Όταν για τον τουρισμό μιλούν οι νέοι της Ρόδου!

Μια φρέσκια ματιά! Για τον τουρισμό, για τις δυνατότητες της Ρόδου,  για όλα!  Ένα πιο σύγχρονο κοίταγμα από  ανθρώπους που έχουν σχετικές σπουδές, που ταξιδεύουν και είναι ανοιχτοί σε προκλήσεις, που δεν επαναπαύονται, δεν ψάχνουν τη δουλειά που θα μείνουν 20 χρόνια και φυτρώνουν εκεί!

Ένας τέτοιος είναι ο Νίκος Στάθης- ακόμα και το ονοματεπώνυμό του θυμίζει κάτι νεανικό σκέφτηκα- και τους νέους πρέπει να τους ακούς! Με καλές σπουδές στα οικονομικά και τα τουριστικά, με ενδιαφέροντα και ταξίδια που τον προκαλούν να τα ζήσει, και ωραίες ατάκες, πιο ωραίες κι απ΄ αυτές  που λέει στο πλαίσιο μιας συνέντευξης όπου είναι προσεκτικός γιατί δεν θέλει να προκαλέσει.

 Ένας νέος με άποψη όπως είναι πολλοί εκεί έξω,  φτάνει να τους δίνεται βήμα. Άλλωστε οι μεγαλύτεροι, οι άνθρωποι του τουρισμού, τα είπαν όλα, έκαναν και μερικά, καιρός να δούμε και τους επόμενους!

Πόσα χρόνια εργάζεστε στον τουρισμό;
Από το 2006. Από τα 18 μου, μεταξύ των σπουδών μου, τα καλοκαίρια  εργαζόμουν  στο ξενοδοχείο Aldemar Paradise. Από το 2010, έως σήμερα εργάζομαι στον Όμιλο Χατζηλαζάρου.

Ένα γενικό συμπέρασμα που βγάλατε  για τη Ρόδο και τις δυνατότητές της, ποιο είναι;
Από τη μια θα μπορούσα να πω ότι στη Ρόδο εντοπίζονται πολλά προβλήματα, ενώ θα μπορούσαμε να είμαστε πολύ καλύτεροι. Κι από την άλλη ότι όπου και να κοιτάξεις στην Ελλάδα,  η Ρόδος υπερέχει  πολύ. Υπερέχει στη ξενοδοχειακή κουλτούρα, στην τουριστική κουλτούρα, στην οργάνωση και τη λειτουργία των ξενοδοχείων της. Αν θέλουμε να δούμε τη Ρόδο με βάση τον παγκόσμιο τουρισμό και με βάση τις δυνατότητες που έχει το νησί, ναι,  θα μπορούσαμε να είμαστε πολύ καλύτεροι γιατί δεν μας λείπει τίποτα. Η Ρόδος συνδυάζει τα πάντα: φύση, ομορφιές, πολιτισμό, ιστορία, καιρό. Αν όμως θέλεις να μας δεις  με μια αυστηρή ματιά και εστιάσεις σε επίπεδο υποδομών και επί μέρους νοοτροπίας τότε υπάρχει δυνατότητα εξέλιξης, αλλά πρέπει να δουλέψουμε σκληρά και σε συλλογικό επίπεδο γι’ αυτό. Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες.

Ποιες είναι οι σπουδές σας;
Τελείωσα διεθνή οικονομικά στη Θεσσαλονίκη και μετά πήγα στην Αγγλία, σ’ ένα εξαιρετικό πανεπιστήμιο το  Oxford Brookes University,  κι έκανα διεθνές τουριστικό μάρκετινγκ.

Και ποιο είναι το ρεζουμέ αυτών των σπουδών;
Ότι ο τουρισμός δεν είναι μια τυχαία ενασχόληση, μια τυχαία κατάσταση, κι ούτε θα πρέπει να προκύπτει επειδή μας ευνοούν οι καιρικές συνθήκες, κι ένα τουριστικό ρεύμα στο νησί. Ο τουρισμός πρέπει να αντιμετωπίζεται με επιστημονική και επαγγελματική ματιά. Να μην είναι μια ευκαιριακή προσέγγιση. Μας έλαχε ήλιος και θάλασσα, κι έτσι ασχολούμαστε με τον τουρισμό. Αν ήμασταν στην ηπειρωτική Ελλάδα θα ήμασταν αγρότες. Είναι μία βάση αυτό το τυχαίο δηλαδή και πρέπει να αποφασίσουμε πως θα το αξιοποιήσουμε, κι αν θέλουμε να ασχοληθούμε πραγματικά εμείς, οι οικογένειές μας, τα παιδιά μας,  μ΄ αυτό.

