Λιγότεροι επισκέπτες και έσοδα σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία

Μία τουριστική περίοδος με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ήταν η φετινή κυρίως σε ότι αφορά την αντιστοίχιση του αριθμού των τουριστών που έφτασαν στη Ρόδο με την κίνηση και τα έσοδα στην αγορά, η οποία όπως ήταν φυσικό αποτυπώθηκε και στις επισκέψεις που έγιναν σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

 

Από τη μία πλευρά παρατηρήθηκε αύξηση στους επισκέπτες του νησιού κυρίως τους μήνες που παραδοσιακά χαρακτηρίζονται από μεγάλη τουριστική κίνηση, αλλά δεν υπήρξε η ίδια αύξηση σε έσοδα.

Οι τουρίστες αποδεδειγμένα δεν… «κίνησαν» την αγορά παρά τις προσδοκίες που υπήρχαν κάτι που οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, οι οποίοι έχουν αποτυπωθεί επανειλημμένως και από όλους τους εμπλεκόμενους με το αντικείμενο.

Αδιάψευστος μάρτυρας της κατάστασης που διαμορφώθηκε φέτος είναι τα στοιχεία, οι αριθμοί που αποτυπώθηκαν, ακόμα και στην περίπτωση της κίνησης στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού μας.

Από την πρόσφατη ανακοίνωση της στατιστικής αρχής για το μήνα Ιούνιο εξάγεται το συμπέρασμα ότι παρά το γεγονός της αύξησης που κατέγραψε η τουριστική κίνηση στη Ρόδο σε ποσοστό 9,16%, εντούτοις οι επισκέπτες μας, γύρισαν την… πλάτη στα αξιοθέατα του νησιού, τα οποία από πλευράς κίνησης γνώρισαν μεγάλη καθίζηση.

Οι απώλειες ήταν τεράστιες και μάλιστα η μείωση κατέγραψε διψήφιο ποσοστό στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, κάτι που παρατηρήθηκε και στην κίνηση του εξαμήνου η οποία σε ότι αφορά τις αφίξεις τουριστών κατέγραψε επίσης αύξηση κατά 6,84% αλλά οι συνολικές απώλειες στην επισκεψιμότητα ήταν τεράστιες.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα και με τα στοιχεία ο Ιούνιος διαμορφώθηκε για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Ρόδου ως εξής:

- Παλάτι ιπποτών: το επισκέφθηκαν 27.915 άτομα ενώ τον ίδιο μήνα πέρσι οι επισκέπτες του ανήλθαν σε 39.150 άτομα καταγράφοντας μείωση σε ποσοστό 24,1%

- Μουσείο Ρόδου: φέτος τον Ιούνιο το επισκέφθηκαν 8.015 άτομα ενώ ένα χρόνο πριν το επισκέφθηκαν 12.471 άτομα με τη μείωση να φτάνει το 35,7%

- Ακρόπολη Λίνδου: οι επισκέπτες της τον Ιούνιο έφτασαν τα 57.444 άτομα ενώ ένα χρόνο πριν την επισκέφθηκαν 95.486 άτομα με τη μείωση να έχει διαμορφωθεί στο 39,8%

- Ακρόπολη Καμείρου: φέτος την επισκέφθηκαν 15.603 άτομα ενώ τον Ιούνιο του 2015 οι επισκέπτες της είχαν ανέλθει σε 25.319 άτομα. Η μείωση έφτασε το 38,4%

Σε ό,τι αφορά το εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου η κίνηση διαμορφώθηκε ως εξής:

- Παλάτι ιπποτών: το επισκέφθηκαν 69.786 άτομα ενώ το ίδιο διάστημα πέρσι οι επισκέπτες του ανήλθαν σε 84.976 άτομα, καταγράφοντας μείωση σε ποσοστό 17,9%

- Μουσείο Ρόδου: φέτος το α΄εξάμηνο το επισκέφθηκαν 21.411 άτομα ενώ ένα χρόνο πριν το επισκέφθηκαν 27.807 άτομα με τη μείωση να φτάνει το 23%

- Ακρόπολη Λίνδου: οι επισκέπτες της το ίδιο διάστημα έφτασαν τα 122.254 άτομα ενώ ένα χρόνο πριν την επισκέφθηκαν 185.424 άτομα, με τη μείωση να έχει διαμορφωθεί στο 34%.

- Ακρόπολη Καμείρου: φέτος το α΄ εξάμηνο την επισκέφθηκαν 40.415 άτομα ενώ το ίδιο διάστημα πέρσι οι επισκέπτες της είχαν ανέλθει σε 57.966 άτομα, με τη μείωση να έχει διαμορφωθεί στο 30%.