Προχωρούν οι διαδικασίες για την παραχώρηση της Ροδιακής Έπαυλης

Προχωρούν, απ’ ό,τι φαίνεται, οι διαδικασίες για την παραχώρηση της χρήσης της «Ροδιακής Έπαυλης» στο Δήμο της Ρόδου, μετά την έγγραφη δέσμευση του Υπουργού Επικρατείας κ. Αλέκου Φλαμπουράρη ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για να διευθετηθεί το ζήτημα αυτό το οποίο έχει αναχθεί σε μείζον τα τελευταία χρόνια για το Δήμο της Ρόδου.

Έτσι, την παραίτηση από το δικόγραφο αίτησης ακύρωσης που κατέθεσε ο Δήμος της Ρόδου το Φεβρουάριο του 2015 στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της «Ροδιακής Έπαυλης», αναμένεται να αποφασίσει η Οικονομική Επιτροπή στη σημερινή της συνεδρίαση, έπειτα από σχετική εντολή του Δημάρχου κ. Φώτη Χατζηδιάκου.

Όπως είναι γνωστό, ο Δήμος Ρόδου, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, υπέβαλε στο Κτηματολόγιο αίτηση αυτοδίκαιης περιέλευσης της «Ροδιακής Έπαυλης» σ’ αυτόν, σύμφωνα με τις διατάξεις του σχετικού νόμου. Κατά της ενέργειάς του αυτής, η ΕΤΑΔ άσκησε ένδικα μέσα, με αποτέλεσμα σήμερα να εκκρεμεί η διευθέτηση του θέματος, έως το πέρας της δικαστικής διαδικασίας. Μάλιστα, η αίτηση ακύρωσης εκδικάζεται στο Δ’ τμήμα του ΣτΕ σήμερα, Τρίτη 11 Οκτωβρίου ή σε άλλη δικάσιμο, εφόσον πάρει αναβολή.
Προκειμένου αποφευχθούν οι άσκοπες και χρονοβόρες περαιτέρω σχετικές δικαστικές ενέργειες, στάλθηκε από το Δήμο έγγραφο με το οποίο ζητήθηκε από τον Υπουργό η νομοθετική τακτοποίηση του θέματος της παραχώρησης της χρήσης του εμβληματικού κτιρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Φλαμπουράρης, στο έγγραφό του προς το Δήμο, γνωστοποίησε την πρόθεση της κυβέρνησης να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για την παραχώρηση της χρήσης του ακινήτου στο Δήμο για επαρκές χρονικό διάστημα, με την προϋπόθεση ότι η χρήση που θα γίνεται «θα πρέπει να είναι προς όφελος των πολιτών και επισκεπτών της πόλης και θα πρέπει να εξυπηρετεί πολιτιστικούς και κοινωφελείς σκοπούς».

Έτσι, προκειμένου να κατατεθεί άμεσα προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τη νομοθετική τακτοποίηση του θέματος, ζητήθηκε από το γραφείο του Υπουργού, σύμφωνα και με τη σχετική δέσμευση του Δήμου, να παραιτηθεί ο Δήμος από περαιτέρω σχετικές ενέργειες, όπως άλλωστε ήταν και η δέσμευση στο έγγραφό του.

Μετά τα παραπάνω, στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που έχει προγραμματιστεί για σήμερα, Τρίτη 11 Οκτωβρίου, στις 9:00 το πρωί, έρχεται για έγκριση η γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας για την παραίτηση από δικόγραφο αίτησης ακύρωσης, σύμφωνα και με την εντολή του Δημάρχου.