Θεατρική παράσταση  για τη γενοκτονία των Αρμενίων

“O ΑΡΜΕΝΗΣ” είναι η δραματοποίηση του ομότιτλου  λογοτεχνικού διηγήματος της Χαράς Κοσεγιάν ( από το βιβλίο "Η ΛΟΧΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΥΣΙΑΣ", εκδ."ΟΔΟΣ ΠΑΝΟΣ" Γιώργος Χρονάς), με χρήση αυθεντικού πρωτότυπου οπτικοακουστικού υλικού.

Η παράσταση ενδείκνυται  για μαθητές Λυκείου και Γ' Γυμνασίου αφού αναφέρεται σ'ένα γεγονός μείζονος ιστορικής σημασίας, της γενοκτονίας  των Αρμενίων το 1915 που αναγνωρίζεται απο τα περισσότερα κράτη πια.

Ένα θέμα που άπτεται του σημερινού προσφυγικού ζητήματος που ταλανίζει ιδίαιτερα την Ελλάδα στις μέρες μας, την αναγκαστική μετακίνηση των λαών και την απαξίωση και ευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Επισημαίνουμε ότι to 2015 ήταν  η επέτειος 100 χρόνων από τη γενοκτονία των Αρμενίων.

“Τον έλεγαν Καραμπέτ

Τον φώναζαν Καραμπέτη

Όλοι τον ήξεραν “ο Αρμένης”.

..Όλα άρχισαν στον “μεγάλο πόλεμο”, αν και δεν κατάλαβα ποτέ μου: ποιος πόλεμος είναι τάχα μεγάλος και ποιος μικρός... Αλλά, η γενοκτονία είναι παζάρι διαλογής.

Όλα απλωτά στο χωράφι, μα μόνο κάποια στάχια ξεπατώνονται… η κατάρα κάποιων που γεννήθηκαν Αρμένιοι, Πόντιοι, Κούρδοι, Εβραίοι… Φόρτωμα για την Ελλάδα το 1915, όπου φύγει φύγει, όποιος προλάβει να γλιτώσει την κατάρα της γενοκτονίας, ενάμιση εκατομμύριο ψυχές σκότωσαν οι γείτονες τότε στο καραβάνι θανάτου, της πείνας, της δίψας και της ντροπής... Από κει και πέρα η προσωπική του καθενός ιστορία.”

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ερμηνεία: Τάσος Μπλάτζιος, Βούλα Πελεκάνου, Μαρία Καστάνη

Δραματουργική επεξεργασία: Τάσος Μπλάτζιος

Σκηνοθεσία:Τάνια Κίτσου-Τάσος Μπλάτζιος

 Σκηνογραφία- φωτισμοί: Τάνια Κίτσου

Μουσική επένδυση:παραδοσιακή Αρμένικη μουσική και τραγούδια

Video art: gcl.dp productions Γιώργος Συμεωνίδης, Άρτεμις Σταθάκου

Κοστούμια-Μακιγιάζ: Λάζαρος Μήλιος

Οπτικοακουστικό υλικό: Περιοδικό ΑΡΜΕΝΙΚΑ-

-Μάικ Σιλιγκιριάν, Κρισταμπόρ Μισικιάν

Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της πρεσβείας της ΑΡΜΕΝΙΑΣ  στην Ελλάδα, καθώς επίσης και την υποστήριξη των Δήμων Ρόδου,Κω και Καλύμνου.

Η παράσταση ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέαρο Ρόδου Κυριακή23/10 στις 8 μ.μ,Δευτέρα 24, Τρίτη 25,στις 9.00 μ.μ., στην Κω, Πέμπτη 27/10, στο Πολυχώρο Σφαγεία,στις 9 μ.μ. και στη Κάλυμνο  Σάββατο,29/10,στις 9 μ.μ. στο Θεατράκι του Δήμου.

Τιμή εισιτηρίου 8 και 5 ευρώ.

Παίζοντας με σκηνικές δράσεις και εικόνες πάνω στην ιδέα του πώς το συλλογικό επηρεάζει την ατομικότητα, το διήγημα εντάσσει το μικρόκοσμο ενός αυθεντικού προσώπου στο μεγάλο γεγονός της γενοκτονίας των Αρμενίων, του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου, πετυχαίνοντας να καταδείξει πόσο αδύνατες είναι οι υπερβάσεις για τους ανθρώπους των οποίων τη ζωή όρισαν άλλοι, χαράζοντας γραμμές στο χάρτη, εξασφαλίζοντας σφαίρες επιρροής και "καθαρές" περιοχές, βυθίζοντας τους στην απαξίωση και κουρελιάζοντάς τους το όνειρο.

Η θεατρική μεταφορά του κειμένου διασχίζει όλα τα τοπία ερμηνείας : οι λέξεις, οι ηθοποιοί, η μουσική και η εικόνα, βαλμένα στον αλχημικό καταλύτη της θεατρικής σκηνής, αλληλεπιδρούν για να φέρουν στην επιφάνεια αυτά τα βαθιά, ανέκφραστα συναισθήματα που γράφουν την ατομική “μικρή” ιστορία του καθενός μας και στιγματίζουν τις μνήμες και τις ζωές μας...