Προβληματισμοί για  την έξαρση τροχαίων  ατυχημάτων στη Ρόδο

Εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού και ειδικά των μικρών παιδιών για την ασφαλή οδήγηση και γενικά την οδική ασφάλεια στη Ρόδο, ξεκινά η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου σε μία προσπάθεια να μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα που έχουν αυξηθεί δραματικά.

Η κατάσταση στο νησί της Ρόδου, είναι άκρως ανησυχητική γεγονός που οδήγησε τη διεύθυνση συγκοινωνιών και μεταφορών Δωδεκανήσου και τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο Χρήστο Μπάρδο να συνεργαστεί στενά με την ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου και να προχωρήσουν από κοινού στην υλοποίηση μίας εκστρατείας που θα περιλαμβάνει διαφημιστικά σποτ και καταχωρήσεις.
 Μάλιστα όπως επεσήμανε χτες στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ο κ. Μπάρδος, η περιφέρεια έχει καταγράψει τα στοιχεία των τελευταίων 15 μηνών και έχει διαπιστώσει ότι έχει σημειωθεί μία μεγάλη αύξηση των τροχαίων.

«Τους τελευταίους 15 μήνες παρατηρείται μία ασυνήθιστη έξαρση τροχαίων ατυχημάτων που συμβαίνουν ειδικά στο νησί της Ρόδου. Τα θύματα είναι γενικά άνθρωποι όλων των ηλικιών, όλων των εθνοτήτων και όλων των επιπέδων.

Κοινό σημείο όλων των ατυχημάτων είναι η απροσεξία και η μη ασφαλής οδήγηση. Ως πρώτες αιτίες τους είναι η ταχύτητα, το αλκοόλ και η παραβίαση του ΣΤΟΠ» δήλωσε και εξήγησε τι ακριβώς θα περιλαμβάνει ο σχεδιασμός υπογραμμίζοντας τα εξής:

«Η διεύθυνση συγκοινωνιών και μεταφορών της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου έχει προχωρήσει στη δημιουργία ενός concept με θέμα την οδική ασφάλεια.

Αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός τηλεοπτικού σποτ διάρκειας 3 λεπτών, ενός ραδιοφωνικού σποτ διάρκειας 1 λεπτού, τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού banner και τη δημιουργία καταχώρησης για τα έντυπα».

Όπως τονίστηκε στόχος της εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού και ειδικά των μικρών παιδιών ώστε να περιοριστούν τα ατυχήματα που σημειώνονται.  «Είναι μία πρωτοβουλία του τμήματος μεταφορών και συγκοινωνιών Δωδεκανήσου και εκτιμούμε ότι θα έχει αποτέλεσμα καθώς η αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων είναι δραματικά μεγάλη και η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου οφείλει να είναι κοντά και να περιορίσει το φαινόμενο.

Το μεγαλύτερο μέρος της προσπάθειας απευθύνεται σε μαθητές σε όσους έχουν πάρει πρόσφατα το δίπλωμά τους, αλλά και όσους οδηγούν χωρίς αυτό, για να αποκτήσουν οδική συνείδηση. Πρέπει να αναλογιστούν τι πράττουν, ώστε να περιοριστούν τα ατυχήματα» κατέληξε ο κ. Μπάρδος.

Ελένη Καρύδη: «η οδική ασφάλεια είναι ευθύνη όλων μας»
Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου Ελένη Καρύδη υπογράμμισε ότι η οδική ασφάλεια είναι ευθύνη όλων μας, και αποτελεί διαχρονικά την παιδεία μας.

Παράλληλα τόνισε ότι θα πρέπει να μπούμε σε μία άλλη διαδικασία για να ευαισθητοποιηθούμε ώστε να καταλάβουμε όλοι μας το πόσο σημαντικό είναι να οδηγούμε σωστά και θα πρέπει αυτό να γίνει κατανοητό από όλες τις ηλικίες.

Μάλιστα υπογράμμισε ότι θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στην ώρα προβολής και παρουσίασης του σπότ προκειμένου να έχει μεγαλύτερη αποδοχή από το κοινό, καθώς στη χώρα μας ειδικά σε ότι αφορά τα ηλεκτρονικά μέσα τα σποτ μεταδίδονται σε ακατάλληλες ώρες, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες.

Σημειώνεται ότι η κα Καρύδη η οποία είναι πλέον και μέλος του δ.σ. της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας θυμάτων τροχαίων, δήλωσε χτες ότι θα ενημερώσει σχετικά για την κατάσταση στη χώρα και την ομοσπονδία.

Όπως επίσης πρόσθεσε έχει κληθεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλο για να παραστεί σε συνάντηση κατά την οποία θα καταθέσει προτάσεις για το πως μέσα από το θεσμικό του ρόλο μπορεί να βοηθήσει ώστε να αναδειχτεί η οδική ασφάλεια. «Θα πω τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα, πως οι κυβερνήσεις διαχρονικά είναι απούσες πως αντιμετωπίζεται η έννοια της οδικής ασφάλειας, πως νομοθετούμε και πως δεν τηρείται η νομοθεσία.

Επίσης θα θέσουμε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας το θέμα της μεγάλης καθυστέρησης στην εκδίκαση υποθέσεων για τροχαία. Δεν μπορεί να θεωρούμε ότι η ελλιπής παρουσία της τροχαίας συμβάλει στην αύξηση της παραβατικότητας των οδηγών που γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει έλεγχος και άρα συμπεριφέρονται όπως θέλουν» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως υπογράμμισε χτες η κα Καρύδη μπορεί να μειώθηκαν τα τροχαία συνολικά αλλά αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών και αυτό έχει σχέση με την ταχύτητα, τη χρήση του αλκοόλ,  τη χρήση του κινητού, τις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες, την κακή διαγράμμιση κ.α.

Μάλιστα υπογράμμισε πως σε ότι αφορά τα παιδιά έχουν ως πρώτο σχολείο την οικογένειά τους, αν ο γονιός τους είναι ένα κακό πρότυπο αυτό θα το εισπράξουν και θα συμπεριφέρονται όπως αυτός στους δρόμους.

Παράλληλα έκανε γνωστό ότι με την έγκριση του υπουργείου Παιδείας έχει ξεκινήσει το διαδραστικό πρόγραμμα «κυκλοφορώ με ασφάλεια» σε δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο. Υπάρχουν αιτήσεις από Αγαθονήσι, Καστελλόριζο, Λέρο Κάλυμνο Πάτμο, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει το πρόγραμμα στο δημοτικό σχολείο Σαλάκου, στο 17ο δ.σ.

Διαφημιστικές πινακίδες
Σε ότι αφορά τις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες τίποτα δεν έχει γίνει όπως τόνισε η κα Καρύδη. «Πριν 2 μήνες είχα επικοινωνία με τον αντιδήμαρχο κ. Πόκκια ο οποίος ανέθεσε τη διαδικασία σε υπάλληλο για να εξετάσει το θέμα, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα.

Οι πινακίδες όσες βρίσκονται στο οδικό δίκτυο είναι παράνομες, καθώς σχεδόν όλες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Είχε γίνει μία καταγραφή το 2013 και διαπιστώθηκε ότι ανέρχονταν σε περίπου 250, ορίστηκαν δύο φορές συνεργεία για την αποξήλωση από το δήμο και την αποκεντρωμένη διοίκηση, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτα» κατέληξε η πρόεδρος της ΕΥΘΥΤΑ.