Λαμπερές ιστορίες φωτιάς

Η Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου συμμετέχει στην πανελλαδική επικοινωνιακή δράση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού  με τίτλο Περιβάλλον και Πολιτισμός και θέμα  «Παντέχνου πυρός σέλας - Λαμπερές ιστορίες φωτιάς»   με εκδηλώσεις που απευθύνονται στο κοινό και τις σχολικές μονάδες της Ρόδου και έχουν τίτλο: «Ρόδος 1856. Η καταστροφική έκρηξη που δημιούργησε ένα  Σχολείο».

 Αναφέρονται  στο  ιστορικό γεγονός της  ανάφλεξης της πυρίτιδας , που βρισκόταν αποθηκευμένη στο υπόγειο του Καμπαναριού  της  εκκλησίας  του Αγίου Ιωάννη των Ιπποτών και της  έκρηξης που την ακολούθησε στις 6 Νοεμβρίου  του 1856.

Μέσα σε μία στιγμή που ο χρόνος σταμάτησε, εξαφανίστηκε η μεγάλη εκκλησία μαζί με πολλά ακόμη σημαντικά κτίρια της ιπποτικής συνοικίας. Ο ριζικός  μετασχηματισμός της περιοχής της έκρηξης  είχε ως  επιστέγασμα την κατασκευή από τους Οθωμανούς, το 1876, ενός  μνημειακών διαστάσεων Νεοκλασικού Σχολείου.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν:
-Παρασκευή 21 Οκτωβρίου ,ώρα 9.30π.μ -13.30 μ.μ

Πρόσκληση σχολικών μονάδων που θα επισκεφθούν τους χώρους του νεοκλασικού σχολείου-εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη των Ιπποτών, θα λάβουν προφορική και έντυπη ενημέρωση για το ιστορικό γεγονός και θα παρακολουθήσουν προβολή της ταινίας: «Ρόδος 1856.Όταν σταμάτησε ο χρόνος» διάρκειας 15 λεπτών.
Η επιλογή  θα γίνει, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία, με σειρά προτεραιότητας και τόπος συνάντησης θα είναι η εξωτερική κεντρική είσοδος του Παλατιού του μεγάλου μαγίστρου .

-Σάββατο 22 Οκτωβρίου ,ώρα 7.30 μ.μ. στην μεγάλη αίθουσα του Καταλύματος της Ισπανίας στην οδό Ιπποτών
Κεντρική εκδήλωση  του εορτασμού, με τη στήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, η οποία θα περιλάβει:

-Ομιλία της αρχαιολόγου Νατάσσας Ψαρολογάκη με τίτλο:
«Η έκρηξη του 1856. Ιστορικά γεγονότα-ανασκαφικά δεδομένα»

-Ομιλία του αρχιτέκτονα Γιώργου Ντέλλα  με τίτλο: «Το διατηρητέο νεοκλασικό Σχολείο της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου»

-Την προβολή της ταινίας του Αλέξανδρου Λουιζίδη ,παραγωγής της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου του ΥΠΠΟΑ, με τίτλο: «Ρόδος 1856. Όταν σταμάτησε ο χρόνος»