Εκτός ορίων οι αντιπαραθέσεις στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου

…Ανελέητο «σφυροκόπημα» δέχθηκε, προχθές το βράδυ, η Δημοτική Αρχή Ρόδου για το θέμα του νέου διαγωνισμού για τους ιδιώτες στην καθαριότητα, σε μία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η οποία κινήθηκε σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους και…διανθίστηκε από εντάσεις, φωνασκίες, ακόμα και αντεγκλήσεις σε προσωπικό επίπεδο, και στο τέλος αποχωρήσεις!

Προχθές το βράδυ, το δ.σ. κλήθηκε να πάρει την, καταρχήν πολιτική, απόφαση προκειμένου να προχωρήσει ο Δήμος στη σύναψη δημόσιας σύμβασης για παροχή υπηρεσιών καθαριότητας καθώς και αποκομιδή και διαχείριση δημοτικών αποβλήτων συσκευασίας του Δήμου Ρόδου, μετά από διενέργεια διεθνούς ανοικτού μειοδοτικού διαγωνισμού. Πρόκειται, δηλαδή, για την προκήρυξη νέου διαγωνισμού για ανάθεση μέρους του έργου της καθαριότητας σε ιδιώτες, μετά την ατυχή κατάληξη που είχε ο προηγούμενος και το δύσκολο καλοκαίρι που πέρασε το νησί στον τομέα αυτό.

Το θέμα εγκρίθηκε, τελικά, με διευρυμένη πλειοψηφία, μέσα από μία επεισοδιακή συζήτηση, η οποία κορυφώθηκε με τις αποχωρήσεις των παρατάξεων «Ροδίων Όραμα» του κ. Στράτου Καρίκη, «ΡΟ.ΔΗ.» του κ. Χατζή Χατζηευθυμίου, πλην της κας Ελπίδας Ατσίδη η οποία ψήφισε «ναι», και «ΡΟΠΟΑΝ» του κ. Γιώργου Υψηλάντη (σ.σ. απόντος του ιδίου του επικεφαλής). «Ναι» ψήφισαν, επίσης, οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι κ. Αλέκος Παπουράς και κα Αικατερίνη Μπιλλιά-Παπαστεργή ενώ «όχι» ψήφισε ο κ. Τάκης Πότσος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο οποίος πάντως δεν αποχώρησε.

Εισηγούμενος το θέμα ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, κ. Μιχάλης Παλαιολόγος, μίλησε, μεταξύ άλλων, για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν αυτό το διάστημα, και τόνισε ότι στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να μην απαξιωθεί η πόλη στον τομέα της καθαριότητας. Ακόμη, ευχαρίστησε τους εργαζόμενους για τις προσπάθειες που κατέβαλαν. Στη συνέχεια, εξήγησε στο Σώμα ότι θα λάμβαναν μία καταρχήν απόφαση για την αναγκαιότητα να προχωρήσει ο Δήμος σ’ αυτό το διαγωνισμό.


Αναπτύσσοντας τα επιχειρήματα της Δημοτικής Αρχής, ο κ. Παλαιολόγος ανέφερε ότι το προσωπικό της Καθαριότητας δεν επαρκεί, ότι ο στόλος είναι πεπαλαιωμένος κτλ. Σχετικά με το νέο διαγωνισμό είπε ότι έχει πολλές αλλαγές σε σχέση με τον προηγούμενο οι οποίες προέκυψαν από τις ανάγκες που αφουγκράστηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Από την αρχή, όμως, ήταν εμφανές ότι η Δημοτική Αρχή δεν θα έβρισκε τη συναίνεση που επιθυμούσε. Μάλιστα, ο κ. Χατζηευθυμίου πρότεινε την αναβολή της συζήτησης ώστε να επεξεργαστούν καλύτερα την πρόταση. Σημειώνεται, ακόμη, ότι στο Δημαρχείο μετέβησαν και μέλη της Διοίκησης του Συλλόγου των εργαζομένων στο Δήμο που εκείνη την ώρα είχαν συνέλευση αλλά δεν μπήκαν στην αίθουσα. Πάντως, εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους σε μέλη της Δημοτικής Αρχής.

Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, συμφώνησε με την πολιτική εισήγηση του Αντιδημάρχου, ωστόσο εξέφρασε τη διαφωνία του με κάποιες λέξεις που χρησιμοποίησε όπως «αστοχία» για τον προηγούμενο διαγωνισμό και η παραδοχή «δεν τα καταφέραμε». Όπως είπε, ο λόγος που πέρυσι μπλόκαρε ο διαγωνισμός είναι επειδή οι ανάδοχοι δεν είχαν την πιστοληπτική ικανότητα.

Είπε, ακόμη, ότι μέχρι τέλη Μαρτίου θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένο το ΚΔΑΥ. Αρνητικός ήταν ο Δήμαρχος στην πρόταση για αναβολή του θέματος λέγοντας ότι από τη μια (σ.σ. η μειοψηφία) κάνει κριτική ότι…ζέχνει η πόλη και από την άλλη όταν έρχεται η σύμβαση ζητάει αναβολή.

Θέλησε ακόμη να διαμηνύσει ότι δεν κινδυνεύει καμία θέση εργαζόμενου και εξήρε τις προσπάθειές τους αυτό το διάστημα, λέγοντας μάλιστα ότι, κάποια στιγμή, είπαν στον ίδιο «αμάν, πότε θα έρθει ο ιδιώτης»! Κλείνοντας, ζήτησε τη συγκατάθεση και τη σύμπραξη της μειοψηφίας και ανέφερε ότι μετά από δέκα ημέρες θα έρθει στην Οικονομική Επιτροπή η κατάρτιση των όρων της διακήρυξης.

“Σφυροκόπημα” από τη μειοψηφία
Στις τοποθετήσεις τους, οι επικεφαλής της μειοψηφίας εξέφρασαν τη διαφωνία τους με πολλά σημεία της εισήγησης, όπως για την παραχώρηση της λειτουργίας του ΚΔΑΥ. Ο κ. Καρίκης…αναρωτήθηκε μήπως δημιουργείται μία εικόνα ότι δεν δίνουμε πολλά στον ιδιώτη αλλά στην πράξη του δίνουμε σχεδόν το σύνολο της καθαριότητας ενώ χαρακτήρισε «πολύ άσχημη» μία αναφορά για τους εργαζόμενους. Στη συνέχεια, ξεκαθάρισε ότι λόγω των αμφιβολιών που έχουν δεν μπορούν ως παράταξη να εγκρίνουν την εισήγηση.

Κριτική ήταν και η στάση που κράτησε ο κ. Χατζηευθυμίου ο οποίος είπε ότι ζήτησαν αναβολή για να πετύχουν καλύτερη οργάνωση στην καθαριότητα. Ανέφερε, ακόμη, ότι ένας λόγος για τον οποίο δεν πέτυχε η καθαριότητα είναι η έλλειψη εξοπλισμού και ότι εδώ υποκρύπτεται αγορά εξοπλισμού χωρίς διαγωνισμό αφού είναι υποχρέωση του αναδόχου να διαθέτει αυτό το υλικό ενώ όταν αποχωρήσει θα το πάρει. Εξέφρασε, ακόμη, τη διαφωνία του για την παραχώρηση της λειτουργίας του ΚΔΑΥ.

Ήταν, όμως, η τοποθέτηση της παράταξης «ΡΟΠΟΑΝ» που, απόντος του κ. Υψηλάντη, έγινε από την κα Ευαγγελία Παναή, που προκάλεσε αίσθηση αλλά και ένταση με τον Δήμαρχο. Η κα Παναή διάβασε την τοποθέτηση της παράταξής της  και, καταρχήν, θύμισε ότι για τον προηγούμενο είχαν πει στη Δημοτική Αρχή ότι είχαν στήσει «έναν διαγωνισμό που κατέληξε σε φιάσκο» και ότι «δεν είστε ικανοί να διοικήσετε ούτε κοτέτσι»!


Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η Δημοτική Αρχή είναι κολλημένη στο πως θα ξεπουλήσει την πιο βασική υπηρεσία που είναι υποχρεωμένος να παρέχει ο Δήμος στους πολίτες. Και συμπλήρωσε: «Γιατί χρειάζεστε χρόνο, χρόνο αναγκαίο για τις φιέστες, τα πανηγύρια και τη μόστρα»!

