Με επιτυχία και φέτος οι ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ρόδου επιθυμεί να ευχαριστήσει θερμά και δημοσίως όλα τα άτομα  που συνέβαλαν στην επιτυχία των εκδηλώσεών του, κατά τις φετινές  Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, από 23-25 Σεπτεμβρίου 2016, που είχαν ως τίτλο «Kαταστροφές από τους βομβαρδισμούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και έργα ανάδειξης στη Μεσαιωνική Πόλη Ρόδου», μέσα στο γενικό θέμα ΒΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ.

Αρχικά ευχαριστούμε τους Ομιλητές της τελευταίας μας εκδήλωσης της Κυριακής το απόγευμα στον Ξενώνα της Αγίας Αικατερίνης,  τον  Κώστα Σκανδαλιδη που ανέπτυξε με λεπτομέρειες όλο το ιστορικό των συμμαχικών βομβαρδισμών με πολύ ενδιαφέροντα  στοιχεία, ανατρέχοντας στα Βρετανικά αρχεία της εποχής και παραπέμποντας  σε λογοτεχνικά κείμενα. Τη Δήμητρα Κοτλίδα για την εύστοχη αρχιτεκτονική της ματιά στην παρουσίαση του προβληματισμού των επεμβάσεων στις βομβαρδισμένες πλατείες  της μεσαιωνικής πόλης, αναφερόμενη και στο παράδειγμα της υποδειγματικής παρέμβασης στον ξενώνα της Αγίας Αικατερίνης.

Τέλος τον Σάββα Καραγιάννη που έκλεισε την εκδήλωση παρουσιάζοντας μας συγκινητικά τις αναμνήσεις του από τις υποβαθμισμένες φτωχογειτονιές της  μεσαιωνικής πόλης και των κατοίκων της, και για τις πρώτες δύσκολες προσπάθειες εξυγίανσης της, με καλούς συνεργάτες και φίλους της αρχαιολογικής Υπηρεσίας,  τα πρώτα μεγάλα έργα που έγιναν όπως η εξυγίανση της τάφρου από τα βοθρολύματα , το Θέατρο της Τάφρου μέσα από τη ζούγκλα, η αναστήλωση πολλών ερειπωμένων κτιρίων κ. α. 

Όλα αυτά που -εμείς σήμερα- τα έχουμε και τα χαιρόμαστε, χωρις να γνωρίζουμε τους κόπους και τις αγωνίες που πέρασαν κάποιοι, ήδη από τα πρώτα χρόνια της Ενσωμάτωσης στην αστελέχωτη Αρχαιολογική Υπηρεσία της εποχής.

Ακόμη ευχαριστούμε τον Γιάννη Πάππου για τον συντονισμό των μηχανημάτων κατά τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα της Παρασκευής και κατά τις Ομιλίες, καθώς και όλους αυτούς που ασχολήθηκαν με την προετοιμασία της Πλατείας Αθηνάς για το βράδυ της Συναυλίας, ώστε να γίνει το θαύμα : Τον ηλεκτρολόγο μηχανολόγο Κώστα Χριστοδούλου για τον εξαιρετικό φωτισμό του Αγίου Σπυρίδωνα και του μιναρέ.

Την Ευαγγελία Σπυροπούλου για την διακόσμηση της Πλατείας και του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Τους μαθητές του ΕΠΑΛ Ρόδου για τα πανό που ζωγράφισαν. Τα αγαπητά μας παιδιά της γειτονιάς που είναι πια φύλακες των μνημείων, προστατεύοντας τα από τα μεγαλύτερα παιδιά που τα βανδαλίζουν.
Και βέβαια τους μουσικούς που πήραν μέρος στη συναυλία της Πλατείας :

Την Margaret Vainio, για την εκκλησιαστική μουσική που έπαιξε και τραγούδησε μέσα στα δυο μνημεία,   τον Θανάση Βερδελή για το σαξόφωνο, τους κιθαρίστες  Κώστα Σταυριανάκη και Vincent Derishaj, τον Torben Loki Bruun, για το μαντολίνο,  τον Κάρολο Χοεντλμόζερ για το τύμπανο και την κιθάρα,   τον  Σωκράτη Αλεξιάδη για το ινδικό σιτάρ , τον Jay Kroon για το μπάσο και τον ήχο , τον Μανόλη Πρωτόπαπα για την καρπάθικη λύρα και τον παραγωγό  Desmond O’Leary για όλη την οργάνωση. Επίσης να ευχαριστήσουμε ξεχωριστά τους φίλους μας Αγαπητό Πάχο και Μανόλη Τσακογιάννη  για την αυθόρμητη συμμετοχή τους που με τα τραγούδια τους πρόσφεραν μια ακόμη ευχάριστη νότα στη βραδιά.. 

