“Προβληματικό” το 40% των δανείων στον τουρισμό

Βελτίωση σε σχέση με την περυσινή χρόνια παρατηρείται στο χάσμα προσδοκιών για αγορά και πώληση ξενοδοχειακών μονάδων στη χώρα μας, όσον αφορά την τιμή της επένδυσης.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στο 15ο Συνέδριο του ΣΕΤΕ ο κ. Σπύρος Βενετσιάνος, αναπληρωτής γενικός διευθυντής, επικεφαλής του Τμήματος Δομημένων Χρηματοδοτήσεων της Eurobank, το επενδυτικό ενδιαφέρον για ελληνικά ξενοδοχεία το 2015 περιλάμβανε υπερβολικά υψηλές απαιτήσεις, όπως, για παραδειγμα την εκδήλωση ενδιαφέροντος για αγορά πολυτελούς ξενοδοχείου στην Καλντέρα της Σαντορίνης με 200 δωμάτια και θέα, έναντι πολύ χαμηλής τιμής.

Αντίστοιχα, ξενοδόχοι διέθεταν τις μονάδες τους προς πώληση σε υπερβολικά υψηλές τιμές. Για παράδειγμα ένα ξενοδοχείο σε προορισμό β’ κατηγορίας, με έσοδα 19 εκατ. ευρώ, είχε τιμή πώλησης 100 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, το 2016 «γίνονται κάποιες συναλλαγές, τόσο από ξενοδόχους όσο και από επενδυτικά κεφάλαια, σε υφιστάμενες μονάδες, σε καλές τοποθεσίες και τιμές υποστηρικτικές με τεχνοκρατικά κριτήρια», εξήγησε ο κ. Βενετσιάνος, εκφράζοντας την πεποίθησή του οτι μπορεί να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη κινητικότητα στο μέλλον.

Μιλώντας για τα κόκκινα δάνεια των τουριστικών επιχειρήσεων, αναφέρθηκε σε 2 κατηγορίες προβληματικών πελατών που αντιπροσωπεύουν το 40% του συνόλου των δανείων. Αυτές οι κατηγορίες είναι "οι αναποτελεσματικοι" (20%) και όσοι έχουν "προβληματική διακυβέρνηση/ αδιαφάνεια" (δηλαδή οι επιχειρήσεις που παρουσιάζουν ψευδείς επιδόσεις από τις πραγματικές με στόχο το βραχυπρόθεσμο όφελος να πετύχουν χαμηλότερο επιτόκιο δανεισμού - έχουν μερίδιο 20%). Ωστόσο, όπως τόνισε, οι περιπτώσεις αυτές εξυπηρετούνται με ειδικές και εξατομικευμένες ρυθμίσεις.

Για την πρώτη περίπτωση, εφαρμόζονται μίσθωση, νέα μοντέλα λειτουργίας μέσω εισαγωγής operator και άλλων προσεγγίσεων με στόχο τη μετάβαση στην κατηγορία των υγιών δανειοληπτών. Στη δεύτερη περίπτωση, είπε, εφαρμόζεται αυξημένος έλεγχος και κίνητρα.
Το 50% των τουριστικών επιχειρήσεων-πελατών χαρακτηρίζονται υγιείς, ενώ εξαιρετικά δύσκολες περιπτώσεις είναι το 10% των δανείων.

Από την πλευρά τους οι τράπεζες, προκειμένου να προχωρήσουν στη χρηματοδότηση μιας τουριστικής επένδυσης, εξετάζουν τα εξής κριτήρια:
-εμπειρία φορέων
-ιστορικό συνεργασίας
-τοποθεσίας ξενοδοχειακής μονάδας
-resort Vs ξενοδοχείο πόλης
-ίδια συμμετοχή
-εξασφαλίσεις, ροές, επιχειρηματικά πλάνα.

Το είδος των επενδύσεων μπορεί να ποικίλει αλλα αφορά κυρίως τα resort αλλα και σύνθετα τουριστικά καταλύματα, μαρίνες, real estate, εστιατόρια, ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα οποία όμως αποτελούν πιο δύσκολα χρηματοδοτούμενα εγχειρήματα, επισήμανε ο κ. Βενετσιάνος.

(Πηγή: Tornosnews.gr)