Σύσκεψη στο δημαρχείο  για θέματα κοινωνικής πολιτικής

Ευρεία συνάντηση των στελεχών της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και των Προνοιακών δομών του Δήμου της Ρόδου πραγματοποιήθηκε, χθες το μεσημέρι, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, από την οποία και αναδείχθηκε η πολύτιμη προσφορά τους, ειδικά σήμερα, στους πολλούς συμπολίτες μας που τις έχουν ανάγκη.

Η παρουσίαση αυτή, η οποία έγινε παρουσία των δύο αρμόδιων Αντιδημάρχων, της κας Λίτσας Κρεμαστινού και της κας Άννας Ζωάννου, ήταν πρωτοβουλία της νέας Διευθύντριας της συγκεκριμένης Διεύθυνσης, κας Χριστίνας Καραγιάννη.

Στην παρουσίαση, συμμετείχαν ήταν όλοι οι εργαζόμενοι στις προνοιακές δομές του Δήμου όπως και στη Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής καθώς και, απόντος του Δημάρχου, παρών ήταν ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Ευγένιος Κορναρόπουλος.

Χαρακτηριστικό του μεγέθους της δουλειάς που γίνεται σ’ αυτό τον ευαίσθητο τομέα, είναι ότι, αυτή τη στιγμή, ο Δήμος “τρέχει” 38 προγράμματα. Ανάμεσά τους είναι το επιτυχημένο «Βοήθεια στο Σπίτι» όπου εκεί οι εργαζόμενοι δείχνουν όλη τους την ευαισθησία στους ηλικιωμένους που επισκέπτονται χρόνια τώρα. Επίσης, ο Ξενώνας Κακοποιημένων γυναικών ο οποίος, απ’ ότι φαίνεται, δεν θα έχει πλέον θέμα χρηματοδότησης και κατ’ επέκταση ύπαρξης, αφού σε ένα χρόνο φιλοξένησε, μέχρι τώρα, 24 γυναίκες και για να μπορεί να χρηματοδοτείται ο αριθμός των φιλοξενούμενων γυναικών πρέπει να είναι 30 το χρόνο.

Πάντως, ο Δήμος Ρόδου θεωρείται ότι είναι από τους πρωτοπόρους στη χώρα σε κοινωνική δικτύωση και προνοιακές δομές, όπως τα ΚΗΦΗ, το ΚΑΠΗ ενώ εκατοντάδες είναι οι πολίτες που είναι αποδέκτες των υπηρεσιών που παρέχονται.

Για παράδειγμα, διαχειρίζεται τα προνοιακά επιδόματα που δίνει το Κράτος και οι δικαιούχοι είναι γύρω στα 2500 άτομα σε όλα τα Δωδεκάνησα.

Επίσης, ο Δήμος από ίδιους πόρους δίνει 20 χιλιάδες ευρώ το χρόνο σε συμπολίτες μας που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή έχουν εισόδημα μέχρι 6000 ευρώ. Φέτος, δέχθηκαν σαράντα αιτήσεις αφού πλέον οι ενδιαφερόμενοι γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να πάρουν δεύτερη φορά το χρόνο.

Επίσης, συγκεντρώνονται τρόφιμα από εθελοντές και επιχειρήσεις τα οποία η υπηρεσία μοιράζει στον κόσμο που ξέρει ότι έχει ανάγκη αφού γνωρίζουν τις οικογένειες αυτές-πέρα από το έργο  που επιτελεί το κοινωνικό παντοπωλείο. Επιπλέον, είναι και το ΤΕΒΑ, ένα πρόγραμμα προϋπολογισμού περίπου 350 χιλιάδων ευρώ, χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. που κάθε χρόνο μοιράζει τρόφιμα. Η αίτηση γίνεται στο Δήμο αλλά η έγκριση έρχεται από το Υπουργείο. Ενδεικτικό της μεγάλης ανάγκης που υπάρχει και στη Ρόδο, ακόμα και για τα βασικά, είναι ότι, φέτος, υπήρξαν 2500 αιτήσεις και οι δικαιούχοι ήταν 900.

Τέλος, κάτι άλλο που επίσης δείχνει την ανάγκη που υπάρχει για εργασία είναι ότι για την πρόσληψη πέντε νηπιαγωγών ΠΕ στο Δήμο, οι αιτήσεις ήταν 104, για εργασία ενός έτους που, όμως, ανανεώνεται. Έπονται έπονται άλλες 3 προσλήψεις ΤΕ, 3 για καθαρίστριες και 1 οδηγός.