Πολύ θερμές ευχαριστίες εκφράζονται επίσης προς τους Χορηγούς μας:  το μέλος μας Θεοφάνη Μαρκουλή του Mystic Hotel, την φίλη μας Έφη Δέδε του Marco Polo, το  Restaurant mama Sofia, το Restaurant La Barka, το Distillery Sifonios, το Hermes Greek Grill House, τους Μ & Γ. Τζωρτζής  Ξηροί καρποί, τον Τάσο Διακογεωργίου του Rock & Roll, τους N. Tatakis S. A. Wine Perfection και τον Azam laboratories.

 Ξεχωριστά θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον κ Γιάννη Μυλωνά για την χορηγία της Αφίσας και κυρίως τον κ. Γιώργο Καταχανά του Café Auvergne για την χορηγία του φακέλου με τις 13 καρτ ποστάλ με «εικόνες της Ρόδου μιας άλλης εποχής», που ο Σύλλογος μας διαθέτει προς 15 ευρώ για όσους επιθυμούν να μας ενισχύσουν οικονομικά στα μεγάλα μας έξοδα.

Ακόμη μια φορά ευχαριστούμε τα μέλη μας Δήμητρα Κοτλίδα, για την επεξεργασία του τρίπτυχου, την αρχαιολόγο Ελένη Παπαβασιλείου και τον αρχιτέκτονα Γιώργο Ντελλα για τις ωραίες και ευχάριστες ξεναγήσεις τους στα μνημεία που επισκεφτήκαμε και κυρίως την Κατερίνα Μανούσου Ντέλλα για την προετοιμασία του power point με τα βομβαρδισμένα κτίρια, για τα κείμενα των μνημείων και τις φωτογραφίες του φυλλαδίου, για τις ξεναγήσεις των Σχολείων στα Εκπαιδευτικά Προγράμματα της Παρασκευής,  

όπως  και όλα ΕΚΕΙΝΑ τα  μέλη του Συμβουλίου (χωρίς να αναφέρουμε τα ονόματά τους)  που και πάλι, όπως πάντα, έκαναν αγώνες δρόμου για την επιτυχία των εκδηλώσεων.   Ο Σύλλογός μας θέλει να ευχαριστήσει και όλους εσάς που συμμετείχατε στις διάφορες δράσεις μας.

Επιλέξαμε να αναφέρουμε στο τέλος  το εργατοτεχνικό προσωπικό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, το οποίο όχι μόνο θέλουμε να ευχαριστήσουμε (δια της Υπηρεσίας του), αλλά και να συμπονέσουμε για την πολύ δυσάρεστη εργασία που πραγματοποίησαν,  να καθαρίσουν όχι τα φυσιολογικά χόρτα από τα μνημεία και τους ανασκαμμένους αρχαιολογικούς χώρους της πλατείας Αθηνας, αλλά για το πλήθος των σκουπιδιών που αναγκάστηκαν να αφαιρέσουν μέσα από αυτά.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ KAI ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Πρόκειται για το μεγάλο πρόβλημα των σκουπιδιών σε όλους τους οριοθετημένους και ανοιχτούς αρχαιολογικούς χώρους, το οποίο πάντοτε η αρμόδια δυστυχώς Αρχαιολογική Υπηρεσία αντιμετώπιζε, εδώ και πολλές δεκαετίες, να τρέχει πίσω από  μια μερίδα συμπολιτών μας, που έβρισκαν σαν εύκολη λύση να πετάνε τα κάθε λογής άχρηστα αντικείμενα τους μέσα στους χώρους αυτούς.

Οι φετινές δράσεις του Συλλόγου μας, με τον γενικό τίτλο «Kαταστροφές από τους βομβαρδισμούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και έργα ανάδειξης στη Μεσαιωνική Πόλη Ρόδου», επελέγησαν με το σκεπτικό να δείξουμε ένα εξαιρετικό παράδειγμα υποδειγματικά διαμορφωμένου χώρου, αυτό της  περιοχής του Ξενώνα της Αγίας Αικατερίνης και ένα πολύ κακό παράδειγμα, αυτό της   βομβαρδισμένης περιοχή, της σήμερα ονομαζόμενης πλατείας Αθηνας, με την μισογκρεμισμένη μεγάλη εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ σε κακή κατάσταση και τον ευρύτερο χώρο παραμελημένο και απεριποίητο, να έχει μετατραπεί  σε εκτεταμένο σκουπιδότοπο από τους κατοίκους της γειτονιάς.

Ας γίνει έκκληση προς τους συμπολίτες μας αυτούς και Παράκληση να σταματήσουν να συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο, να ευαισθητοποιηθούν και να συνδράμουν ώστε τα Μνημεία και οι ελεύθεροι χώροι να μην αποτελούν γιαυτούς σκουπιδότοπους, μέσα στη γενική υποχρέωση που έχουμε όλοι -αν θέλουμε να θεωρούμαστε πολιτισμένοι- να διατηρούμε την πόλη καθαρή και κυρίως τα μνημεία του Πολιτισμού μας.

Την Εφορεία Αρχαιοτήτων και το Γραφείο της Μεσαιωνικής Πόλης, που τους  ευχαριστούμε  για ότι προσέφεραν, τους προσκαλούμε σε ανοιχτές δράσεις, στη μεσαιωνική πόλη και αρχικά στην Πλατεία Αθηνας, μοιράζοντας μαζί έντυπα με οδηγίες για ενημέρωση των κατοίκων και των καταστηματαρχών, σχετικά με τις υποχρεώσεις τους, όπως και για  τις υποχρεώσεις των Φορέων.

Μετα την ενημέρωση τους, ακόμη και υπογράφοντας ότι «έλαβαν γνώση», προτείνουμε να αρχίσουν να μπαίνουν πρόσθημα και κυρώσεις που προβλέπονται τόσο από τον Αρχαιολογικό Νόμο, όσο και από τον Οργανισμό Καθαριότητας του Δήμου Ρόδου.
Το τελευταίο που θέλουμε να θίξουμε είναι ο ρόλος των παιδιών της γειτονιάς.

Τα παιδιά, όπως ειπώθηκε ήδη, θα πρέπει -μέσω των Σχολείων τους-  να γίνουν φύλακες των μνημείων της γειτονιάς τους και να τους ανατεθεί να υιοθετήσουν κατά ομάδες συγκεκριμένα μνημεία,   προσφέροντας τους  καθημερινή φύλαξη και φροντίδα. Ήδη ο Σύλλογος μας είναι σε επικοινωνία με το Σχολείο του Αγίου Παντελεήμονα.  

Το Δήμο της Ρόδου και ιδικά την Υπηρεσία Καθαριότητας την παρακαλούμε να αναλάβει άμεσα την περιποίηση της πλατείας, σε συνεννόηση με τους εστιάτορες ώστε να έχουν κάδους που θα τους βγάζουν τη νύχτα μόνο για την αποκομιδή.

Και το Πολιτιστικό Τμήμα του Δήμου να οργανώνει εκδηλώσεις σε όλες τις ανοιχτές πλατείες, είτε μουσικές, είτε με παιχνίδια, όπως για παράδειγμα μια μεγάλη σκακιέρα στο δάπεδο με μαθήματα σκάκι, η κάποιο άλλο παιχνίδι, στον ιδιο το χώρο των παιδιών.
Τέλος ο Σύλλογος μας ζητά και τη συνεργασία του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων για ζωντανές ομιλίες σε προβληματικές γειτονιές, με σκοπό την ενημέρωση ευαισθητοποίηση και τη δημιουργία ενεργών πολιτών.