Με κάμερες θα εντοπίζονται όσοι  ρίχνουν λύματα στους αγωγούς της Ρόδου

Τσουχτερά πρόστιμα τα οποία ξεκινούν από 1.000 και φθάνουν έως και τις 5.000 ευρώ σε πρώτη φάση, επέβαλαν τις τελευταίες μέρες οι υπηρεσίες της ΔΕΥΑΡ,  έπειτα από έρευνα που έκαναν και διαπίστωσαν ότι πάνω από 30 συμπολίτες μας, είχαν κάνει παράνομες συνδέσεις, στέλνοντας στο δίκτυο όμβριων τα λύματα από τα σπίτια τους!

Οι περιπτώσεις αυτές, εντοπίστηκαν με τον ειδικό εξοπλισμό που διαθέτει η ΔΕΥΑΡ και τα αρμόδια συνεργεία. Πρόκειται για ρομποτικό μηχάνημα, το  οποίο  κατευθύνεται (με την βοήθεια των τεχνικών της ΔΕΥΑΡ) μέσα στα φρεάτια με ειδικό καλώδιο και η οποία διαθέτει μικροσκοπική αδιάβροχη κάμερα και ειδικό φωτισμό, προκειμένου έτσι να εντοπίζει σε απόσταση δεκάδων μέτρων, που έχουν γίνει παράνομες συνδέσεις και από ποιους, σε αγωγούς.

Το υλικό προβάλλεται απευθείας σε ειδική οθόνη και αξιολογείται επιτόπου από τα ειδικά στελέχη που διαθέτει η ΔΕΥΑΡ. Αν απαιτηθεί να γίνουν εκσκαφές ή να χρησιμοποιηθούν ειδικά υγρά για να εντοπιστούν οι δράστες, γίνεται επίσης επιτόπου και συντάσσεται στη συνέχεια αναφορά η οποία κοινοποιείται στο αρμόδιο τμήμα της Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης του νησιού μας, έτσι ώστε να επιβληθούν στη συνέχεια τα ανάλογα πρόστιμα.

Μιλώντας στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κος Δημήτρης Τσίκης, επισήμανε ότι μόνο το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν εντοπιστεί 30 καταναλωτές της ΔΕΥΑΡ (σπίτια, καταστήματα και επιχειρήσεις) που είχαν κάνει τέτοιες παράνομες συνδέσεις με αποτέλεσμα σε βάρος τους να κοινοποιηθούν τσουχτερά πρόστιμα.

Οι περιπτώσεις αυτές αντιστοιχούν σε περιοχές της Ρόδου, της Ιαλυσού, της Κρεμαστής και στης Λάρδου.

Οι εντολές για να γίνουν οι έρευνες αυτές δόθηκαν έπειτα από αναφορές – καταγγελίες που έγιναν στην ΔΕΥΑΡ από πολίτες ή έπειτα από υποψίες  που υπήρξαν από τα κλιμάκια των τεχνικών.

Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες οι έλεγχοι αυτοί θα πολλαπλασιαστούν σε ολόκληρο το νησί της Ρόδου, έτσι ώστε να ελεγχθούν μια προς μία όλες οι περιπτώσεις.