Ξένοι

Του Βαγγέλη Παυλίδη από το pavlidiscartoons.com

Φαίνεται πως έχει πια καθιερωθεί να “βραβεύονται” από τον Δήμο ή και άλλους φορείς και οργανώσεις οι ξένοι που έχουν επισκεφθεί την Ρόδο πολλές φορές, δείχνοντας έτσι την αγάπη τους για τον τόπο. Δεν είναι κακή ιδέα στα πλαίσια των δημοσίων σχέσεων -που είναι κι ο πρωταρχικός στόχος, υποπτεύομαι- αλλά κι επειδή γενικά καλό είναι να τιμούμε τους φίλους μας. Καλά ως εδώ, αν και πιστεύω πως μια τιμή- ένα παράσημο, ένα δίπλωμα, οτιδήποτε, πρέπει να δίνεται με φειδώ και σε εξαιρετικές περιπτώσεις αλλοιώς χάνει τουλάχιστον μέρος της αξίας του.

Σκέφτομαι όμως και κάτι άλλο. Σκέφτομαι τις χιλιάδες -ναι, χιλιάδες νομίζω πως είναι- των ξένων, γυναικών κυρίως, που τα τελευταί σαράντα περίπου χρόνια επέλεξαν να ζήσουν μόνιμα στην Ρόδο, να γίνουν Ελληνίδες υπήκοοι οι περισσότερες, να κάνουν και να μεγαλώσουν παιδιά- καλά παιδιά- να εργαστούν σε υπεύθυνες πολλές φορές θέσεις και να προσφέρουν έτσι όχι απλά στον τουρισμό μα στη γενικότερη πολιτιστική και οικονομική ζωή του νησιού.

Απ’ ό,τι γνωρίζω οι “ξένοι” αυτοί είναι οργανωμένοι σε συλλόγους… Σουηδικό, Γερμανικό, Αγγλόφωνο, κ.ά. Θα ήταν καλό αν ο Δήμος εύρισκε τρόπους, και υπάρχουν πολλοί, να τιμήσει εκείνους που “μετέχουν της ημετέρας παιδείας”. Θα μπορούσε ίσως να καθιερωθεί μια μέρα του χρόνου που θα τιμά εκείνους που ναι μεν δεν γεννήθηκαν εδώ (κανείς δεν διαλέγει τον τόπο που θα γεννηθεί) μα που επέλεξαν να είναι Έλληνες.

Και μια και τόφερε ο λόγος στις “τιμές”. Διάβαζα πρόσφατα για κάποιον που αφού επισκέφθηκε πολλές φορές την Ρόδο ζήτησε πριν πεθάνει να σκορπιστεί η τέφρα του στο νησί που αγάπησε, όπως και έγινε. Φίλοι και γνωστοί αποφάσισαν να τον τιμήσουν, αυτόν και την γυναίκα του, με μια πλακέτα. Συγκινητική η ιστορία μόνο που, προσοχή: η προχειρότητα μπορεί να κάνει την καλύτερη των προθέσεων να έχει αντίθετο αποτέλεσμα. Τα Αγγλικά της πλακέτας είναι στο σύνολό τους πολύ κακά, με αποκορύφωμα εκείνο το “BORNED”… “HE BORNED DUTCH” (sic).

Σίγουρα κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει Αγγλικά ή όποια άλλη γλώσσα. Είναι όμως καλό να συμβουλεύεται αυτούς που γνωρίζουν. Όχι τίποτ’ άλλο, μα για να μην εκτίθεται.