Στο σημείο αυτό, όμως, ο Δήμαρχος, εμφανώς εκνευρισμένος, σηκώθηκε από τα έδρανα και αποχώρησε επιδεικτικά την ώρα που μιλούσε η κα Παναή. Μάλιστα, εκτός μικροφώνου τη ρώτησε εάν αυτά τα έγραψε ο κ. Υψηλάντης, με την κα Παναή να απαντάει καταφατικά και τον ίδιο να λέει «ας ήταν εδώ να τα πει, ν’ ακούσει την απάντηση». Τότε η κα Παναή του είπε ότι απουσιάζει και «θα τ’ ακούσετε έτσι κι αλλιώς», με τον κ. Χατζηδιάκο να λέει, καθώς έβγαινε από την αίθουσα, «απαξιώ»!

Και η κα Παναή συνέχισε, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι  «αμετανόητοι ξαναφέρνουν μια ξαναζεσταμένη σούπα», και οδηγούν το Δήμο σε περιπέτειες και τους πολίτες σε αδιέξοδα, σε μια εποχή κρίσης. Όπως είπε, θα διατηρήσουν ακέραιη μια υπηρεσία που θα την πληρώνουμε 7.000.000€/χρόνο, χωρίς να κάνει τίποτα και εκχωρούν ένα πακέτο τουλάχιστον 4.500.000€/χρόνο σε εργολάβο, για να κάνει τη δουλειά.

«Η εισήγησή σας και τότε και σήμερα ήταν και είναι θολή και τολμούμε να πούμε  μαγειρεμένη», είπε ακόμη και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι “φουσκώνουν” τεχνηέντως  το δήθεν αναγκαίο έργο έχοντας απαξιώσει δυο χρόνια τώρα την υπηρεσία, παρουσιάζοντάς την περίπου ως ανίκανη να διαχειριστεί την καθαριότητα.

Είπε, ακόμη, ότι παρά τις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής να φανεί το αντίθετο, στον εργολάβο δίνεται το 90% της δουλειάς και αφήνουν στην υπηρεσία να μαζέψει τη σαβούρα στα στενάκια των μικρών χωριών. Επίσης, εκχωρείται το ΚΔΑΥ, ως τμήμα μιας σύμβασης παροχής υπηρεσιών, ενώ είναι δημοτικό ακίνητο και η μίσθωσή του διέπεται από άλλη νομοθεσία και ο διαγωνισμός γίνεται με προφορική πλειοδοσία.

Κλείνοντας, η κα Παναή κατέστησε σαφές ότι  θα καταψηφίσουν την εισήγηση αλλά καταγγέλλουν και τις πρακτικές τους στο Ροδιακό λαό! Είπε, συγκεκριμένα: «Πρακτικές μιας δημοτικής αρχής, που βολοδέρνει, που δήθεν ασχολείται με τα προβλήματα αλλά στην ουσία τα ξεφορτώνεται, προκειμένου να συνεχίσει απερίσπαστη να ασχολείται με το μοναδικό που ξέρει να κάνει καλά, το φαίνεσθαι!», όπως είπε και ζήτησε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία δεδομένου ότι απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των μελών του δ.σ (σ.σ.24 θετικές ψήφοι).

Από την πλευρά του, ο κ. Πότσος επανέλαβε τη θέση της παράταξής του που είναι πολιτική,  ότι δηλαδή αυτό ήταν το σχέδιο του «Καποδίστρια» και του «Καλλικράτη» από την αρχή, η σταδιακή ιδιωτικοποίηση δράσεων και η διάλυση των εργασιακών σχέσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το ζήτημα για τους ίδιους δεν είναι η διαφοροποίηση πάνω στην εισήγηση αλλά «ναι» ή «όχι» στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης.

Κατά τις τοποθετήσεις που ακολούθησαν, μέλη των παρατάξεων της μειοψηφίας άσκησαν κριτική για τους χειρισμούς της Δημοτικής Αρχής στον τομέα αυτό και, στον αντίποδα, τα μέλη της πλειοψηφίας υπεραμύνθηκαν των ενεργειών της και, βέβαια, της αναγκαιότητας του διαγωνισμού. Το κλίμα, όμως, ήταν τεταμένο και, έτσι, δεν έλειψαν οι αντεγκλήσεις ανάμεσα σε συμβούλους μειοψηφίας και πλειοψηφίας, όπως μεταξύ του Αντιπροέδρου του δ.σ. κ. Σάκη Στάγκα και του Αντιδημάρχου κ. Δώρου Κωνσταντίνου ενώ την αγανάκτησή του δεν έκρυψε και ο κ. Παλαιολόγου.