Ασχολούμαστε σοβαρά στη Ρόδο;
Είναι θέμα χαρακτήρα, θέμα παιδείας, είναι ότι πολλές φορές πατάμε πάνω σ΄ αυτό που βρήκαμε, πολλές φορές χωρίς να το εκτιμάμε και χωρίς να το εξελίσσουμε.

Ο όρος  «ξενοδοχειακή κουλτούρα»  τι σημαίνει;
Πέρα από το να χτίσουμε, να αγοράσουμε, ν΄ ανοίξουμε ένα κτήριο με δωμάτια και μία πισίνα, που είναι το άψυχο υλικό, να καταφέρουμε με επαγγελματικό τρόπο να παρέχουμε φιλοξενία και να δημιουργούμε εμπειρίες στους επισκέπτες μας. Αυτή είναι η προϋπόθεση για να είναι βιώσιμος ο τουρισμός. Αυτό λοιπόν από κάποιους γίνεται σε μικρότερο βαθμό ή δεν γίνεται καθόλου.

Θεωρείτε ότι η Ρόδος έχει πολλά ξενοδοχεία;
Έχει πολλά ξενοδοχεία, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ανοίγουν μόνο πεντάστερα ξενοδοχεία, είναι πολύ αισιόδοξο. Τα οποία πεντάστερα ευνοεί και ο αναπτυξιακός νόμος,  μέσα από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, κι αυτό σημαίνει ότι πάμε προς τη σωστή κατεύθυνση. Αν σ΄ αυτό προσθέσουμε τις ανακαινίσεις στα υπάρχοντα παλιά ξενοδοχεία τότε η Ρόδος σταδιακά αναβαθμίζει το ξενοδοχειακό της προϊόν.

Τι ακούτε να λένε οι τουρίστες όταν μιλάνε μεταξύ τους, για τη Ρόδο;
Την αγαπάνε πάρα πολύ τη Ρόδο, είτε έχουν έρθει 101 φορές, είτε έρχονται για πρώτη φορά.  Υπάρχουν άνθρωποι που ήρθαν γιατί βρήκαν ένα πακέτο σε τιμή ευκαιρίας και λένε ότι είναι πολύ τυχεροί που ήρθαν.

Το all inclusive είναι μάστιγα;
Εγώ έχω ανακαλύψει μέσα από τη δουλειά μου ότι υπάρχει και ποιοτικό all inclusive. Ότι το βραχιολάκι δεν είναι ο δαίμονας. Όταν καταφέρνεις να παρέχεις υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και η επιχείρηση να είναι υγιής και κερδοφόρα τότε όλοι ευνοούνται απ΄ αυτό. Και οι επισκέπτες και οι εργαζόμενοι και η τοπική κοινωνία. Κι αυτό που βλέπω εγώ στο ξενοδοχείο που εργάζομαι, με δεδομένο ότι οι τουρίστες είναι μεσαίας προς υψηλής εισοδηματικής στάθμης, είναι ότι επιζητούν πλέον από μόνοι τους τις εμπειρίες έξω από το ξενοδοχείο. Θέλουν ν΄ ανακαλύψουν μ’ ένα αυτοκίνητο,  τις ομορφιές του νησιού, θέλουν να φάνε σ’ ένα καλό εστιατόριο και να ψωνίσουν ενδεχομένως.

Ποιος είναι ο δαίμονας λοιπόν;
Ο δαίμονας είναι ο κακός μας εαυτός!  Ο δαίμονας είναι η λαιμαργία που  υπάρχει καμιά φορά για εύκολο και γρήγορο χρήμα. Ο  δαίμονας είναι πολλές φορές και το ίδιο το κράτος που αντί να στέκεται αρωγός σ΄ αυτή την προσπάθεια δημιουργεί εμπόδια χωρίς λόγο.

Υπάρχει επομένως προοπτική; Λένε ότι η Ρόδος θα πεθάνει τελευταία!
Η Ρόδος έχει τα πάντα, βλέπεις τις ομορφιές παντού γύρω σου, δεν είναι δυνατόν να μην πιστέψεις ότι υπάρχει μέλλον.

