Κάθειρξη 19 ετών  σε Τούρκο για τη μεταφορά μεταναστών

«Βαριές» ποινές επιβλήθηκαν από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε αλλοδαπούς διακινητές για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στα νησιά μας.

Πιο συγκεκριμένα το δικαστήριο καταδίκασε σε συνολική ποινή κάθειρξης 16 ετών και φυλάκιση 9 μηνών καθώς και χρηματικό πρόστιμο 21.500 ευρώ με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη, 29χρονο Τούρκο ο οποίος μετέφερε με πολυεστερικό σκάφος πριν από ένα χρόνο, 12 Σύριους μεταξύ των οποίων και γυναικόπαιδα στην Κω.

Μάλιστα το σκάφος βυθίστηκε και οι λιμενικοί χρειάστηκαν να διασώσουν τους πρόσφυγες, ενώ ο διακινητής του συνελήφθη μετά από καταδίωξη!

Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον 29χρονο Τούρκο για την μεταφορά των μεταναστών χωρίς τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου επιβάλλοντας του ποινή κάθειρξης 5 ετών και 10000 ευρώ για κάθε μεταφερόμενο, ένοχο για την πρόκληση ναυαγίου για την οποία καταδικάστηκε σε φυλάκιση 2 ετών, ένοχο και για παράνομη είσοδο στη χώρα όπου του επιβλήθηκε φυλάκιση 6 μηνών και 1500 ευρώ χρηματικό πρόστιμο, ενώ αθωώθηκε για τις κατηγορίες της έκθεσης και της απείθειας.

Το περιστατικό είχε σημειωθεί στις 21 Οκτωβρίου 2015 στις 11 παρά 20 το βράδυ όταν πλωτό σκάφος δύναμης FRONTEX, το οποίο βρισκόταν σε περιπολία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης θαλάσσια σύνορα '”ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2015» εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή “ΑΚΡ. ΛΟΥΡΟΣ” της Κω, πολυεστερικό ταχύπλοο σκάφος, ο κυβερνήτης του οποίου δεν συμμορφώθηκε στα ηχητικά και φωτεινά σήματά του.

Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, ακολούθησε καταδίωξη με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του ταχύπλοου σκάφους, το οποίο διαπιστώθηκε ότι παρουσίαζε έντονη εισροή υδάτων ενώ ο χειριστής του αποπειράθηκε να διαφύγει πέφτοντας στη θάλασσα.

Άμεσα το πλήρωμα του πλωτού προέβη στη διάσωση των 12 αλλοδαπών προσφύγων, καθώς και την περισυλλογή και σύλληψη του 29χρονου αλλοδαπού χειριστή. Στη συνέχεια οι 4 άνδρες, 3 γυναίκες και 5 παιδιά όλοι πρόσφυγες Συριακής καταγωγής μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Κω.

Επίσης το ίδιο δικαστήριο καταδίκασε σε συνολική κάθειρξη 19 ετών και φυλάκιση 3 μηνών και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 24.500 ευρώ με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη, 32χρονο Τούρκο ο οποίος είχε συλληφθεί πέρυσι να μεταφέρει 15 πρόσφυγες και μετανάστες στη Σύμη.

Ειδικότερα το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον αλλοδαπό διακινητή για την μεταφορά χωρίς τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου και του επέβαλε ποινή 5 ετών κάθειρξης και 10000 ευρώ χρηματικό πρόστιμο για κάθε μεταφερόμενο καθώς και 6 μήνες φυλάκιση και 1500 ευρώ χρηματικό πρόστιμο για την παράνομη είσοδο στη χώρα.

Η σύλληψη του 32χρονου Τούρκου είχε γίνει στις 4 Νοεμβρίου 2015 στην περιοχή Άγιος Γεώργιος της Σύμης όπου προσάραξε με το σκάφος με το οποίο και μετέφερε από τα τουρκικά παράλια ένα Σύριο και 14 Ιρακινούς.

Ένοχος κρίθηκε από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου 36χρονος Τούρκος για την μεταφορά 19 αλλοδαπών από το Μποντρούμ της Τουρκίας στην Κω στις 21 Οκτωβρίου 2015.

Το δικαστήριο επέβαλε τρία χρόνια φυλάκιση και 111 μήνες (από αυτά θα εκτίσει τα 10 χρόνια) και 23.000 ευρώ χρηματικό πρόστιμο μετατρεπόμενη προς 5 ευρώ την ημέρα με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Τέλος συνολική ποινή φυλάκισης ενός έτους 91 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 35.000 ευρώ με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη επιβλήθηκε σε 39χρονο από το Ιράκ για την μεταφορά 31 αλλοδαπών στις 5 Νοεμβρίου 2015 στο Φαρμακονήσι.

Συνήγορος υπεράσπισης παραστάθηκε ο κ. Νικήτας Μπόλκας.