Κάπου εκεί, η κα Παναή, επίμονα, ζήτησε το λόγο και είπε ότι υπάρχει σοβαρό θέμα με τη συμπεριφορά του Δημάρχου, ειδικά απέναντι σε κάποιον που λείπει, εννοώντας προφανώς τον κ. Υψηλάντη, καθώς, όπως είπε, μίλησε απαξιωτικά. Στη συνέχεια, ζήτησε από τον Δήμαρχο να ανακαλέσει και να ζητήσει συγνώμη.

Στη συνέχεια, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Καθαριότητας κ. Νίκος Ρόδης ανέλυσε την πρόταση. Ο κ. Καρίκης, όμως, έθεσε πέντε συγκεκριμένα ερωτήματα για τα οποία απαίτησε απαντήσεις: Ειδικότερα, ποιο ποσοστό του έργου θα καλύπτει η υπηρεσία και ποιο ο ιδιώτης, πως θα ελέγχεται ο αριθμός των δρομολογίων και εάν είναι νόμιμη η διαδικασία που τηρείται για το ΚΔΑΥ αυτή τη στιγμή ή θα μπλοκάρει ο διαγωνισμός.

Τα όσα είπε ο υπηρεσιακός, μεταξύ των οποίων και ότι, κατά πληροφορίες, η νομική υπηρεσία λέει ότι η διαδικασία είναι νόμιμη, κάθε άλλο παρά ικανοποίησαν τον επικεφαλής της μείζονος και, παρ’ όλο που δεν μας έχει συνηθίσει, ο κ. Καρίκης ανέβασε κι εκείνος τους τόνους, εμφανώς αγανακτισμένος. Όπως είπε, πρόκειται για μία σύμβαση 18 εκατ. ευρώ και οι υπηρεσιακοί δεν μπορούν ν’ απαντήσουν, εκτός και αν αναλαμβάνει ο Δήμαρχος την ευθύνη ότι δεν θα μπλοκαριστεί ο διαγωνισμός, κάτι στο οποίο συνηγόρησε και ο κ. Χατζηευθυμίου.

Στη συνέχεια, ο κ. Καρίκης κάλεσε τη Δημοτική Αρχή να αναλάβει την ευθύνη ότι δεν θα ακυρωθεί ο διαγωνισμός και, όπως είπε, εάν υπάρξει εμπλοκή με τον διαγωνισμό τότε να παραιτηθεί!

“Έκρηξη”  Δημοτικής Αρχής
“Ξέσπασε” στη δευτερολογία του ο κ. Παλαιολόγος ο οποίος είπε «δείχνοντας» προφανώς τον κ. Καρίκη: «Δεν περίμενα σε καμία των περιπτώσεων να έχουμε μία τέτοια εξέλιξη και πολύ περισσότερο πράγματα τα οποία σε άλλο ρόλο, όταν ήμασταν Δημοτική Αρχή, να έχουμε συγκεκριμένες παραδοχές, συγκεκριμένα νούμερα, έλεγχο στις διαδικασίες, να ερχόμαστε τώρα και να ρωτάμε τον υπηρεσιακό, φίλε Στράτο, λες και είμαστε στο Δικαστήριο», είπε προκαλώντας την αντίδραση του κ. Καρίκη. Ο Αντιδήμαρχος συνέχισε θυμίζοντας ότι ήταν και οι δύο στην ίδια Δημοτική Αρχή, και είπε υψώνοντας τη φωνή του:

«Εγώ δεν δέχομαι και δεν ανέχομαι ούτε τις ταμπακέρες ούτε τα μαγειρέματα», ενώ θύμισε ότι οι ιδιώτες στο Δήμο ήταν από πολύ παλιά. Διαμαρτυρήθηκε, ακόμη, για αυτά που είπε ο κ. Καρίκης περί παραίτησης του Δημάρχου και κατέληξε λέγοντας:  «Λυπάμαι. Ήρθα εδώ για να υπηρετήσω, για να προσφέρω για τον τόπο. Αλλά, δυστυχώς, αν δεν αλλάξουμε όλοι μυαλά και πρακτικές, και πρώτος εγώ, καλύτερα να πάμε σπίτια μας».

