Σε επιφυλακή καλεί  τους εργαζόμενους το ΠΑΜΕ

Να βρίσκεται σε επιφυλακή καλεί την εργατική τάξη το ΠΑΜΕ και σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν χθες στελέχη της Γραμματείας Ρόδου, με αφορμή το κλείσιμο της σεζόν, περιέγραψαν με μελανά χρώματα την κατάσταση που διαμορφώνεται και στην περιοχή μας ενώ προαναγγέλλουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις το επόμενο χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, μίλησε ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος από τη Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ, ο οποίος, καταρχήν, είπε ότι βρισκόμαστε σε μία περίοδο κατά την οποία μπαίνουν ή θα μπουν σε εφαρμογή μέτρα που ψηφίστηκαν το προηγούμενο διάστημα, που οι συνταξιούχοι βλέπουν στο πορτοφόλι τους τις νέες περικοπές, που τα λαϊκά στρώματα αγκομαχούν να πληρώσουν τους φόρους τους. Είναι επίσης περίοδος που η κυβέρνηση ετοιμάζεται, μετά τις διαβουλεύσεις με τους δανειστές, να φέρει το νέο σκληρό πακέτο μέτρων της 2ης αξιολόγησης.

Θυμίζοντας το πόρισμα της «επιτροπής σοφών», τόνισε ότι, όσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να διαστρεβλώσει, να κρύψει την αλήθεια, να εφησυχάσει το λαό, οι υποκατώτατοι μισθοί, η διάλυση των συλλογικών συμβάσεων, η ωμή παρέμβαση στο συνδικαλιστικό κίνημα, οι ομαδικές απολύσεις είναι ανατροπές, ριζικό ξήλωμα δικαιωμάτων, Οι υποσχέσεις στο λαό είναι οι συνήθεις: Να κάνει ο λαός υπομονή για τη δίκαιη ανάπτυξη όπως την αποκαλεί αυτή η κυβέρνηση. Και είπε, στη συνέχεια, το στέλεχος του ΠΑΜΕ:

«Οι εργαζόμενοι όμως τη ζουν στην καθημερινότητά τους αυτή την ανάπτυξη στην περιοχή μας, μια περιοχή με εξόφθαλμες πραγματικά αντιθέσεις. Όπου η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων ζει με εισόδημα από 6 ως 8.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου και του επιδόματος ανεργίας, για όσους το δικαιούνται. Δουλεύουν χωρίς έλεος το μισό χρόνο και τον άλλο μισό παλεύουν να γιατρέψουν το κορμί τους για να δουλέψουν και την επόμενη χρονιά».

Την ίδια στιγμή όμως-συνέχισε-μια τελείως διαφορετική πραγματικότητα ξεδιπλώνεται βαδίζοντας στο κλείσιμο μιας σαιζόν με ρεκόρ στις αφίξεις +9,3% και σύνολο 1.920.000 επισκέπτες χωρίς να έχει κλείσει ακόμα ο Οκτώβριος!

Όπως είπε, παρ’ όλα αυτά, γκρινιάζει και από πάνω μερίδα των μεγαλοξενοδόχων, οι οποίοι βάζουν ως και ζήτημα επιβίωσης των επιχειρήσεών τους, ενώ την ίδια στιγμή προχωρούν επενδύσεις, ντόπιες και ξένες, πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, ξενοδοχειακές μονάδες ανακαινίζονται, επεκτείνονται, αλλάζουν χέρια, χτίζονται καινούριες.

«Μιλούν για αφελληνισμό, για την εξαγορά δηλαδή μονάδων από μονοπωλιακούς ομίλους, λες και είναι ζήτημα που αφορά τους εργαζόμενους, λες και οι ντόπιοι μεγαλοξενοδόχοι τους ξεζουμίζουν λιγότερο, ή μοιράζονται τα κέρδη μαζί τους», όπως είπε.

Από την άλλη, κατά γενική ομολογία η φετινή σαιζόν ήταν πανωλεθρία για τους επαγγελματίες, ιδιαίτερα, αλλά όχι αποκλειστικά, στον επισιτισμό. Πρόσφατη είναι η επιστολή απόγνωσης της ομοσπονδίας των επαγγελματιών της περιοχής μας που αποτυπώνει γλαφυρά μια πραγματικότητα που κι εμείς την ξέρουμε και τη ζούμε.

Και είπε, ακόμη: «Ας ρωτήσουμε λοιπόν τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, ειδικά τη νέα βάρδια, τους εργαζομένους του αεροδρομίου της εφοδιαστικής αλυσίδας, τους οδηγούς, αλλά σε τελική ανάλυση ακόμα και τους υπαλλήλους τους Δήμου με τις κάθε λογής σχέσεις εργασίας, που τους έκοψαν φέτος ως και την άδεια λόγω έλλειψης προσωπικού, τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου, τους αναπληρωτές στα σχολεία, τους ανέργους: Είναι τελικά δίκαιη αυτή η πολυδιαφημισμένη ανάπτυξη; Μάλλον βαμμένη με το αίμα μας είναι».

