Δωρεάν σπιρομετρήσεις και ενημέρωση για την ΧΑΠ σε Κάρπαθο και Αστυπάλαια

Η εκστρατεία «Αναπνέω» συνεχίζει τις επιτυχημένες δράσεις της για τρίτη χρονιά και φέτος το καλοκαίρι βρέθηκε κοντά στους κατοίκους των ακριτικών νησιών προκειμένου να τους ενημερώσει για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και να πραγματοποιήσει δωρεάν σπιρομετρήσεις.

Έτσι, η ομάδα του «Αναπνέω» επισκέφτηκε στις 23 και 24 Ιουλίου την Κάρπαθο και στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου την Αστυπάλαια.

Η εκστρατεία στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη ΧΑΠ και περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επικοινωνιακών ενεργειών στα παραδοσιακά και online μέσα, καθώς και Κοινωνικό Πρόγραμμα δωρεάν σπιρομετρήσεων σε όλη την Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διήμερη παραμονή της εκστρατείας στα δυο ακριτικά νησιά, περισσότεροι από 250 κάτοικοι ενημερώθηκαν μέσω ειδικού εντύπου για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, τα συμπτώματα και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 160 δωρεάν σπιρομετρήσεις παρουσία πνευμονολόγου και ειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού.

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια αποτελεί νόσο των πνευμόνων και στις προηγμένες χώρες ο επιπολασμός της ΧΑΠ συνδέεται άμεσα με τον επιπολασμό του καπνίσματος. Τα βασικά συμπτώματα είναι ο βήχας, η αποβολή πτυέλων και η δύσπνοια. Στην Ελλάδα αποτελεί σοβαρή αιτία νοσηρότητας και θνητότητας, καθώς η επίπτωσή της υπολογίστηκε στο 8,4% στο γενικό πληθυσμό (11.6% στους άντρες και 4.8% στις γυναίκες).

Η εκστρατεία «Αναπνέω», μια σημαντική πρωτοβουλία της Novartis Hellas, με την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), έχει και στρατηγική συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ. Έτσι, στο πλαίσιο των δρομικών αγώνων που διοργανώνονται φέτος, η ομάδα «Αναπνέω» ήταν παρούσα στην Αλεξανδρούπολη (25/09) και στην Πάτρα (9/10) και θα είναι φυσικά και στον Μαραθώνιο της Αθήνας (13/11) όπου το κοινό θα μπορεί να ενημερωθεί για τη ΧΑΠ στα ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα.

Η Φωτεινή Μπαμπανάρα, διευθύντρια Επικοινωνίας της Novartis Hellas, σημειώνει ότι «με μοναδικό στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνανθρώπων μας, οι δωρεάν σπιρομετρήσεις και η ενημέρωση για τη ΧΑΠ αποτελούν ένα ακόμα βήμα στην πραγματοποίηση της αποστολής μας. Νιώθουμε ιδιαίτερα υπερήφανοι για τη συνεισφορά μας στους κατοίκους των ακριτικών περιοχών και πιστεύουμε ότι μελλοντικά θα καταφέρουμε να αγγίξουμε ακόμα περισσότερους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών της χώρας μας».

Πηγή: health.in.gr