Σε τόνο…ανάλογο της όλης συζήτησης έκλεισε το θέμα ο Δήμαρχος στην καταληκτική του τοποθέτηση. Ο κ. Χατζηδιάκος, παρ’ όλο που αρχικά είχε πει ότι δεν ήθελε να σηκώσει τους τόνους ούτε το γάντι, ρώτησε ωστόσο ποιος άλλος στη θέση του θα άκουγε «στη δήθεν πολιτική τοποθέτηση», να εξυβρίζεται και να συκοφαντείται αλλά δήλωσε ότι σέβεται το σύνολο του δ.σ.

Είπε, όμως, στη συνέχεια εκτοξεύοντας προφανώς τα βέλη του προς τον κ. Υψηλάντη: «Αν ήταν ο ίδιος που έγραψε το χειρόγραφο και το διάβασε σαν…καλό σχολιόπαιδο η κα Παναή, θα καθόμουν και θα τον έβλεπα στα μάτια, να δούμε ποιος μαγειρεύει και ποιος μαγείρευε. Να δούμε ποιος έπαιρνε τα χιλιάρικα όταν ήταν σε πόστα και ποιος υπηρετεί και ποιος πληρώνει απ’ την τσέπη του γιατί τιμά το ρόλο του Δημάρχου», είπε και ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τον τόνο της φωνής του συνέχισε λέγοντας: «Εγώ τέτοιες μομφές δεν δέχομαι και το ‘χω δείξει στη ζωή μου και αλίμονο σ’ αυτόν που θα μου πει τόσο δα σε θέματα εντιμότητας»!

Ενδεικτικό, μάλιστα, της ενόχλησης του Δημάρχου ήταν αυτό που ανέφερε ότι κάποτε είπε σε έναν Δικαστή «αλίμονο σ’ αυτόν που θα μου θίξει την τιμή και την υπόληψη». Τότε εκείνος του είχε πει ότι μ’ αυτό καταλαβαίνει ότι θα προχωρήσει σε αγωγές και μηνύσεις και ο κ. Χατζηδιάκος του απάντησε: «Τι λέτε κύριε Πρόεδρε; Αγωγές και μηνύσεις; Τον πρωτόγονο  τρόπο και θα τον φέρω επιτόπου και αν έχει κότσια να μου κάνει μήνυση. Αυτό λέω, λοιπόν, και τώρα»!

Για τα περί παραίτησης ο Δήμαρχος σχολίασε ότι πρόκειται για…ευσεβείς πόθους και θέλησε να θυμίσει τι τράβηξαν, όπως είπε, τον πρώτο χρόνο της θητείας ενώ απευθυνόμενος, προφανώς, προς  τον κ. Καρίκη μίλησε σε ιδιαίτερα προσωπικό τόνο και είπε: «Και δεν είχατε την ευθυξία να πείτε συγνώμη γιατί σύρατε ολόκληρο Δήμο στο ΣτΕ. Δεν είχατε την ευθιξία μέχρι τώρα να ζητήσετε συγνώμη και εγώ επειδή είμαι ξεκάθαρος και θα ‘πρεπε για να σας τιμωρήσω να σας ζητήσω και τη δικαστική δαπάνη ακόμα. Δεν το’ κανα γιατί δεν την έχω ανάγκη. Αυτό προς απάντηση γι’ αυτούς που λένε ότι μεγειρεύουμε.

Δόξα τω Θεώ, δούλεψα τριανταπέντε χρόνια δικηγόρος και τριανταπέντε χρόνια συμβολαιογράφος η γυναίκα μου και έχω να ζήσουν και τα δισέγγονά μου. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Και αν θέλουν κάποιοι να έχουν οφέλη από την καθαριότητα, εγώ θέλω το Δήμο μου. Και αυτό το Δήμο σαν Δήμαρχος έχω υποχρέωση από την τσέπη να ξοδεύω. Γι’ αυτό, λοιπόν, μην ξανακούσω τίποτε»!

Ακολούθησε η ονομαστική ψηφοφορία κατά την οποία είχαν ήδη αρχίσει να αποχωρούν οι παρατάξεις της μειοψηφίας.