Κλείνουν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας στα Δωδεκάνησα στις 15 Νοεμβρίου

Να δοθούν άμεσα λύσεις στην στελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ζητά με σημερινή απόφαση του το περιφερειακό συμβούλιο που ομόφωνα αποφάσισε εάν αυτό δεν γίνει, να κλείσει στις 15 Νοεμβρίου τις υπηρεσίες σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων.

Ομόφωνα όλες οι παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, στη συνεδρίαση που γίνεται στη Σύρο, ενέκριναν την πρόταση του περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα ομοψυχίας και ενότητας  για την  δραστική αντιμετώπιση του προβλήματος της δραματικής υποστελέχωσης των υπηρεσιών της Περιφέρειας, αλλά και των Δήμων του Νοτίου Αιγαίου.

Με την σημερινή του απόφαση το Περιφερειακό Συμβούλιο αναφέρει σε δήλωση του ο κ. Χατζημάρκος  «στέλνει  τελεσίγραφο στην κυβέρνηση, μέχρι τις 15 Νοεμβρίου να προχωρήσει στην υλοποίηση της δέσμευσης που επανειλημμένως έχουν αναλάβει οι αρμόδιοι υπουργοί, για την κατά προτεραιότητα στελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και των Δήμων στο Νότιο Αιγαίο. Αν μέχρι την ημερομηνία αυτή δεν υπάρξει ανταπόκριση, τότε η Περιφέρεια, στις 15 Νοεμβρίου θα προχωρήσει σε κλείσιμο των υπηρεσιών της.»

Αμέσως μετά την ψηφοφορία, ο κ. Χατζημάρκος ευχαρίστησε όλες τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου καθώς και τα Σωματεία Εργαζομένων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου  για την ομόθυμη στάση τους, λέγοντας πως ο Υπουργός Εσωτερικών την ερχόμενη Δευτέρα θα πρέπει να βρει στο γραφείο του αποτυπωμένο το μήνυμα ότι η νησιωτική Ελλάδα κλείνει, αφού δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει να υφίσταται η σημερινή, αδιανόητη κατάσταση. 

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αναφέρει:

Το κλείσιμο των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στις 15 Νοεμβρίου και εφόσον μέχρι τότε δεν έχουν αναληφθεί οι υπεσχημένες κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την στελέχωσή τους, αποφάσισε ομόφωνα σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, που συνεδρίασε στη Σύρο.

Σύσσωμες  οι παρατάξεις υπερψήφισαν την πρόταση του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου, για κλείσιμο των Υπηρεσιών, αλλά και για την ανάγκη να σταλεί προς την κυβέρνηση ένα μήνυμα ομοθυμίας και αποφασιστικότητας από το πολιτικό προσωπικό και τους εργαζόμενους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, εκπρόσωποι των οποίων παρίσταντο στη συνεδρίαση, να διεκδικήσουν με κάθε τρόπο την επίλυση του προβλήματος της υποστελέχωσης που έχει λάβει τρομακτικές διαστάσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις νησιωτικές κοινωνίες.

 

 

Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, παρά τα συνεχή διαβήματα, παραμένει η πιο υποστελεχωμένη Περιφέρεια της χώρας, γεγονός που επιδεινώνεται λόγω του νησιωτικού χαρακτήρα της. Το πρόβλημα σε όλες του τις διαστάσεις και τα παρελκόμενα του στη ζωή των νησιωτών έχει  εκθέσει επανειλημμένως ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος στους καθ’ ύλιν αρμοδίους Υπουργούς, Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Χριστόφορο Βερναρδάκη, οι οποίοι έχουν δεσμευτεί για προσλήψεις κατά προτεραιότητα στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, στην Περιφέρεια, με την κάλυψη 250 κενών θέσεων, αλλά και σε μικρούς Δήμους, με την επίκληση μάλιστα και των δηλώσεων του ιδίου του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα για σεβασμό στην νησιωτικότητα και στην ανάγκη εφαρμογής ουσιαστικών νησιωτικών πολιτικών.

Οι δραματικές ελλείψεις προσωπικού έχουν ως αποτέλεσμα, οι υπάρχοντες υπάλληλοι της Περιφέρειας και προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του πολυνησιακού συμπλέγματος Κυκλάδων και  Δωδεκανήσων, να εργάζονται σε «αδιανόητες συνθήκες», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Περιφερειάρχης, για να προσθέσει ότι  « η κατάσταση αυτή έχει ως  συνέπεια σοβαρές  οργανωτικές και λειτουργικές δυσχέρειες και αδυναμίες, που καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολο το έργο των Υπηρεσιών, οι οποίες αδυνατούν να προσφέρουν στους νησιώτες το επίπεδο των υπηρεσιών που εκ του ρόλου τους οφείλουν».

Με δεδομένο ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αδυνατεί να συνεχίσει την λειτουργία της υπό αυτές τις συνθήκες, το Περιφερειακό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε να θέσει στην κυβέρνηση  το χρονικό όριο της 15ης Νοεμβρίου, για την υλοποίηση των δεσμεύσεων της.

Εφόσον το διάστημα αυτό παρέλθει χωρίς αποτέλεσμα, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα προχωρήσει στο κλείσιμο των Υπηρεσιών της, πρόθεση και αναγκαιότητα για την οποία ο Περιφερειάρχης έχει ήδη ενημερώσει τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, σε πρόσφατη συνάντησή τους στο Υπουργείο, όπου συζητήθηκε διεξοδικά το θέμα.