Σε έσχατο βάθος Τέχνη και  Τουρισμός*  συμπίπτουν

*«Σε έσχατο βάθος Αισθητική και Ηθική συμπίπτουν»

Λούντβιχ Βιτγκενστάϊν

Η Αισθητική είναι Τέχνη.
Η Ηθική είναι Τέχνη.
Και ο Τουρισμός είναι Τέχνη, γιατί αν ο τουρισμός δεν είναι Τέχνη δεν έχει Αισθητική, δεν έχει και Ηθική.

Άρα: Τουρισμός, Αισθητική και Ηθική συμπίπτουν.

Τουρισμός δεν είναι μαζικότητα, δεν είναι ισοπέδωση, δεν είναι μπάτε σκύλοι αλέστε.

Ο Τουρισμός δεν είναι βιομηχανία, γιατί τα βιομηχανικά προϊόντα πωλούνται όσο όσο. Μόνο ό,τι είναι από ακριβό υλικό στοιχίζει ακριβότερα, αλλά ζει περισσότερο.

Τουρισμός είναι σεβασμός στο χαρακτήρα κάθε τόπου. Τουρισμός σημαίνει προσωπικότητα, ταυτότητα, ιδιαιτερότητα. Αλλιώς είναι βιομηχανία.

Αν ο Τουρισμός αντιμετωπίζεται ως βιομηχανία, το αποτέλεσμα είναι ακαλαισθησία.

Γιατί κάνεις τον Τουρισμό Τέχνη όταν μιλάει την γλώσσα της Αισθητικής, άρα και της Ηθικής. Διαλύεις τον τουρισμό όταν κοπιάρεις αυτό που μπορούν να παράξουν οι πολλοί. Και Ηθική και Αισθητική σημαίνει αυτό που δεν κακοποιεί, δεν ευτελίζει, δεν ξεπουλιέται. Πάντα η Αισθητική και η Ηθική υπάρχουν σ’ένα αξιακό σύστημα στο οποίο δεν καταστρέφεται τίποτα. Φύση, κτήριο, εμπόριο, άνθρωποι, προϊόντα, ιδιαιτερότητες. Στον Τουρισμό δεν κάνεις χάρες προσαρμόζοντας αυτό που είσαι σε αυτούς που θέλεις να προσελκύσεις, αλλά τους εμφυτεύεις την αισθητική και την μοναδικότητά σου, αν ξέρεις ποια είναι αυτή, αν εσύ που ασχολείσαι με τον Τουρισμό γνωρίζεις σε βάθος την ιστορία και την αξία σου.

Μέχρι που στην Ελλάδα όσοι ασχολούνται με τον Τουρισμό να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν να διαχειριστούν μια μορφή Τέχνης και όχι ένα βιομηχανικό προϊόν, καληνύχτα!

Γιατί όταν η Αισθητική και η Ηθική σε έσχατο βάθος συμπίπτουν, μπορούν να δημιουργήσουν Τέχνη κάθε μορφής. Μόνο τότε.

Και ο Τουρισμός είναι Τέχνη.

Tης Τζίνας Δαβιλά από το iporta.gr