Στο δίκτυο Λουτροπόλεων η Καλλιθέα

Ενέργειες για να ενταχθούν οι «Πηγές Καλλιθέας» στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ιστορικών λουτροπόλεων, μετά τη θετική γνωμοδότηση για να πάρουν την πιστοποίηση ως ιαματικά λουτρά, γίνονται αυτή την περίοδο από το Δήμο της Ρόδου, με στόχο να μπουν σε μία νέα εποχή.

Συγκεκριμένα, όπως έκανε γνωστό η Αντιδήμαρχος Τουρισμού κα Μαρίζα Χατζηλαζάρου, στις 18-19-20 του μηνός, μετά από πρόσκληση του δικτύου ιστορικών λουτροπόλεων της Ευρώπης, και μετά από μία επεξεργασμένη προσπάθεια που έχει γίνει από το Δήμο το 2015, προκειμένου να ενταχθεί στο συγκεκριμένο δίκτυο, θα επισκεφθούν τις θέρμες salsomaggore στην Ιταλία όπου στόχος είναι να ενταχθούν οι «Πηγές Καλλιθέας» στο δίκτυο αυτό.

Όπως επεσήμανε, οι απαιτήσεις που ζητάει συνάδουν με τις προδιαγραφές που έχει τόσο η Καλλιθέα ως ιστορική ιαματική περιοχή-πηγή όσο και η Ρόδος με τις εγκαταστάσεις, τις ξενοδοχειακές υποδομές αλλά και το επίπεδο παροχής υπηρεσιών, σε σχέση με τις θεραπείες, spa κτλ.
Σημειώνεται ότι, όσο αφορά στην πιστοποίηση των «Πηγών Καλλιθέας», αυτή την περίοδο βρισκόμαστε στη φάση που έχει βγει η θετική γνωμοδότηση από το ειδικό γραφείο του Υπουργείου Τουρισμού, μένουν κάποια διευκρινιστικά που τους ζητήθηκαν και, μάλιστα, τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί συνάντηση στο Υπουργείο Τουρισμού, προκειμένου να προχωρήσει για την έκδοση του ΦΕΚ. Και δήλωσε η Αντιδήμαρχος:

«Υπάρχουν πολλά πλάνα σε σχέση με την Καλλιθέα, στο να αναδείξουμε και αυτό το κομμάτι των ιαματικών πηγών που μέχρι τώρα δεν είχε προχωρήσει και θα λειτουργήσει προσθετικά στο τουριστικό προϊόν της Ρόδου γιατί είναι μία εναλλακτική μορφή μέσα από την οποία θέλουμε να αναδείξουμε και τις εγκαταστάσεις που έχουμε τις υλικοτεχνικές και σε ξενοδοχεία αλλά και σε άλλα κέντρα ευεξίας και υγείας που υπάρχουν στο νησί».

Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία που έδωσε η ίδια, η συγκεκριμένη αγορά που επισκέπτεται τις λουτροπόλεις είναι γύρω στα 22 εκατομμύρια και είναι υψηλής εισοδηματικής στάθμης.
Το δίκτυο αυτό συστάθηκε το 2009 και περιλαμβάνει κάποιες μεγάλες και από τις πλέον γνωστές σε διεθνές επίπεδο λουτροπόλεις, όπως είναι η Vichy στη Γαλλία, η Evian, τα spa στο Βέλγιο κ.α.

Οι προϋποθέσεις που θέτουν για τις υποψήφιες πόλεις, είναι να είναι ιστορικές λουτροπόλεις που να χρονολογούνται τουλάχιστον από το 19ο αιώνα, να υπάρχουν εγκαταστάσεις και υποδομές που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ιαματικά νερά, να έχουν μία υψηλής ποιότητας αρχιτεκτονική τα κτίρια και όλες οι εγκαταστάσεις, να υπάρχει συγκρότημα κτιρίων που σχετίζεται με την ιαματική φυσική πηγή.

Επίσης, σημαντικό είναι να υπάρχουν καλλιτεχνκές και πολιτιστικές εκδηλώσεις και προγράμματα, να στηρίζουν τη δραστηριότητα αφού αυτοί που τις επισκέπτονται, συνήθως ζητούν και τ’ αντίστοιχα πολιτιστικά προγράμματα για να μπορούν να συμμετέχουν και να μπορεί ο προορισμός να προσφέρει ένα ευρύ φάσμα ποιοτικών καταλυμάτων, κυρίως πέντε και τεσσάρων αστέρων, που να έχει έναν σημαντικό αριθμό κλινών για τους επισκέπτες των spa και να μπορεί να τους καλύψει σε εξειδικευμένες θεραπείες κτλ.

Σημειώνεται ότι ήδη τρεις ελληνικές πόλεις έχουν ενταχθεί στο δίκτυο ενώ σ’ αυτό ανήκει ο Σύνδεσμος ιαματικών πηγών Ελλάδος που μετέχουν οι «Πηγές Καλλιθέας».

Η οριστική απόφαση για την πιστοποίησή τους, όπως είπε η κα Χατζηλαζάρου, είναι θέμα διαδικασιών και, μάλιστα, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα ανέβει και η ίδια στην Αθήνα για να δει πως προχωρούν. Η οριστική απόφαση, πάντως, αναμένεται στα τέλη του τρέχοντος έτους ή τις αρχές του 2017 το αργότερο.
Μάλιστα, προγραμμάτιζαν να διοργανώσουν μία ημερίδα για τον ιαματικό τουρισμό και γενικά για τις εγκαταστάσεις ευεξίας και spa σαν μία εναλλακτική μορφή που θα μπορούσε να προσελκύσει υψηλής εισοδηματικής στάθμης κόσμο στη Ρόδο.

 Όμως, επειδή αυτή είναι μία περίοδος με διάφορες τουριστικές εκθέσεις στις οποίες μετέχει και ο Σύνδεσμος, το έχουν μεταφέρει για τον ερχόμενο Μάρτιο-Απρίλιο όπου θα έρθουν εδώ εξειδικευμένοι εμπειρογνώμονες από την Ευρώπη και θα παρουσιάσουν κάποιες καλές πρακτικές που μπορούμε να υιοθετήσουμε.  Επίσης, θα γίνει και διαβούλευση προκειμένου να μπούμε σε μία νέα εποχή για τις «Πηγές Καλλιθέας», παράλληλα με το άλλο κομμάτι που πάει καλά.