Αναβλήθηκε η δίκη του 56χρονου για την παιδική πορνογραφία

Αναβλήθηκε τελικά χθες για κρείσσονες λόγους από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου, η υπόθεση 56χρονου κάτοικου Κω ο οποίος κατηγορείται για προμήθεια, κατοχή και διάθεση υλικού παιδικής πορνογραφίας.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε σε δίκη με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Κω και οι πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο 56χρονος φέρονται να τελέστηκαν το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο του 2008 έως τον Ιούλιο του 2009 για τις οποίες όλες οι έρευνες έγιναν από τις Κυπριακές διωκτικές αρχές.

Χθες κατά την προδικασία οι συνήγοροι υπεράσπισης κ.κ. Μιχάλης Καντιδενός του Ιωάννη και Σταύρος Τόγιας προέβαλαν συγκεκριμένους ισχυρισμούς αναφορικά με την υπόθεση και ειδικότερα την έρευνα που έχει γίνει, το υλικό που περιλαμβάνει η δικογραφία και τα δικονομικά δικαιώματα του πελάτη τους.

Ειδικότερα, οι συνήγοροι υπεράσπισης επεσήμαναν μεταξύ άλλων πως καμία πράξη από αυτές που φέρεται να έχει διαπράξει ο πελάτης τους δεν έχει γίνει στην Ελλάδα με αποτέλεσμα όλες οι έρευνες και όλοι οι μάρτυρες να έχουν εξεταστεί σύμφωνα με το Κυπριακό δίκαιο. Επίσης δεν υπάρχει το υλικό αντικείμενο της πράξης δηλαδή, ούτε φωτογραφίες, ούτε CD ROM ή οτιδήποτε άλλο που να προσδιορίζει, παρά μόνο μία έκθεση ενός εργαστηρίου της Κύπρου.

Όπως είπαν οι δύο δικηγόροι στο δικαστήριο δεν αμφισβητούν αυτή την έκθεση αλλά αμφισβητούν και αδυνατούν όμως να προβούν σε αντίκρουση αφού δεν υπάρχει το ανάλογο υλικό.

Οι ίδιοι τόνισαν πως κατά την προανάκριση από τις Κυπριακές αρχές δεν τηρήθηκαν τα βασικά δικονομικά δικαιώματα του πελάτη τους, δηλαδή δεν είχε ενημερωθεί για την εξέλιξη της έρευνας σε βάρος του ο 56χρονος για να πράξει από την πλευρά του το οτιδήποτε όπως να διορίσει τεχνικό σύμβουλο, ή να ζητήσει την εξαίρεση ή οτιδήποτε άλλο. Για τους λόγους αυτούς και ζήτησαν από το δικαστήριο να διορίσει τεχνικό σύμβουλο ώστε να διενεργηθεί πραγματογνωμοσύνη στο πλαίσιο των υπερασπιστικών δικαιωμάτων του κατηγορουμένου.

«Δεν ζητάμε την αναβολή της δίκης, άλλωστε ο πελάτης μας ταλαιπωρείται από το 2009 για αυτή την υπόθεση, αλλά θέλουμε να γίνει μία σωστή δίκη», είπαν χαρακτηριστικά οι δύο δικηγόροι προς το δικαστήριο.

Μιλώντας στη «Ροδιακή» ο συνήγορος υπεράσπισης κ. Μιχάλης Καντιδενός του Ιωάννη δήλωσε : «σεβόμαστε απολύτως το Κυπριακό κράτος αλλά πρωτίστως, εφόσον ο Άρειος Πάγος έκρινε αμετάκλητα πως η υπόθεση αυτή ανήκει στα ελληνικά δικαστήρια, πρέπει να εφαρμοστεί ο ελληνικός ποινικός νόμος. Αξιοσέβαστη, την υπολογίζουμε αλλά θα πρέπει παράλληλα να δοθεί η δυνατότητα στον Έλληνα κατηγορούμενο να κριθεί με βάση την ελληνική ποινική δικονομία και προβλέπονται αυτά τα δικαιώματα».

Στην πρότασή της η εισαγγελέας της έδρας αναφέρθηκε στην έλλειψη ψηφιακού υλικού, λέγοντας ωστόσο ότι τα στοιχεία της δικογραφίας είναι επαρκή για την εξέλιξη της δίκης και πως έχει γίνει πολύ καλή δουλειά από τις Κυπριακές αρχές που είναι περιττό να υπάρχουν εικόνες ή βίντεο. Η κα. Εισαγγελέας ζήτησε να απορριφθεί το αίτημα για ορισμό τεχνικού συμβούλου και ζήτησε από το δικαστήριο να αναβληθεί η υπόθεση προκειμένου να κληθεί ενώπιόν του, ο προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ο οποίος και θα τους βοηθήσει στη διεξαγωγή της δίκης απαντώντας στα ερωτήματα που θα προκύψουν αναφορικά με το διαδίκτυο.

Το δικαστήριο αποφάσισε πράγματι να αναβληθεί η υπόθεση για του παραπάνω κρείσσονες λόγους.