Πανελλήνιο συνέδριο για τα Μαθηματικά στη Ρόδο

Σήμερα αύριο και μεθαύριο διεξάγεται στο νησί μας το 2ο πανελλήνιο συνέδριο, με θέμα «Το εκπαιδευτικό υλικό στα μαθηματικά και το εκπαιδευτικό υλικό στις φυσικές επιστήμες: μοναχικές πορείες ή αλληλεπιδράσεις;»

Θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου Αιγαίου στο κτίριο «Κλεόβουλος» όπου θα πραγματοποιηθεί και η τελετή έναρξης στις 5 σήμερα το απόγευμα.  Συνδιοργανώνεται από το εργαστήριο μαθησιακής τεχνολογίας και διδακτικής μηχανικής του ΤΕΠΑΕΣ του πανεπιστημίου Αιγαίου, το εργαστήριο φυσικών επιστημών του ΠΤΔΕ του πανεπιστημίου Αιγαίου, την περιφέρεια νοτίου Αιγαίου και το κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης «Γεώργιος Γεννηματάς» και τελεί υπό την αιγίδα του της σχολής ανθρωπιστικών επιστημών του πανεπιστημίου Αιγαίου.
Την οργάνωσή του έχουν αναλάβει η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΤΕΠΑΕΣ Χρυσάνθη Σκουμπουρδή και ο επίκουρος καθηγητής του ΠΤΔΕ του πανεπιστημίου Αιγαίου Μιχάλης Σκουμιός.

Στο συνέδριο θα συμμετέχουν ως προσκεκλημένοι ομιλητές η Maria Bartolini Bussi καθηγήτρια του πανεπιστημίου της Modena και του Reggio Emilia της Ιταλίας, η Μαρία Καλδρυμίδου καθηγήτρια του πανεπιστημίου Ιωαννίνων ο Βασίλης Τσελφές καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών, ο Ιωάννης Χατζηγεωργίου καθηγητής του πανεπιστημίου Αιγαίου και ο Χρόνης Κυνηγός καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών.

Για τη διοργάνωση του συνεδρίου μίλησαν χτες το πλαίσιο συνέντευξης τύπου ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος δια βίου μάθησης Άγγελος Ανανίας, καθώς επίσης και τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής Χρυσάνθη Σκουμπουρδή και Μιχάλης Σκουμιός.

Ειδικότερα ο κ. Ανανίας ανέφερε ότι το πρώτο πανελλήνιο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε ήταν η πρώτη δράση που υποστήριξε η περιφέρεια σε θέματα παιδείας όταν ανέλαβε ως περιφερειακή αρχή. «Σταθερά προσανατολισμένη στις βασικές της αρχές στηρίζει και αναδεικνύει δράσεις που ωφελούν την παιδεία την εκπαίδευση και το επιστημονικό δυναμικό των νησιών μας.

Ειδικά για το τελευταίο είμαστε υπερήφανοι τόσο για την επιστημονική όσο και για την κοινωνική του δράση. Παρά την οικονομική ασφυξία στην οποία βρισκόμαστε αναζητούμε τρόπους για να συνεχίσουμε και να παράγουμε αποτέλεσμα ορατό και μετρήσιμο καθημερινά» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της η κα Σκουμπουρδή:  η ιδέα για τη διοργάνωση των συνεδρίων ξεκίνησε με δειλά βήματα γιατί υπήρχε στην αρχή κάποιος δισταγμός, αλλα ξεπεράστηκε από το ενδιαφέρον και την εμποστοσύνη που έδειξαν πλήθος ερευνητών με την κατάθεση των εργασιών τους προ διετίας.

«Το δεύτερο συνέδριο έρχεται να συνεχίσει τον προβληματισμό και το διάλογο που αναπτύχθηκε στο πρώτο. Προσκαλέσαμε ερευνητές  να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους και τα αποτελέσματα των ερευνών τους για το εκπαιδευτικό υλικό στα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες.

Τα σημερινά προβλήματα δε λύνονται μόνο με τη βοήθεια μίας μόνο επιστήμης. Επίσης όπως αποδεικνύεται τα τελευταία χρόνια αρκετοί μαθητές έχουν χαμηλές επιδόσεις σε αυτά τα μαθήματα ενώ διαπιστώνεται και μία μείωση του ενδιαφέροντος και των κινήτρων των μαθητών απέναντι σε αυτά τα μαθήματα.
Στόχος λοιπόν είναι η βελτίωση της ποιότητας των προγραμμάτων του εκπαιδευτικού υλικού και της διδασκαλίας.» είπε η κα Σκουμπουρδή.

Τέλος ο κ. Σκουμιός από την πλευρά του έκανε γνωστό ότι στο συνέδριο θα παρουσιαστούν 80 εργασίες ενώ περιλαμβάνει προσκεκλημένες ομιλίες προφορικές ανακοινώσεις και ένα στρογγυλό τραπέζι στο κλείσιμό του.  Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ,ερευνητές ,φοιτητές των παιδαγωγικών τμημάτων από τα πανεπιστήμια της χώρας. Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει μεγάλη συμμετοχή καθώς αναμένεται να πάρουν μέρος περίπου 400 άτομα.

Οι κ.κ. Σκουμιός, Ανανίας και η κ. Σκουμπουρδή στη χθεσινή συνέντευξηΟι κ.κ. Σκουμιός, Ανανίας και η κ. Σκουμπουρδή στη χθεσινή συνέντευξη