Απάντηση του Σάββα Διακοσταματίου  στον Εμπορικό Σύλλογο Ρόδου

Στην έκκληση του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου (ΕΣΡ) να δοθεί τέλος στην «ομηρία» επιχειρηματιών που έχουν οφειλές από ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. και τους έχουν μπλοκάρει το ΑΦΜ, απαντά ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σάββας Διακοσταματίου ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι για να φέρει τέτοια εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να έχει θετική γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας, αλλιώς όλοι θα πρέπει να περιμένουν το (περίφημο) νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που θα ρυθμίσει το θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι, ο ΕΣΡ δημοσίευσε καταχώρηση με την οποία καλεί το Δήμο να αποδεσμεύσει τα ΑΦΜ επιχειρηματιών που έχουν βεβαιωμένες οφειλές ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. και αναφέρεται σε δικαστική απόφαση του 2016 με την οποία δικαιώθηκε Εταιρεία που είχε προσφύγει για διαγραφή οφειλών  της από ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. του 2008 και του 2009.

Κληθείς, λοιπόν, ο κ. Διακοσταματίου να απαντήσει στα παραπάνω, είπε,  καταρχήν ότι ο ΕΣΡ έχει δίκιο, όμως, μόνο γι’  αυτούς που οφείλουν  ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ.

Διότι, αυτή τη στιγμή, όπως είπε, υπάρχουν γύρω στα 80 εκατομμύρια ευρώ οφειλές στο Δήμο που είναι παρελθόντων ετών, οι οποίες δεν είναι μόνο ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ.

Για όσες είναι μόνο ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ-συνέχισε-πράγματι υπάρχει ένα θέμα και αναφέρθηκε στο πως δημιουργείται: Το ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. καταργήθηκε με μία δικαστική απόφαση αλλά στο νόμο που ψηφίστηκε δεν προβλεπόταν τι γίνεται με τα βεβαιωμένα τέλη, μ’ αυτά δηλαδή που είχαν βεβαιωθεί μέχρι την ημέρα που ψηφίστηκε αυτός ο νόμος.

Είπε, ακόμη, ότι ξεχωρίζουν εκείνοι που άρχισαν να μην πληρώνουν λόγω αδυναμίας μέσα στην κρίση σε σχέση με αυτούς που, καθ’ έξιν, δεν πλήρωναν. Παρ’ όλα αυτά, λέει ο Αντιδήμαρχος, έχουμε μία δικαστική απόφαση η οποία μας λέει ότι «δεν μπορείτε από εδώ και πέρα να επιβάλλετε ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. και ότι ο φόρος είναι αντισυνταγματικός».

Ανέφερε, ακόμη, ότι κάποιος άλλος Δήμος έκανε ένα ερώτημα στη φάση που βγήκε η απόφαση και λίγο μετά, και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους είπε ότι για να διαγραφεί αυτό το βεβαιωμένο τέλος, πρέπει ο κάθε ενδιαφερόμενος να κάνει αίτημα στο δημοτικό συμβούλιο και αυτό να αποφασίσει ότι είναι προς το δημόσιο συμφέρον η διαγραφή. Και δήλωσε, στη συνέχεια: «Καταλαβαίνω ότι ο ΕΣΡ  θέλει να προστατέψει τα μέλη του αλλά Δήμος είναι το σύνολο της κοινωνίας. Ποιος δημοτικός σύμβουλος θα ψηφίσει διαγραφή 25 εκατ. ευρώ;», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι, παρ’ όλα αυτά, ο Δήμος, έπεισε το Υπουργείο να περιλάβει τη διάταξη στο νομοσχέδιο που περιμένουν όπου με διαπιστωτική πράξη καταργείται οριστικά το βεβαιωθέν ποσό.

Μέχρι τότε, όμως, ο ίδιος και η νομική υπηρεσία, όσοι πολίτες προσέρχονται τους προτρέπουν να κάνουν ασφαλιστικά μέτρα. Θέλησε, μάλιστα, να ξεκαθαρίσει ότι η έκκληση που απηύθυνε πρόσφατα σχετικά με την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δήμου προς τρίτους, δεν αφορούσε το σύνολο των οφειλετών αλλά εκείνους που είναι και προμηθευτές του. Υπενθυμίζεται ότι τους καλεί να προσέλθουν και να κάνουν ρύθμιση δώδεκα δόσεων, να πληρώσουν την πρώτη δόση, να ανοίξει το ΑΦΜ τους ώστε να ωφεληθούν και οι ίδιοι αλλά και ο Δήμος, αφού, σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος το Υπουργείο Εσωτερικών να ζητήσει πίσω το υπόλοιπο από τα 6 εκατ. ευρώ με τα οποία επιχορήγησε το Δήμο για τα ληξιπρόθεσμα.