Εσείς περάσατε μια περίοδο προσαρμογής επιστρέφοντας στη Ρόδο ή ήταν εύκολο να ξαναγυρίσετε και να προσαρμοστείτε εδώ μετά από χρόνια;
Η Ρόδος είναι νησί, ένα κοσμοπολίτικο μεγάλο νησί, αλλά μιλάμε για ένα νησί. Θεωρώ ότι είμαι από τους τυχερούς που με δεδομένο ότι κάποιους χειμερινούς μήνες δεν εργάζομαι, μπορώ να ζω στην Αθήνα, οπότε έχω τα καλά μιας μεγαλούπολης, αλλά και τα καλά που μου προσφέρει η Ρόδος. Άλλοι νέοι άνθρωποι  μπορεί να μην επιλέξουν να γυρίσουν στη Ρόδο, είτε ψάχνοντας δουλειά στο εξωτερικό, είτε στην Αθήνα. Αυτό βλέπω να συμβαίνει στον περίγυρο. Συχνά οι νέοι πια δεν γυρίζουν αν δεν μπορούν να εργαστούν στο αντικείμενό τους. Η Ρόδος δεν μπορεί να προσφέρει τέτοιου είδους επαγγελματική αποκατάσταση και ειδικά τώρα πια.

Η δική σας η παρέα επομένως έχει … απουσίες;
Ναι, έχουμε σκορπιστεί σε όλη την Ευρώπη και στην Αθήνα, την Κύπρο, από δω κι από κει είμαστε. Η τεχνολογία βοηθάει,  κι έτσι δεν χανόμαστε. Εγώ αποφάσισα να γυρίσω γιατί επαγγελματικά είχα μία καλή προοπτική που μ΄ ενδιέφερε και μπορούσα και να εξελίσσομαι μέσα από τη δουλειά μου. Μου έδωσε την ευκαιρία η οικογένεια Χατζηλαζάρου να κάνω τα όνειρά μου πραγματικότητα και τους ευχαριστώ δημόσια. Αλλά τίποτα δεν είναι δεδομένο! Άλλωστε, αυτό χαρακτηρίζει και τη γενιά μας. Πλέον δεν λες, «βρήκα μια δουλειά, θα κάτσω 20 χρόνια...»... Πρέπει να είσαι ανήσυχο πνεύμα, να συλλέγεις εμπειρίες και θα πρέπει να μας ενδιαφέρει η εξέλιξη προς τα πάνω.

Υπάρχουν δυνατότητες στη Ρόδο να έρχεται ένας νέος άνθρωπος  σε επαφή με τον πολιτισμό; Μπορεί να κάνει κανείς πράγματα δημιουργικά, έξω από τη δουλειά του;
Δυστυχώς,  είναι λίγο περιορισμένα τα πράγματα. Είναι κρίμα αυτό το στολίδι, το Εθνικό Θέατρο να είναι σ΄ αυτήν την κατάσταση. Περάσαμε ένα καλοκαίρι που είχε πολλές συναυλίες και καλές συναυλίες ενώ παράλληλα όποιος θέλει να ψαχτεί βρίσκει διεξόδους. Οι Riches, μια ομάδα στην οποία συμμετέχω,  μου έδωσε την ευκαιρία να συναναστραφώ με άτομα που έχουν κοινές ανησυχίες και να κάνουν όμορφα πράγματα με επίκεντρο τον πολιτισμό και το νησί μας. Εύχομαι πραγματικά η Ρόδος να πάρει τον τίτλο της Ευρωπαϊκής πρωτεύουσας και να καταφέρουμε να φέρουμε κοντά τον τουρισμό και τον πολιτισμό και να τα κάνουμε ένα!

Τι θα λέγατε σήμερα, σε ένα νέο παιδί;
Τι λες εσύ, που έχεις βρει το δρόμο σου, σ΄ αυτόν που δίνει τώρα πανελλαδικές ή που είναι τόσο χωμένος  με τα φροντιστήρια και δεν βλέπει φως από πουθενά;  Αυτό που έχω να πω στα παιδιά είναι να ζουν τη ζωή τους, να βρίσκουν χρόνο, να έχουν χόμπι, να μην είναι οι πανελλήνιες αυτοσκοπός, αλλά το ταξίδι που θα τους βοηθήσει να σπουδάσουν αυτό το οποίο πραγματικά θέλουν. Να ψάξουν τις σχολές που τους ενδιαφέρουν… Πλέον το διαδίκτυο δίνει τις πληροφορίες που θες για κάθε σχολή πριν πας σ΄ αυτήν.

Πιστεύετε ότι τα παιδιά θα πρέπει  να μένουν να σπουδάσουν σε ελληνικά πανεπιστήμια ή να φεύγουν στο εξωτερικό;
Πτυχίο στην Ελλάδα και μεταπτυχιακό στο εξωτερικό! Το θεωρώ μια καλή πορεία αυτό. Είναι καλά τα ελληνικά πανεπιστήμια και μέσα απ΄ αυτά μπορείς να μάθεις και πως λειτουργεί η κοινωνία και πως λειτουργεί το δημόσιο, ακόμα. Κι εκεί θ’ αναπτύξεις και κάποιες... δεξιότητες για να επιβιώσεις στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα!