Διεθνές συνέδριο προσομοίωσης θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο

Οι ηγέτες του μέλλοντος «πλάθονται» στη Ρόδο μέσα από το Rhodes MRC που φέτος σπάει κάθε ρεκόρ συμμετοχών καθώς αυτές έχουν φθάσει τις πεντακόσιες!

Για τη φετινή διοργάνωση που ξεκινάει αύριο Τετάρτη 12 Οκτωβρίου  και θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 16 του μηνός, παραχώρησαν, χθες, συνέντευξη τύπου οι διοργανωτές.

Συγκεκριμένα, ο Αντιδήμαρχος κ. Τέρης Χατζηιωάννου, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος κα Χαρούλα Γιασιράνη, ο Πρόεδρος του Σπιτιού της Ευρώπης κ. Μιχάλης Καβουκλής, η κα Μαγδαληνή Τσουδιού, βοηθός Γενική Γραμματέας του Συνεδρίου, και ο κ. Τζαμάλης, γενικός Διευθυντής του Sheraton Rhodes resort.

Καταρχήν, ο κ. Χατζηιωάννου εξέφρασε την ικανοποίησή τους επειδή, για ακόμα μία χρονιά, γίνεται αυτή η πολύ σημαντική δράση από το Σπίτι της Ευρώπης, το Rhodes MRC, στη Ρόδο.

Και δήλωσε: «Είναι ένα Συνέδριο, μία διοργάνωση, η οποία ουσιαστικά χωρά το μέλλον της Ευρώπης, το μέλλον του κόσμου αφού δίνει τη δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να κάνουν προσομοίωση σε πολύ μεγάλους Οργανισμούς που καθορίζουν το μέλλον της ανθρωπότητας. Αυτό έχει δύο πτυχές: Καταρχήν την εξοικείωση με το θεσμικό πλαίσιο αυτών των Οργανισμών και το δεύτερο, το πιο σημαντικό, την ενεργό συμμετοχή των νέων ανθρώπων που αυτοί θα καθορίσουν και θα βάλουν τις βάσεις και για το μέλλον».

Δεν παρέλειψε, επίσης, να τονίσει ότι η Ρόδος έχει τη δυνατότητα για περίπου τέσσερις ημέρες να είναι στο κέντρο της Ευρώπης, στο κέντρο του κόσμου, και να υποστηρίζει μία πολύ σημαντική δράση, «μία δράση που καταδεικνύει με ιδανικό τρόπο αυτό που λέμε κατά καιρούς ότι αυτός ο τόπος είναι ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, μεγάλων διασκέψεων και αποφάσεων για την ανθρωπότητα», όπως είπε και εξέφρασε, για ακόμα μία φορά, τη στήριξη του Δήμου.

Από την πλευρά της, η κα Γιασιράνη, καταρχήν, συνεχάρη τον Πρόεδρο και το Δ.Σ. του Σπιτιού της Ευρώπης για την εξαιρετική διοργάνωση του Συνεδρίου αυτού και θύμισε ότι οι βάσεις του έχουν μπει δέκα χρόνια πριν, ξεκινώντας με έναν πάρα πολύ μικρό αριθμό συμμετεχόντων, τριάντα άτομα, και σήμερα έχει φθάσει τους 500 συμμετέχοντες.

Αυτό, όπως είπε καταδεικνύει δύο πράγματα: Το ένα είναι η αφοσίωση του Σπιτιού της Ευρώπης σε αυτά τα ιδεώδη για την υλοποίηση του Συνεδρίου κάθε χρόνο και το δεύτερον ότι η επιμέλεια αλλά και η υποστήριξη του ίδιου του Σπιτιού της Ευρώπης και των τοπικών Αρχών, προεξαρχούσης της Περιφέρειας που πραγματικά υποστηρίζει και συνδιοργανώνει αυτό το Συνέδριο, αποκτά μία μεγαλύτερη αξία γιατί όλους τους συμμετέχοντες που θα λάβουν μέρος, όπως και στο παρελθόν, τα επόμενα χρόνια θα τους δούμε να βρίσκονται σε καίρια πόστα όπου θα διαχειριστούν τις τύχες της ανθρωπότητας.

«Η σύνδεση, λοιπόν, αυτών των ανθρώπων με τη Ρόδο είναι καθοριστική», είπε η κα Γιασιράνη και συμπλήρωσε: «Επενδύουμε, λοιπόν, στο μέλλον μέσω της υποστήριξης αυτών των Συνεδρίων για να δούμε τα οφέλη στο μέλλον. Δεν είναι συγκυριακή η διοργάνωση του Συνεδρίου στη Ρόδο. Αποτελεί, δηλαδή, βασική στόχευση για εμάς, τις Αρχές, το να υπάρχει και να επαναλαμβάνεται στη Ρόδο».

Δεν παρέλειψε, ακόμη, να αναφερθεί και στις δύο εκλεκτές πρώην Προέδρους του Σπιτιού της Ευρώπης, την κα Μαριλένα Σωκιανού και την κα Άννα Χαρίτου, οι οποίες ξεκίνησαν αυτή την προσπάθεια πριν από πολλά χρόνια ενώ μετέφερε και τις ευχές του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου.

Το “Rhodes MRC”«Διεθνές Συνέδριο προσομοίωσης Διεθνών περιφερειακών Οργανισμών Ρόδου 2016», σύμφωνα με τον κ. Καβουκλή, είναι η μεγαλύτερη διοργάνωσή τους μέχρι σήμερα αφού, συνολικά, δέχθηκαν περί τις 460 αιτήσεις για την πανεπιστημιακή του έκδοση και 120 αιτήσεις για τη λυκειακή. Από αυτούς, οι 350 θα έρθουν για το πανεπιστημιακό και 80 για το λυκειακό.