Σχετικά με την απόφαση στην οποία αναφέρεται ο ΕΣΡ, είπε ότι, πράγματι, βγήκε πρωτόδικη μέσα στο 2016 και αφορά οφειλές συγκεκριμένου επιχειρηματία.

Χθες, λοιπόν, ο ίδιος, έφερε με εισήγηση της νομικής υπηρεσίας στην οικονομική επιτροπή, προτείνοντας να μην ασκήσουν έφεση κατ’ αυτής της απόφασης, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο δεν έχει νόημα. Και έτσι, με απόφαση δ.σ., θα διαγραφεί η οφειλή του συγκεκριμένου επιχειρηματία.

Ρώτησε, επίσης, εάν με αυτή την απόφαση μπορεί να εισάγει θέμα στο δ.σ. ώστε να τελειώνει και προφορικά, σε πρώτη φάση, αλλά η νομική υπηρεσία ήταν αρνητική αφού η κάθε απόφαση είναι για συγκεκριμένη περίπτωση.

Και θέλησε να ξεκαθαρίσει το θέμα δηλώνοντας:

«Δεν έχω κανένα πρόβλημα, εφόσον μου κάνει η νομική υπηρεσία εισήγηση, να φέρω τέτοιο θέμα στο δ.σ., περί διαγραφής, αλλά θα ήθελα να μου πει κάποιος, ειλικρινά και έντιμα, ποιος θα ήταν αυτός που θα ψήφιζε διαγραφή 25 εκατ. ευρώ, με κίνδυνο αύριο να του καταλογιστούν».

Επίσης, είπε ο κ. Διακοσταματίου ότι, μπορεί να υπάρχουν και αντίθετες απόψεις μέσα στο δ.σ.-και σίγουρα υπάρχουν και έχουν εκφραστεί-στη λογική ότι, κάποιοι άλλοι άνθρωποι, πλήρωναν αυτόν τον δημοτικό φόρο και ήταν συνεπείς σ’ αυτό που είχε συμφωνήσει η κοινωνία. Θύμισε, ακόμη, ότι είναι ανάγκη η Ρόδος, με πρωτεργάτες με τον Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη να ξεκινήσουν ένα νέο διάλογο με την κοινωνία, ανά θεματική ενότητα, προκειμένου να κάνουμε μία νέα συμφωνία για να βοηθήσουμε το νησί να προχωρήσει, ιδιαίτερα σ’ αυτή την κρίση.

Κλείνοντας, πάντως, είπε ότι, εάν δεν περάσει το πολυνομοσχέδιο-η τελευταία ενημέρωσή του είναι ότι μέχρι τις 30 του μηνός θα έρθει στη Βουλή-τότε όντως υπάρχει ζήτημα και πρέπει να συζητήσουν γι’ αυτούς που χρωστούν μόνο ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ., σημειώνοντας πάντως ότι, η συντριπτική πλειοψηφία, δεν χρωστάει μόνο ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. Έτσι, τους καλεί να έρθουν να τακτοποιήσουν τα άλλα και για το ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. μπορούν να βρουν μία τελική φόρμουλα μέσα από την κουβέντα.

Όσο αφορά στην αποδέσμευση των ΑΦΜ, που είναι και το πιο επείγον θέμα για μερίδα επιχειρηματιών, είπε ότι εάν είναι μόνο για οφειλές ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. τότε ίσως μπορεί να το συζητήσει αλλά στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι επιχειρήσεις δεν οφείλουν μόνο δημοτικό φόρο αφού αυτοί που οφείλουν μόνο αυτό είναι λίγοι και οι οφειλές τους όχι μεγάλες.

Ο Αντιδήμαρχος, πάντως, κατέληξε λέγοντας ότι, τελικά, θα περιμένουν πρώτα να ψηφιστεί το νομοσχέδιο μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα και δεν παραλείπει να πει ότι αυτό είναι κρίσιμο και για άλλες πράξεις διότι θα δώσει δυνατότητα ρύθμισης ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι ο Δήμος Ρόδου  δεν προβαίνει σε πράξεις που έχουν προβεί άλλοι Δήμοι σε άλλα μέρη της χώρας, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμούς κτλ.

«Εμείς, αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα της κοινωνίας, προσπαθούμε να το λύσουμε συναινετικά και περιμένουμε να έρθει ο νόμος για να δώσει τη δυνατότητα στον κόσμο να ‘ρθει να ρυθμίσει τις οφειλές του  χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις. Αυτό περιμένουμε και γι’ αυτό, όπως βλέπετε, δεν προβαίνουμε και σε καμία άλλη πράξη», κατέληξε.