Το Αφάντου επισκέφτηκαν οι εθελοντές της Gummersbach Γερμανίας

Το Αφάντου επισκέφτηκαν την Παρασκευή 14/10  μέλη και παιδιά  του συλλόγου εθελοντών πυροσβεστών από την πόλη Gummersbach Γερμανίας που βρίσκονται στην Ρόδο και διαμένουν στ’ Αφάντου. Μια επίσκεψη που γίνεται και στα πλαίσια της  συμπλήρωσης 15 χρόνων από την αδελφοποίηση του πρώην δήμου Αφάντου με τον δήμο της Γκουμερσμπαχ Γερμανίας.

Στ’ Αφάντου την ομάδα των εθελοντών, τους υποδέχτηκε στο γραφείο του ο τοπικός πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Αφάντου κ. Λόγγος Εμμανουήλ ο οποίος τους  προσκάλεσε στο γραφείο του όπου και μετά από την ανταλλαγή ενημέρωσης, χαιρετισμών και ευχαριστιών, τους μοίρασε και διάφορα δώρα με τοπικά προϊόντα της Ροδου.

Μαζί και ο διευθυντής του 3ου δημοτικού σχολείου Αφάντου κ. Διάκου Παναγιώτης ο οποίος εκτελούσε και χρέη διερμηνέα αφού έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην πόλη της Gummersbach ως παιδί μεταναστών από το Αφάντου και γνωρίζει καλά τα γερμανικά.

Στην υποδοχή της ομάδας εθελοντών βρισκόταν και ο κοινωνικός Λειτουργός Γιώργος Νικολής ο οποίος ως γνωστόν είναι και ο συγγραφέας του βιβλίου αφιερώματος στους αφαντενούς της Gummersbach.

Ένα βιβλίο το οποίο βρίσκεται υπό δημιουργία και που θα είναι στα Ελληνικά και στα Γερμανικά και που θα συμβάλλει στην σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δυο δήμων με ότι θετικό αυτό θα έχει και στα θέματα τουρισμού και ανταλλαγής πολιτιστικών, αθλητικών, εκπαίδευσης  και κοινωνικών ανταλλαγών μεταξύ των δυο δήμων.

 

 

Μετά την επίσκεψη στο δημαρχείο Αφάντου το οποίο σημειωτέον είχε αναρτήσει και την τοπική  σημαία του δήμου της Gummersbach, οι εθελοντές επισκεφτήκαν το 3ο δημοτικό σχολείο όπου τους έγινε θερμή υποδοχή από  τον διευθυντή κ. Διάκου Παναγιώτη,  από τους εκπαιδευτικούς και από τα παιδιά του σχολείου.

Η ομάδα των εθελοντών πυροσβεστών μετά την υποδοχή που τους επιφύλαξαν τα παιδιά του σχολείου, αφού έκαναν ένα  γενικό έλεγχο στους χώρους του σχολικού κτηρίου για να δουν την πυροσβεστική ασφάλεια του κτηρίου αλλά και την ετοιμότητα και οργάνωση που έχει το σχολείο για αυτές τις περιπτώσεις, παρουσίασαν και ασκήσεις επίδειξης  στα παιδιά των τάξεων  για το τι θα κάνουν σε περίπτωση φωτιάς ή σεισμού.

Μετά το τέλος της παρουσίασης οι αρχηγοί της ομάδας από την Γερμανία κ. Mario Turra Zapp, Martina Albrecht και η Anke Krämer παρουσίασαν στην «Ροδιακή» τις εντυπώσεις τους για την επίσκεψη τους στο Άφαντου. Όπως μας δήλωσαν « Η υποδοχή που τους έγινε ήταν φανταστική, ζεστή με αρκετή φιλοξενία και αισθάνθηκαν σαν να ήταν στο σπίτι τους.

Εντυπωσιαστήκαν με την υποδοχή και τα δώρα του τοπικού πρόεδρου και από αυτήν που τους έγινε στο 3ο δημοτικό σχολείο από όλα τα παιδιά του σχολείου και από τους εκπαιδευτικούς.

Τους άρεσε ιδιαίτερα το 3ο δημοτικό σχολείο Αφάντου και ειδικά οι εσωτερικοί χώροι του που είναι γεμάτοι με ωραία χρώματα που βοηθούν και τα παιδιά να βρίσκονται μέσα σε ένα χαρούμενο και ευχάριστο περιβάλλον.

 

 

Για την δημιουργία του βιβλίου για τους αφαντενούς της Γκουμερσμπαχ πιστεύουν ότι είναι μια φανταστική ιδέα και πρωτοβουλία που θα συμβάλλει όχι μόνο στο να διατυπωθεί στο βιβλίο το ιστορικό γεγονός της μετανάστευσης, εργασίας και διαμονής στην πόλη Gummersbach χιλιάδων αφαντενών αλλά θα συμβάλει και στην ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των δυο πόλεων και δήμων με ότι θετικό αυτό θα έχει και για τον τουρισμό, την φιλοξενία και των πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και αθλητικών ανταλλαγών». 

Όπως δήλωσε και ο διευθυντής του σχολείου κ. Διάκου « Θα γίνει μια προσπάθεια μέσα στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων όπως το Erasmus ώστε να αποκτηθούν πόροι για την ανταλλαγή επισκέψεων των παιδιών των δημοτικών σχολείων Αφάντου με σχολεία της πόλεως της Gummersbach ώστε η σχέση μας ως αδελφοποιημένοι δήμοι να υπάρχει και να περάσει και στις επόμενες γενεές».