Σύμφωνα με το ΠΑΜΕ, απέναντι σε όλα αυτά, οι εργαζόμενοι ένα δρόμο έχουν να αντιπαρατάξουν: Αυτόν της οργάνωσης και της πάλης, του αγώνα. Κατά τους ίδιους, είναι ελπιδοφόρα τα συλλαλητήρια των συνδικάτων που δύο ημέρες πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, αφού είχαν αιχμή των υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων, που στέλνουν το μήνυμα ότι όσα χάσαμε στα χρόνια της κρίσης για τους ίδιους δεν είναι περασμένα ξεχασμένα.

Σύμφωνα με το ΠΑΜΕ, τώρα είναι η ώρα να κουβεντιάσουμε με τι εργατικό κίνημα θα βελτιώσουμε τη θέση μας, θα πετύχουμε τους στόχους μας, θα μετρήσουμε νίκες, σαν εργατική τάξη.
Παράδειγμα προς αποφυγήν των τελευταίων ημερών:
Το υπουργείο εργασίας στις 22 Σεπτέμβρη έκοψε τη δυνατότητα που είχαν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι να παίρνουν το εφάπαξ στην εικοσαετία, ενώ το μείωσε 20% επιπλέον. Είχε περικοπεί ήδη 30% από το 2012, ενώ είναι βέβαιο ότι η κατεύθυνση είναι να καταργηθεί εντελώς.

Με ποιο τρόπο το αντιμετώπισε η ηγεσία της Ομοσπονδίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων; Με απόφαση να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας(!) και ακόμα χειρότερα, με την κατάπτυστη απόφαση να ιδρύσει, σε συνεργασία με άλλες ομογάλακτές της ηγεσίες ομοσπονδιών, επαγγελματικό ταμείο για να αντικαταστήσει το ΤΑΠΙΤ (Ταμείο πρόνοιας ιδιωτικού τομέα, σε αυτό έχει ενταχθεί το πρώην ΤΑΞΥ).

Να χαρίσουμε μόνοι μας δηλαδή στα κοράκια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών τα αποθεματικά των ταμείων μας, να εφαρμόσουμε από μόνοι μας τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ήδη άλλωστε είναι νομοθετημένες από τα μνημόνια. Και όλο αυτό να παρουσιάζεται σαν αγώνας, ενώ στην πραγματικότητα γίνεται σε συνεργασία με το Υπουργείο και την κυβέρνηση.

«Και εδώ αναρωτιόμαστε τι θέση αλήθεια παίρνει πάνω στο ζήτημα αυτό το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου; Η γνώμη μας είναι ότι πρέπει να το καταδικάσει», είπε ο κ. Γιαννόπουλος και συνέχισε: «Εάν αυτό είναι αγώνας ή το ν’ ανεβαίνουμε 2 -3 πότε στην Αθήνα να συναντηθούμε με τον τάδε υπουργό, πότε να διαδηλώσουμε δια αντιπροσωπείας κι εδώ μέσα στους τόπους δουλειάς που βράζουν, να μη οργανώνεται μισό δράμι αγώνας, τότε ευχαριστούμε αλλά τέτοιους αγώνες δε θέλουμε»!

Στον αντίποδα, στην περιοχή μας επιχειρησιακά Σωματεία πραγματοποίησαν στάση εργασίας και έκαναν κινητοποίηση στο ΙΚΑ για το ζήτημα. Στην Αθήνα το Συνδικάτο των ξενοδοχοϋπαλλήλων πραγματοποίησε στάση εργασίας και 24ωρη απεργία με μαζική συμμετοχή και πορεία στο κέντρο της πόλης.

Τέλος, αναφέρθηκε στην προετοιμασία της 3ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΜΕ που γίνεται αυτή τη στιγμή σε όλη την Ελλάδα, λέγοντας ότι πρόκειται για μία σοβαρή διαδικασία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, που αφορά το σύνολο της εργατικής τάξης, ανεξάρτητα αν συμφωνεί σε όλα με το ΠΑΜΕ. Έτσι, απευθύνονται σε όλα τα Σωματεία της περιοχής μας, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να κουβεντιάσουν το κάλεσμα που τους απευθύνει το ΠΑΜΕ, να εκλέξουν αντιπροσώπους, να απευθύνουν με την ευκαιρία, ερωτήματα προβληματισμούς ακόμα και κριτική.

Μαζί με τους αγώνες που θα οργανώσουν το επόμενο διάστημα, με την απεργία την οποία έχουν προτείνει για τα μέσα του Νοέμβρη και στην οποία επιμένουν, θα οργανώσουν και την κουβέντα και τα μέτρα που θα πάρουμε για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος.