Δύο εργολαβίες από το δήμο Ρόδου για τον καθαρισμό των ρεμάτων

Δύο εργολαβίες για τον καθαρισμό των ρεμάτων, κόστους εκατό χιλιάδων ευρώ, έχει αναθέσει ο Δήμος Ρόδου από το κονδύλι για την Πολιτική Προστασία, και ήδη έχει ξεκινήσει η μία.

Συγκεκριμένα, χθες, σε δηλώσεις του, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, κ. Αγαπητός Πάλλας, ενημέρωσε για τα προβλήματα που απασχολούν τον τελευταίο καιρό το αρμόδιο Γραφείο του Δήμου αλλά και τις Τεχνικές Υπηρεσίες σχετικά με τα αιτήματα που έχουν από τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες αλλά και από δημότες για τον καθαρισμό των ρεμάτων.

Θύμισε, καταρχήν, ότι, προ μηνών, είχε ενημερώσει ότι γινόταν μία προσπάθεια για να γίνουν δύο εργολαβίες, κόστους 50 χιλιάδων ευρώ, στην ανατολική και δυτική πλευρά, δηλαδή από 25 χιλιάδες ευρώ η κάθε εργολαβία.

Πριν από μερικές ημέρες, ολοκληρώθηκε ο πρόχειρος διαγωνισμός, υπήρξαν δύο ανάδοχοι, και έγινε μία άτυπη συμφωνία μεταξύ τους, ώστε να προλάβουν τον καθαρισμό των ρεμάτων, να μοιραστεί το ποσό των 25 χιλιάδων ευρώ σε πέντε ιδιώτες με μηχανήματα, ώστε σε κάθε δημοτική ενότητα να υπάρχει ένα μηχάνημα που να καθαρίζει.
Ήδη, λοιπόν, από χθες ξεκίνησαν στην Ιαλυσό και από αύριο θα υπάρξει ένας συντονισμός ούτως ώστε να ξεκινήσουν σε όλες τις δ.ε. που υπάρχει μία επικινδυνότητα.

Όπως είπε ο Αντιδήμαρχος, το ποσό δεν είναι μεγάλο για να μπορέσουν να ανταποκριθούν πλήρως, θεωρεί, όμως,  ότι σε συνεργασία με τους Προέδρους θα προσπαθήσουν να επιλέξουν τα πιο επικίνδυνα σημεία και τα ρέματα που διασχίζουν τους οικισμούς, ούτως ώστε να αποφύγουμε τα δυσάρεστα σε περίπτωση βροχοπτώσεων.

Δόθηκε, όμως, εντολή να γίνουν και άλλες δύο εργολαβίες που θα αφορούν στη δ.ε. Ρόδου και στη δ.ε. Ιαλυσού για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε περισσότερα ρέματα. Βέβαια, αυτές θα επεκταθούν και σε άλλες δ.ε. που θα διαπιστωθεί ότι υπάρχει πρόβλημα καθαρισμού ρεμάτων ή ποταμών.

Σε ό,τι τον αφορά, πάντως, θέλησε να πει ότι κάνουν μία μεγάλη προσπάθεια μέσα από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας για να μπορέσουν να ανταποκριθούν, παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος. Όπως είπε, τα χρήματα που θα διατεθούν είναι από τα 258 χιλιάδες ευρώ με τα οποία επιχορηγείται ο Δήμος για την Πολιτική Προστασία και θεώρησαν, μαζί με τον Δήμαρχο, σωστό να βάλουν αυτά τα 100 χιλιάδες ευρώ στον κωδικό για τον καθαρισμό των ρεμάτων.

Επίσης, θεωρεί ότι η λογική να πάνε σε δέκα εργολάβους με μηχανήματα, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση διότι σε ένα δεκαήμερο ευελπιστούν να μπορέσουν να προλάβουν τις βροχές και να είναι έτοιμοι.

Μεγάλο βάρος, τέλος, δίνουν στην τ.κ. Απολακκιάς λόγω της πυρκαγιάς ενώ βοηθάει πολύ και η Περιφέρεια που ήδη έχει ξεκινήσει τον καθαρισμό του ποταμού που περνάει μέσα από το χωριό. Ο Δήμος θα καθαρίσει τα μικρά ρέματα και σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο συμφώνησαν να γίνει μία παρέμβαση στο πρανές του χωριού, ώστε να μπορέσουν να αποκόψουν τα βρόχινα νερά.