Οι φάκελοι κοινωνικών  φρονημάτων και η Ρόδος

Το θέμα των φακέλων κοινωνικών φρονημάτων ήταν πάντοτε ένα ζήτημα που –για πολλά χρόνια-ταλαιπώρησε αφάνταστα τον ελληνικό μέχρι που το 1989 αποφασίστηκε η καταστροφή τους !.. Κάποιοι φάκελοι(περίπου 2.500) γλίτωσαν από την πυρά και τώρα έγινε γνωστό ότι ξεκινά μια διαδικασία ώστε οι ενδιαφερόμενοι συγγενείς των φακελωμένων πολιτών να έχουν πρόσβαση και να μπορούν να ενημερωθούν !.

Οι φάκελοι καταστράφηκαν στις 29 Αυγούστου 1989 από την κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου(πρωθυπουργός Τζαννής Τζαννετάκης) παρά το γεγονός ότι υπήρξαν πολλές αντιδράσεις κυρίως από τους φακελωμένους που ήθελαν να λάβουν γνώση των «στοιχείων» που υπήρχαν σ΄ αυτούς για κάθε ενδιαφερόμενο. Τελικά καταστράφηκαν 17,5 εκατομμύρια φάκελοι κοινωνικών φρονημάτων και μόνο ελάχιστοι διασώθηκαν !..

Και στη Ρόδο μόλις πάρθηκε η απόφαση, όλοι οι φάκελοι  από το Τμήμα Ασφαλείας μεταφέρθηκαν στους φούρνους του εργοστασίου  ΥΨΗΚΕΡΑΜ στο Γεννάδι  και ρίχτηκαν στη φωτιά. Όμως κάποιοι φάκελοι βρέθηκαν στα χέρια ιδιωτών και διασώθηκαν πριν παρθεί η απόφαση για το κάψιμο τους !.

Ορισμένοι συμπολίτες μας υπέβαλαν αίτηση για να μην καούν οι φάκελοι τους. Μεταξύ αυτών ήταν ο υπογράφων και το κορυφαίο στέλεχος του ΚΚΕ  Πάνος Μιχαηλίδης. Εγώ δεν πήρα ποτέ απάντηση , αλλά ο Πάνος Μιχαηλίδης πήρε μια απίστευτη  απάντηση από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. ‘Έλεγε, λοιπόν, η απάντηση ότι «δεν είχε καταρτισθεί για το άτομο του ατομικός φάκελος» !...

 

Ο κορυφαίος κομμουνιστής Πάνος Μιχαηλίδης.Ο κορυφαίος κομμουνιστής Πάνος Μιχαηλίδης

 

Συγκεκριμένα στο αίτημα του Πάνου Μιχαηλίδη (τηλεγράφημα 29-8-1989) το υπουργείο Δημόσιας Τάξης απάντησε ως εξής στις 20 Οκτωβρίου 1989:

«Σε απάντηση της ανωτέρω σχετικής , σας γνωρίζουμε ότι από έρευνα που ενεργήσαμε, δεν προέκυψε κανένα στοιχείο περί του ότι πριν από την καταστροφή των φακέλλων πολιτικών φρονημάτων, που έγινε , ως γνωστόν στις 29-8-89, είχε καταρτισθεί και για το άτομο σας ατομικός φάκελλος» . Το έγγραφο υπογράφει ο υποστράτηγος Χρήστος Μουτσώκος.

Λίγα λόγια για τον Πάνο Μιχαηλίδη για να  μάθουν οι νεώτεροι για κάποια σημαντικά πρόσωπα της περιοχής μας Ο Πάνος Μιχαηλίδης σε ηλικία 17 χρονών  είχε διαφύγει στη Μέση Ανατολή όπου κατατάχθηκε εθελοντής στο Ναυτικό. Στα γεγονότα της Μέσης Ανατολής συνελήφθη και κρατήθηκε στα «σύρματα» μαζί με άλλους αριστερούς. . Επέστρεψε  στη Ρόδο το 1945 αμέσως μετά τη λήξη του πολέμου. Ο Μιχαηλίδης πρωταγωνίστησε στην ίδρυση της οργάνωσης ΕΜΠΑ (Εθνικό Μέτωπο Πανδωδεκανησιακής Απελευθέρωσης)  που σαν στόχο είχε την ‘Ένωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα.

¨Ένα μήνα μετά την Ενσωμάτωση ο Μιχαηλίδης και άλλα πέντε μέλη της οργάνωσης -που χαρακτηρίστηκε ως παράνομη -παραπέμφθηκαν σε δίκη από το στρατοδικείο για εσχάτη προδοσία. Ο Μιχαηλίδης καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και παρέμεινε εξόριστος στα Γιούρα για 12 χρόνια !.. Μια ζωή με συνεχείς φυλακίσεις και εξορίες για έναν άνθρωπο με λευκό ποινικό μητρώο ο οποίος εδιώκετο μόνο για τις πολιτικές του ιδέες !

 

 To έγγραφο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης  που αναφέρει ότι ο Πάνος Μιχαηλίδης δεν είχε φάκελο !.. To έγγραφο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης που αναφέρει ότι ο Πάνος Μιχαηλίδης δεν είχε φάκελο !..

 

Λίγες μέρες μετά την επικράτηση της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967 ο Πάνος Μιχαηλίδης και όλα τα γνωστά τοπικά κομμουνιστικά στελέχη συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στη Γυάρο. Οι συλληφθέντες-εκτός από τον Πάνο Μιχαηλίδη-ήταν και οι εξής: Ηλίας Παραδείσης, Στέργος Χατζημανώλης, Βασίλης Τσίκης, Κώστας Καματερός, Μανώλης Παπαχριστοδούλου, Παντελής Ψιμιτάκης, Παράσχος Παρασός, Γιάννης Παστρικός, Τσαμπίκος Σταυριανάκης, Γιάννης Μιχαηλίδης (αδελφός του Πάνου), Καλετός Πότσος, Στ. Κασιώτης, Γ. Μαλωνάς, Κ.Φωτούλης. Κ. Μανωλάκης , Γ. Κωνσταντινίδης, Νομικός Κινδύνης, Ιπποκράτης Φραγκόπουλος και Μιχάλης Χατζημιχάλης. .’Όλοι ήσαν μέλη της ΕΔΑ ( Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά) δεδομένου ότι τότε το ΚΚΕ ήταν εκτός νόμου. Βέβαια η Αριστερά εκείνης της εποχής δεν έχει καμιά σχέση με τη σημερινή…

Με την ευκαιρία να σημειώσουμε ότι όλοι οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν αρχικά στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Ρόδου και στη συνέχεια με βάρκα επιβιβάστηκαν σε πολεμικό πλοίο που βρισκόταν έξω από τη λιμάνι και μεταφέρθηκαν στη Γυάρο. Προφανώς οι δικτάτορες δεν ήθελαν να ταξιδέψουν από το λιμάνι για να μην ενημερωθούν οι πολίτες της Ρόδου…

Γράφει ο δημοσιογράφος ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