Λεφτά υπάρχουν αλλά...  δεν μπορεί να τα δώσει ο δήμος Ρόδου!

Σοβαρό «μπλοκάρισμα» έχουν πάθει το τελευταίο διάστημα οι Οικονομικές Υπηρεσίες του Δήμου της Ρόδου που θέλουν αλλά δεν μπορούν…να εξοφλήσουν μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του, ποσό της τάξεως του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ περίπου, αφού πολλοί προμηθευτές του Δήμου δεν έχουν δημοτική ενημερότητα λόγω οφειλών τους από ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ.!

Σε αδιέξοδο βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου που…θέλουν να δώσουν χρήματα σε συμπολίτες μας επιχειρηματίες αλλά δεν μπορούν. Και το χειρότερο; Εάν δεν βρεθεί λύση υπάρχει το ενδεχόμενο το Υπουργείο Εσωτερικών να ζητήσει πίσω το υπόλοιπο των χρημάτων από τα 6 εκατομμύρια ευρώ περίπου που πήρε ο Δήμος για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του!

Υπενθυμίζεται ότι, ο Δήμος Ρόδου, ήταν από τους πρώτους Δήμους της χώρας που χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών με χρήματα για να εξοφλήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς τρίτους.
Όμως, όπως εξηγεί ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σάββας Διακοσταματίου, αυτοί οι οποίοι είναι προμηθευτές του Δήμου είναι ταυτόχρονα και οφειλέτες του και ένα τμήμα των οφειλών τους προέρχεται από το ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. Μέχρι, λοιπόν, να ψηφιστεί ο νόμος που περιλαμβάνει μία τυπική διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει το δημοτικό συμβούλιο για να διαγράψει τα βεβαιωμένα, τους καλεί να έρθουν και να ρυθμίσουν σε δώδεκα δόσεις αυτό το όποιο χρέος έχουν, να πληρώσουν μόνο μία δόση, δίχως αυτό να σημαίνει ότι αναγνωρίζουν το ποσό. Ο ίδιος, κατηγορηματικά τονίζει ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται αφού οι περισσότεροι από αυτούς έχουν πληρώσει ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ., απλά σταμάτησαν να το πληρώνουν από την ώρα που ξεκίνησε η ιστορία για την κατάργησή του.

«Άρα, δεν δημιουργείται καμία δέσμευση απέναντι σε κανέναν», λέει επειδή παρουσιάζεται το φαινόμενο αρκετοί να απευθύνονται στο δικηγόρο τους ο οποίος τους συμβουλεύει να μην πληρώσουν καμία δόση γιατί έτσι θα δεσμευτούν για να πληρώσουν και τα υπόλοιπα. Αυτό, όμως, τονίζει ο κ. Διακοσταματίου, δεν ισχύει ή ας έρθουν να υπογράψουν με επιφύλαξη. Διότι, κανονικά πρέπει να κρατήσει το σύνολο του  ποσού που οφείλουν στο Δήμο.
Για τον λόγο αυτό, απευθύνει δημόσια έκκληση στους προμηθευτές αυτούς, οι οποίοι είναι πολλοί, επειδή ο Δήμος πρέπει να πληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του αφού, αν δεν το κάνει μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το Υπουργείο θα ζητήσει τα χρήματα πίσω.

Εκτός απ’ αυτό, όμως, έχει μπλοκάρει το σύστημα. Γι’ αυτό η λύση που δίνει είναι να γίνουν οι οφειλές τους σε δώδεκα δόσεις και να πληρώσουν μία προκειμένου να απεμπλακεί το ΑΦΜ τους και αμέσως μετά να τους πληρώσει ο Δήμος αυτά που τους οφείλει.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ποσά είναι μικρά αφού οι ελάχιστοι που οφείλουν μεγάλα ποσά θα ακολουθήσουν τη δικαστική οδό και θα πάρουν αναστολή.

Σημειώνει, ακόμη, ότι εάν οι προμηθευτές αυτοί πληρώσουν έστω και μία δόση θα τους εξοφλήσει  τις οφειλές αφού εάν ακολουθήσει το γράμμα του νόμου θα πρέπει να τους δεσμεύσει όλο το ποσό. Όσοι δεν έχουν τέτοιο κώλυμα πληρώνονται κανονικά. Πάντως, η διαδικασία αυτή με την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δήμου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.
Το όλο θέμα προκλήθηκε από το μπλοκάρισμα των ΑΦΜ και οι προμηθευτές αυτοί  έχουν να παίρνουν από το Δήμο, συνολικά, 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Ένα άλλο θέμα, επίσης , είναι ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία εάν δεν τελειώσει η σειρά χρονολογικά. Δηλαδή, εάν δεν έρθει κάποιος που είναι του 2015, δεν μπορεί η Υπηρεσία να προχωρήσει στον παρακάτω του 2016.
Ο Αντιδήμαρχος δεν παραλείπει να εκφράσει το φόβο του ότι, στο τέλος, θα έρθει το Υπουργείο και θα πει στο Δήμο ότι δεν μπορεί να πληρώσει τα χρήματα και θα τα ζητήσει πίσω. Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες είχε διαδοχικές συσκέψεις, ενδεικτικό της σοβαρότητας του θέματος.

Η Οικονομική
Τέλος, χθες, κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής εγκρίθηκε η παραίτηση του Δήμου από το δικόγραφο για τη Ροδιακή Έπαυλη, μετά την τελευταία θετική εξέλιξη. Η απόφαση στάλθηκε στο Δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο προκειμένου να ενημερώσει το Υπουργείο ότι έγινε αυτό που ζήτησε, ώστε να προωθηθεί η νομοθετική πρωτοβουλία για την παραχώρηση κατά χρήση του εμβληματικού κτιρίου στο Δήμο Ρόδου.
Επίσης, χθες, εγκρίθηκαν οι διαγωνισμοί για την προμήθεια κάδων, τηλεπικοινωνιακού υλικού του Δήμου και διάφορα ζητήματα που αφορούν το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και τις δίκες που είχε ο Δήμος με ιδιοκτήτες σε σχέση με τα ρυμοτομούμενα ακίνητά τους.