Λες και ήταν χθες

Ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού – Αθλητισμού Ρόδου  (ΔΟΠΑΡ), παρουσιάζει στις 28/10/2016, ημέρα Παρασκευή  και ώρα 20:30 στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΡΟΔΟΥ μια μοναδική μουσική παράσταση – αναδρομή σε όλο το κοινωνικοπολιτικό, οικονομικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι της Ελλάδας του μεσοπολέμου και λίγο μετέπειτα, με κύριο άξονα τη ζωή και τα τραγούδια των συνθετών  Μ. Σουγιούλ, Κώστα Γιαννίδη.

Η επιλογή των τραγουδιών αναδεικνύει το μουσικό μεγαλείο των δύο συνθετών (πρόκειται για πανέμορφες διαχρονικές μελωδίες που ακούγονται και τραγουδιούνται ως σήμερα).

Τα κείμενα της παράστασης, μικρά αλλά περιεκτικά, περιγράφουν πολύ ζωντανά το συνολικό τοπίο της εποχής εκείνης: την οικονομική και πολιτική κατάσταση, την κουλτούρα, τα καλλιτεχνικά και μουσικά ρεύματα, τον τρόπο που διασκέδαζαν οι άνθρωποι, τις αξίες και τα ιδανικά τους.

Επίσης δίνονται πληροφορίες για τους δύο συνθέτες, τη ζωή,  την πορεία τους, πώς δημιουργούσαν, τις συνεργασίες τους, τα προβλήματα στη δουλειά τους, την κατάσταση στο καλλιτεχνικό στερέωμα της εποχής, καθώς και πληροφορίες για το πώς προέκυψε το κάθε τραγούδι.

Η παράσταση ΔΕΝ είναι ένα συνηθισμένο αφιέρωμα στο ρετρό τραγούδι.

Τα επιλεγμένα τραγούδια, μαζί με τα κείμενα - πρόζα, μας μεταφέρουν σε εκείνη την εποχή, με τρόπο παραστατικό και ευχάριστο και προσεγγίζουν το θέμα σφαιρικά, όχι μόνο από μουσική, αλλά και από κοινωνιολογική και ιστορική άποψη,  έτσι ώστε να έχουμε κάτι εντελώς το διαφορετικό, μια καινοτόμο ρετρό παράσταση,  με διαφορετική οπτική γωνία και προσέγγιση.

Η εποχή του μεσοπολέμου έχει πολλά κοινά στοιχεία με τη σημερινή ελληνική και παγκόσμια πραγματικότητα: οικονομική κρίση, παγκόσμιος πόλεμος, μετανάστευση, προσπάθεια ανάκαμψης, οι ανθρώπινες ανάγκες αδυσώπητα ίδιες: ο έρωτας, η αγάπη, η δημιουργικότητα, η επιθυμία για ζωή.

Παράλληλα, έχει πολλά να μας διδάξει και μας δίνει αισιόδοξα μηνύματα για το σήμερα.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Φώτης Ματζαρίδης (πιάνο), Δέσποινα Βολονάκη Αδάμη (κείμενα παράστασης – τραγούδι), Χρυσοβαλάντης Κωστόπουλος (παρουσίαση, αφήγηση – πρόζα, τραγούδι) καθώς και η Μεικτή Χορωδία του Δήμου Ρόδου, υπό την Δ/νση του μαέστρου κ. Μιχάλη Καλαεντζή.