Ο Πέτρος Τατσόπουλος στη Ρόδο για την επίσημη πρώτη παρουσίαση του νέου του βιβλίου στην Ελλάδα

Σε λίγη ώρα, στις 7:00 το απόγευμα, θα γίνει, στη νέα πτέρυγα του Νεστορίδειου Μελάθρου (σ.σ. οδός Ιωάννη και Πάολας Νεστορίδου), η παρουσίαση του νέου βιβλίου του γνωστού συγγραφέα και πρώην βουλευτή, Πέτρου Τατσόπουλου, με τίτλο «Γκαγκάριν: Ο κόσμος από χαμηλά», η οποία, μάλιστα, είναι η πρώτη πανελληνίως.

Την εκδήλωση διοργανώνουν τα Public Ρόδου, το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου του ΔΟΠΑΡ και οι εκδόσεις Οξύ. Εκτός από τον ίδιο, στο πάνελ θα είναι ο δημοσιογράφος κ. Κώστας Σαμιωτάκης και το μέλος της θεατρικής ομάδας «Πράξις», Ανδρομάχη Μπατζούκη η οποία θα καταθέσει και την αναγνωστική της εμπειρία ενώ ο δημοσιογράφος θα συνομιλήσει με τον συγγραφέα.

Από τη Ρόδο ξεκίνησε την περιοδεία του στην Ελλάδα για την παρουσίαση του νέου του βιβλίου ο κ. Τατσόπουλος, ο οποίος νωρίτερα το μεσημέρι, παραχώρησε συνέντευξη τύπου στο Δημαρχείο.

Προλογίζοντάς τον, η Διευθύντρια του Κέντρου, κα Νάνσυ Τρυποσκούφη, κάλεσε το κοινό της Ρόδου να παρευρεθεί σήμερα, Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, στην παρουσίαση αφού θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μια και το βιβλίο, τουλάχιστον ως προς τη θεματολογία του, είναι κάτι διαφορετικό απ’ αυτά που έχουμε συνηθίσει και οι ήρωές του δεν είναι φανταστικοί αλλά είναι πρόσωπα πραγματικά που τα γνωρίζουν όλοι.

Ο κ. Τατσόπουλος, αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές, είπε ότι είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζει βιβλίο του στη Ρόδο κα ελπίζει να είναι γουρλίδικη.

Όπως είπε, έχει έρθει αρκετές φορές στη Ρόδο και μάλιστα μία φορά…εγκλωνίστηκε πηγαίνοντας για το Καστελόριζο και, όπως είπε χαρακτηριστικά, ήταν ο πιο γλυκός εγκλωβισμός αφού έχει μόνο ευχάριστες αναμνήσεις.

Για το βιβλίο: Άρχισε να το γράφει το 2010 και το τελείωσε φέτος το καλοκαίρι. Τον απασχόλησε πάρα πολύ αφού ένα μεγάλο μέρος του έπρεπε να το αφιερώσει στην έρευνα, να βρει το υλικό. Πρόκειται για ένα είδος που δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Ελλάδα αλλά στο εξωτερικό λέγεται  «non fiction novel» (σ.σ. «μη μυθοπλαστικό μυθιστόρημα). Δηλαδή, είναι ένα αφήγημα το οποίο έχει γραφεί υπό τον τύπο μυθιστορήματος αλλά όλο το υλικό είναι πραγματικό.

Όσο αφορά στον τίτλο που όπως είπε μπορεί να ξενίζει, ανέφερε ότι για οσους γνωρίζουν τον Γκαγκάριν τον κοσμοναύτη, θα περίμεναν ως υπότιτλο «ο κόσμος από ψηλά» αφού ήταν ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία της ανθρωπότητας που πέταξε στο διάστημα το 1961.

Κάτι, όμως, που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι ένας από τους κύριους λόγους που τον επέλεξαν ήταν επειδή ήταν πολύ κοντός, μόλις 1,57 cm.

«Αυτός ο άνθρωπος, λοιπόν, που έβλεπε τον κόσμο από τόσο χαμηλά, στην ουσία το βλέμμα του ήταν στο στέρνο των άλλων ανδρών, ήταν και εκείνος-εκεί είναι το οξύμωρο-που είδε και τον κόσμο από τόσο ψηλά», είπε.

Δεν είναι όμως το μόνο παράδοξο στην ιστορία του Γκαγκάριν αφού ο ίδιος ήρθε στην Ελλάδα δέκα μήνες μετά την πτήση, ως πρεσβευτής ειρήνης, θέλοντας να μας καθησυχάσει, το Φεβρουάριο του 1962 που ήρθε στην Αθήνα, ότι ο Νικίτα Κρουτσώφ, ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης…δεν θα ριξει πυρηνικά όπλα πάνω στην Ακρόπολη, όπως είχε απειλήσει ότι θα κάνει από τη στιγμή που η Ελλάδα αποθήκευε πυρηνικά όπλα του ΝΑΤΟ.

Ήρθε, λοιπόν, να μας καθησυχάσει αλλά και ταυτόχρονα να διαφημίσει το σοβιετικό μοντέλο που μπορεί να μετατρέψει απλά αγροτόπαιδα σε κοσμοναύτες.

Αυτός ήταν ο σκοπός του ταξιδιού αλλά υπήρξε…μια σειρά από παρενέργειες που ούτε ο ίδιος φανταζόταν ούτε η ελληνική κυβέρνηση του  Κωνσταντίνου Καραμανλή εκείνο τον καιρό φανταζόταν…

Όπως αναφέρει ο συγγραφέας, υπήρξε ένα περίεργο πολιτικό χαρμάνι, έγιναν άγριες διαδηλώσεις και μία σειρά από παρενέργειες και αλυσιδωτές αντιδράσεις που έφθασαν τέσσερις δεκαετίες αργότερα που ένας καλλιτέχνης, ο Νικόλας Τριανταφυλλίδης, ο γιος του Χάρυ Κλυν, ο οποίος πέθανε τον Ιούνιο, να δημιουργήσει το μαγαζί Γκαγκάριν στην Αθήνα, ως έναν πόλο έλξης για έναν πολιτισμό παραγνωρισμένο αφού στην ιστορία που διδασκόμαστε υπάρχει η αυστηρά πολιτική ισοτρία, η μακροϊστορία, όπως λέει ο κ. Τατσόπουλος, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία μικροϊστορίας που πολλες φορές διαμορφώνουν τη συνείδηση και την ταυτότητα ενός λαού.