποιείται στο νησί μας.

Τέσσερα εφιαλτικά σενάρια διαχείρισης θυμάτων και καταστροφών περιλαμβάνει η μεγαλύτερη αυτή άσκηση που έχει γίνει στον ελλαδικό χώρο, ένα εκ των οποίων έλαβε χώρα χθες το πρωί στο νοσοκομείο της Ρόδου.

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, πρόκειται για ένα τροχαίο ατύχημα σχολικού πούλμαν με μαθητές, οι οποίοι μεταφέρθηκαν για να αντιμετωπιστούν τα τραύματα τους στο νοσοκομείο της Ρόδου.

Πιο συγκεκριμένα, στο περιστατικό συμμετείχαν 44 εθελοντές, ενώ οι μαθητές μετά το τροχαίο ατύχημα, βρίσκονταν στον προαύλιο χώρο των εξωτερικών ιατρείων του νοσοκομείου, όπου γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, εξέταζαν την κάθε περίπτωση, αποφασίζοντας την κρισιμότητα της κάθε περίπτωσης.

Οι μαθητές- εθελοντές ξαπλωμένοι στον προαύλιο χώρο μετά το «τροχαίο» ατύχημα, περίμεναν τις οδηγίες των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού που συμμετείχαν στην άσκηση, οι οποίοι οδηγούσαν ανάλογα την περίπτωση στα εξωτερικά ιατρεία προκειμένου να τους υποβληθούν οι απαραίτητες εξετάσεις.


Η δυσκολία σε αυτή την περίπτωση ήταν ο συντονισμός και η σωστή αντιμετώπιση των θυμάτων, που ανάλογα την κρισιμότητα, έπρεπε να μεταφερθούν στα εξωτερικά ιατρεία για τις πρώτες βοήθειες.
Ο συντονισμός από τη μεριά του προσωπικού του νοσοκομείου και των εμπλεκόμενων φορέων απέτρεψε τα χειρότερα  σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίπτωση όπως αυτή των 30 θυμάτων που ταυτόχρονα έπρεπε να οδηγηθούν στα εξωτερικά ιατρεία.

Σημειώνεται πως οι εθελοντές – θύματα ήταν μακιγιαρισμένοι ανάλογα με τα «τραύματα» που έφεραν, ενώ κάποιοι υποδύονταν τους γονείς αφού εκτός από τα θύματα του τροχαίου, το νοσοκομείο είχε να διαχειριστεί και όσους υπέστησαν ψυχολογικό σοκ.

Σκοπός της άσκησης ήταν να δοκιμαστεί το σχέδιο του νοσηλευτικού ιδρύματος όσον αφορά την αντιμετώπιση αυτού του έκτακτου μεγάλου συμβάντος, δηλαδή με ταυτόχρονη είσοδο πολλών τραυματιών σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Η άσκηση στην Παλιά Πόλη
Όμως χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ίδιου συνεδρίου και άλλη μία άσκηση αυτή τη φορά για σεισμό.

Το σενάριο προέβλεπε καταγραφή οδών διαφυγής από την Παλιά Πόλη, έλεγχο χώρων καταφυγής ενώ συνεδρίασε επιτόπου το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (ΣΤΟ) του δήμου κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Αξίζει να τονιστεί πως και αυτό το κομμάτι αποτελεί μία πανελλαδική πρωτοτυπία αφού το ΣΤΟ ανέλυσε σενάρια πάνω στα σενάρια της άσκησης, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν και μία μερική εκκένωση κάποιων χώρων.

Η συγκεκριμένη άσκηση δεν προέβλεπε θύματα. Σύμφωνα με το σενάριο έχει γίνει σεισμός όπως ο πρόσφατος των 5,2 Ρίχτερ και έχουν διαπιστωθεί κάποιες ζημιές.
Οι κάτοικοι της Παλιάς Πόλης δεν συμμετείχαν, αφού έγινε μόνο σε υπηρεσιακό επίπεδο, με στόχο να ελεγχθούν τα σχέδια αντιμετώπισης καταστροφών, και στο κομμάτι της ενημέρωσης του κόσμου που θα ακολουθούσε.

Για σήμερα Κυριακή, έχει προγραμματιστεί άσκηση στο εμπορικό λιμάνι της Ρόδου και αφορά τρομοκρατική επίθεση και εκδήλωση πυρκαγιάς σε ένα από τα πλοία της γραμμής, όπου θα υπάρξουν και θύματα, ενώ θα ακολουθήσει άλλη άσκηση στο δημαρχείο προσομοίωσης κατάστασης ομηρίας.

Την Δευτέρα το πρωί θα ακολουθήσει άσκηση αναγκαστικής προσγείωσης αεροσκάφους και συντριβής αυτού στο αεροδρόμιο «Διαγόρας» της Ρόδου όπου θα υπάρξουν θύματα, ενώ την Τρίτη η τελευταία άσκηση περιλαμβάνει σεισμικό επεισόδιο και πυρκαγιά στο ξενοδοχείο Ρόδος – Πάλλας με τον εγκλωβισμό 48 ατόμων.