Μάλιστα, εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή εκπροσωπούνται με οργανωμένες αποστολές όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας:Tο Αριστοτέλειο, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Δημοκρίτειο, το Καποδιστριακό, το Πειραιώς, το Πάντειο και μεμονωμένοι φοιτητές από άλλα πανεπιστήμια.

Αλλά, ταυτόχρονα, υποδέχονται και οργανωμένες αποστολές από την Αμερική, το Κατάρ και μεμονωμένους συμμετέχοντες από την Κύπρο, Αρμενία, Ρουμανία, Γερμανία, Μαρόκο, Αύγπτο, Γαλλία, Λίβανο και Τουρκία, που έρχονται εδώ για να δώσουν μία πραγματικά πολυπολιτισμική εμπειρία σε όλους, όχι μόνο σαν παιχνίδια αλλά και με την ταυτότητά τους.

Το Rhodes MRC 2016 διοργανώνεται από το Σπίτι της Ευρώπης με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας, του Δήμου Ρόδου, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την επιμόρφωση και την εκπαίδευση (eunet) με μεγάλο χορηγό το ξενοδοχείο Sheraton Rhodes resort και την ευγενική στήριξη των τοπικών φορέων, όπως ο ΔΟΠΑΡ, η ΔΕΡΜΑΕ, η Διεύθυνση Τουρισμού, η ΑΝ.ΔΩ., το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης, η Εταιρία ασφάλειας Secfor και το Μεσαιωνικό Ρόδο.

Επίσης, το έχει θέσει υπό την αιγίδα του ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης και φυσικά στηρίζεται από την Ε.Ε.
«Μεγαλώσαμε πάρα πολύ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καβουκλής, αφού, πέρυσι, ξεκίνησαν το σχεδιασμό τους για ένα συνέδριο περίπου 300 ατόμων με 7 επιτροπές και κατέληξαν σε ένα συνέδριο με 500 άτομα και 9 επιτροπές.

Το Συνέδριο προσκαλεί για τέσσερις ημέρες, φοιτητές και μαθητές, να παίξουν τους διπλωμάτες και, όπως είπε ο κ. Καβουκλής, η σημασία του είναι τεράστια αφού αυτά τα άτομα θα καταλάβουν πως λειτουργεί η Διεθνής διπλωματία, πως λειτουργεί ο κόσμος μας και ταυτόχρονα είναι οι ηγέτες του μέλλοντος αφού πρόκειται για άτομα που θα επιδιώξουν θέσεις στις Βρυξέλλες, σε διεθνείς οργανισμούς και θα αποτελούν πρεσβευτές της Ρόδου και του Συνεδρίου για πάντα και αυτό ήδη το έχουν δει και στην πράξη.

Η κα Τσουδιού, αναφερόμενη στα θέματα είπε ότι στο Rhodes MRC 2016 θα πραγματοποιηθούν συνεδριάσεις σε συνολικά εννέα επιτροπές, 7 σε πανεπιστημιακό επίπεδο και 2 σε λυκειακό. Όσο αφορά στο πρώτο, είναι ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη που θα ασχοληθεί με την τρομοκρατία.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης θα ασχοληθεί με την οικονομική κρίση, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διαχείριση χρέους και σαν δεύτερο θέμα την ελευθερία του τύπου. Η συνδιάσκεψη ειρήνης για τη Μέση Ανατολή είναι μία επιτροπή κρίσης στην οποία θα προσπαθήσουν οι συμμετέχοντες να βρουν λύση σε μία σειρά από γεγονότα που θα τους έχουν δοθεί κάθε φορά. Επόμενη επιτροπή είναι το ΝΑΤΟ σχετικά με επιχειρήσεις της πειρατείας, στην οικονομική συνεργασία του Εύξεινου πόντου θα μιλήσουν για το ρόλο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές καθώς επίσης σαν δεύτερο θέμα για την ασφάλεια τροφίμων.

Στον Οργανισμό αμερικανικών κρατών το θέμα είναι ο επαναπροσδιορισμός των σχέσεων των κρατών με την Κούβα και η αντιμετώπιση της διαφθοράς. Στην Αφρικανική ένωση το πρώτο θέμα είναι οι συμφωνίες εμπορίου και η βελτίωση των περίκλειστων κρατών καθώς και η προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας στην αφρικανική ήπειρο.

Όσο αφορά στο λυκειακό επίπεδο, προσομοιώνεται το Συμβούλιο της Ευρώπης με δύο επιτροπές. Η μία αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα και συγκεκριμένα των προσφύγων, των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο ενώ η δεύτερη που θα αφορά στην εκπαίδευση, έχει να κάνει με τις νέες τεχνολογίες.

Τέλος, ο κ. Τζαμάλης, είπε ότι το ξενοδοχείο βρίσκεται κοντά σε κάθε διοργάνωση που λαμβάνει χώρα στο νησί και προωθεί και προβάλει τη Ρόδο διεθνώς ως προορισμό. Με μεγάλη χαρά θα φιλοξενήσουν το Rhodes MRC στους συνεδριακούς τους χώρους. Επίσης, στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που υπάρχει από τη θυγατρική τους εταιρία, θα τρέξουν δράσεις από κοινού με την οργανωτική επιτροπή για να συγκεντρώσουν χρήματα για το έργο της UNICEF για την παροχή καθαρού νερού σε Αφρική και Μέση Ανατολή.