Εναλλακτικές λύσεις  για τις οφειλές του δήμου

Το εναλλακτικό σενάριο να πληρώσει άλλες οφειλές του Δήμου Ρόδου και όχι αυτές προς τους προμηθευτές, ώστε να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο που είναι να ζητήσει το Υπουργείο Εσωτερικών πίσω τα χρήματα για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, εξετάζει πλέον ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σάββας Διακοσταματίου, μετά την εμπλοκή που παρουσιάστηκε.

Όπως ενημέρωσε ο ίδιος, χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του, με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων από τη Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού και τη Διεύθυνση Οικονομικών υπηρεσιών.

Το αντικείμενό της είχε να κάνει με τις αποζημιώσεις οι οποίες προκύπτουν από τα πολεοδομικά σχέδια και τις πράξεις εφαρμογών για μετά το 1983 και των αναλογιστικών μελετών πριν το 1983.

Αυτή η σύσκεψη έγινε διότι για τη γνωστή εμπλοκή που δημιουργήθηκε με τα ληξιπρόθεσμα όπου ο Δήμος έχει να διαθέσει χρήματα της τάξεως των 5,9 εκατομμυρίων ευρώ που ήταν η επιχορήγηση από το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά…δεν μπορεί.

Μάλιστα, ο Αντιδήμαρχος απηύθυνε εκ νέου δημόσια έκκληση προς τους προμηθευτές οι οποίοι έχουν οφειλές από ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. να έρθουν  και να τις ρυθμίσουν με δώδεκα δόσεις και να πληρώσουν μόνο μία, ώστε να πάρουν δημοτική ενημερότητα που είναι προϋπόθεση προκειμένου να τους εξοφλήσει ο Δήμος οφειλές από τα ληξιπρόθεσμα.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε εξηγήσει ο Αντιδήμαρχος, οι προμηθευτές του Δήμου είναι ταυτόχρονα και οφειλέτες του.

Με συμβουλές, λοιπόν, κάποιων, όπως είπε ο κ. Διακοσταματίου, δεν έρχονται να αποδεχθούν την πρόταση της παραπάνω ρύθμισης γιατί θεωρούν ότι θα αποκτήσουν υποχρέωση και δέσμευση να πληρώσουν και το υπόλοιπο ποσό.

Παρ’ όλο που ο ίδιος τους το διαβεβαιώνει κατηγορηματικά ότι δεν υφίσταται τέτοια υποχρέωση, αν δεν έρθουν, θα υποχρεωθεί ο Δήμος να επιστρέψει πίσω τα χρήματα, δηλαδή θα χάσει ο Δήμος ένα ποσό της τάξεως των 4,5 εκατ. ευρώ περίπου και αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι εγείρεται μείζον ζήτημα, ειδικά τέτοια εποχή.

Ως γνωστόν, ο Δήμος, αυτό το διάστημα βρίσκεται εν αναμονή της ψήφισης του νόμου του ΥΠΕΣ όπου εκεί προβλέπεται με διαπιστωτική πράξη η διαγραφή των βεβαιωμένων οφειλών, μέχρι την απόφαση του Δικαστηρίου.

Προκειμένου, λοιπόν, να μη χαθούν τα χρήματα, συγκάλεσε χθες αυτή τη σύσκεψη ώστε να εξετάσουν εναλλακτικές, όπως πληρώνοντας ο Δήμος αποζημιώσεις. Δηλαδή, αυτά που οφείλει ο Δήμος για κοινόχρηστους χώρους, π.χ. σχολεία, παιδικές χαρές και ό,τι μπορεί να μπει και να χωρέσει στα υπόλοιπα 4-4,5 εκατ. ευρώ.

Έπρεπε, όμως, ο Αντιδήμαρχος να μάθει ποιος είναι ο μηχανισμός και ποια είναι η διαδικασία. Έτσι, χθες, έδωσε κατευθύνσεις και περιμένει προκειμένου να τρέξουν τη διαδικασία, να συνεννοηθούν και με το Υπουργείο.

Ούτως ή άλλως, όπως εξήγησε, αυτές οι συμφωνίες είναι επί της ουσίας δικαστικές αποφάσεις και σύμφωνα με την εγκύκλιο δικαστικές αποφάσεις μπορούν να πληρωθούν μέσα από το πρόγραμμα ληξιπροθέσμων.

Δηλαδή, εναλλακτικά, ο Αντιδήμαρχος εξετάζει το σενάριο αντί να πληρώσει τους προμηθευτές οι οποίοι δεν έρχονται να κάνουν αυτή τη ρύθμιση, να πληρώσει άλλη οφειλή του Δήμου, η οποία πάει πάλι προς τους δημότες, των οποίων τις περιουσίες έχει δεσμεύσει ο Δήμος, στα πλαίσια του πολεοδομικού σχεδιασμού, προκειμένου να γίνει μία πλατεία, ένα σχολείο κτλ.

 «Πάντως, κάνουμε τα πάντα να μη φύγουν πίσω τα χρήματα», είπε ο Αντιδήμαρχος αφού κατά κάποιον τρόπο πρέπει να τα διοχετεύσουν στον κόσμο ενώ χθες θα είχε νέα συνάντηση με τον Δήμαρχο για το θέμα αυτό.